Ekonomija IZVRŠNI DIREKTOR CFSSI, UPRKOS USLOVIMA ZA PENZIJU JOŠ NA FUNKCIJI

Popović dvije godine nezakonito na čelu Fonda

Danilo Popović

Izvršni direktor Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju (CFSSI) i dalje je Danilo Popović, koji je još prije dvije godine trebalo da pođe u penziju, piše Dan.

Iz Inspekcije rada su još u maju prošle godine kazali da nema zakonskog osnova da Popović ostane na funkciji, kao ni da se radni odnos može produžiti licima kojima teče mandat na poziciji direktora.

Prema Popovićevoj biografiji, rođen je 16. aprila 1952. godine, što znači da u aprilu ove godine puni 69 godina.

Prema Zakonu o radu, radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom.

Danilo Popović je u izjavi za Dan istakao da se čeka na imenovanje novog direktora i da je on već podnio zahtjev za odlazak u penziju.

“Podnio sam zahtjev, s obzirom na to da sam ispunio uslov za penziju i čeka se sjednica borda direktora kako bi se imenovao novi direktor. Čim Skupština i Vlada odobre, odnosno opredijele čovjeka koji će preuzeti tu funkciju, kao i druga dva konstituenta, ja ću otići u penziju”, tvrdi Popović.

Iz Inspekcije rada za Dan su u maju prošle godine kazali da Popović ne može ostati na funkciji do isteka mandata, jer nema zakonskog osnova za to.

Iz Inspekcije su tada za Dan saopštili da je imperativnom normom Zakona o radu propisano da radni odnos prestaje po sili zakona „kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom.

“Iz ranije odredbe istog člana ZOR-a ukinut je dio „ako se poslodavac i zaposleni drukčije ne sporazumiju“. Odlukom Ustavnog suda, objavljenom u Službenom listu Crne Gore 26. januara prošle godine, pa od tada nema mogućnosti za produžavanje radnog odnosa nakon starosnog limita od 67 godina života zaposlenog”, kazali su tada za Dan u Inspekciji.

Iz Inspekcije su ranije saopštili da ne postoji zakonski osnov da se radni odnos produži ni licima kojima teče mandat na funkciji direktora.

“Dakle, ukinuta je odredba ZOR-a koja se odnosila na izuzetke, odnosno i mogućnost produžavanja radnog odnosa, pa nema zakonskog osnova da se radni odnos produži nakon navršenih 67 godina života ni licima kojima teče mandat na funkciji direktora”, naveli su ranije iz Inspekcije.

Dan je ponovo kontaktirao Inspekciju rada gdje su im kazali da će u narednom periodu ponovo izvršiti nadzor, a da će po završetku toga dati konkretnije informacije po pitanju ovog slučaja.

Popović je 1990. godine došao u Savez sindikata Crne Gore, na čijem je čelu bio do 2008. godine. Od tada pokriva funkciju u CFSSI.

Suvlasnici Fonda su Vlada, Unija poslodavaca i Savez sindikata Crne Gore.

Od Vlade Crne Gore, koja je jedan od suvlasnika ovog fonda, Dan nije uspio da dobije odgovor na pitanja da li su upoznati sa ovim slučajem i kako će se odrediti prema očiglednom kršenju zakona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Naplaćuje duševne bolove nakon ,, pozorišta u kući “

Filko
Gost
Filko

Oduzimanje imovine.

Homer Simpson
Gost
Homer Simpson

Nikad dosta…

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ihaaaa,kad bi njemu istraživali životne ,,podvige”,koliko bi tek tu mulja izbilo na površinu!

Zorka Zorak
Gost
Zorka Zorak

E ovo je cudo jedno,sve zagovaraju da se mladi bave privatnim biznisom ,a oni zaasjeli na drzavne jasle ,sudije nece u penziju,ambassador nece da se vrate,a direktori fondova I profitabilnih firmi se bune zbog smjenae ,Milo Nemoj se cudit sto ste izgubili izbore

Gero
Gost
Gero

Podnijo zahtjev za penziju ali dok je ne dobije da još nešto uzme jer je malo uzeo.

Dula
Gost
Dula

Svi vole fotelju.

Branka Jovanovi
Gost
Branka Jovanovi

Pušti te ga još koju godinu da čojek sredi familiju, greota je.

Сердар
Gost
Сердар

Кад је неко себичан велико је чудо.Нажалост прошла власт је својим послушницима дозвољавала да обилато крше прописе и законе. Не треба заборавити да је поменути био на челу црногорског синдиката кад се уништена многа предузећа а он је то све аминовао и за награду добио да ради што хоће .

Send this to a friend