Ekonomija

Popović o legalizaciji: Nevjerovatno je da radi samo jedan šalter

Zdenka Popović, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore, obratila se javnosti povodom aktuelnog procesa legalizacije.

Tvrdi da je nevjerovatno da Službe Glavnog grada nijesu organizovale i osposobile sve šaltere, a kojih ima desetak, već da je za rad osposobljen jedan šalter, i pita zašto nijesu iz Sekreterijata za planiranje prostora , ako već nijesu imali dovoljan broj zaposlenih, dodatno preraspodijelili jedan broj službenika koji bi primali zahtjeve za legalizaciju?

Napominje da je novim zakonskim izmjenama dovoljno da se preda zahtjev za legalizaciju kako bi građani ušli u postupak, a da se do 01. oktobra može predati elaborat izvedenog stanja izgrađenog objekta, dokaz o postojanju objekta u katastarskoj evidenciji i izjavu, ovjerenu kod notara, da je osoba koja podnosi zahtjev za legalizaciju vlasnik objekta.

“Pebacivanje odgovornosti od strane Ministarstva i Sekretarijata zbog velikih gužvi koje traju danima na građane je nedopustivo i licjemerno, jer su građani imali prilike da se uvjere kako se za par mjeseci vrši legalizacija preko 17.000 objekata koliko po zvaničnim podacima iz katastra ima u Podgorici ili oko 40.000 koliko ih je prema nezvaničnim podacima.” navodi Popovićeva.

Kaže da ono što su druge zemlje radile i po desetak godina, naše Ministarstvo misli da sprovede za nekoliko mjeseci, te da je posebno problematično to što je samo prvi korak, koji podrazumijeva pripremu dokumetacije za legalizaciju, izuzetno skup i košta i do 500 eura.

Sama legalizacija u zavisnosti od zone koštaće građane koliko i izgradnja novog objekta. Sa svim popustima za gotovinsko plaćanje, po sadašnjoj odluci, za objekat od 200 m2 cijena legalizacije će se kretati od 13.200 eura za prvu A zonu do 4.500 eura za petu zonu.

“Tražimo od nadležnog sekretarijata da razmotri i uvaži socio-ekonomsku situaciju naših građana i donese novu odluku o naknadi za komunalno opremanje nelegalnih objekata, jer su važeći iznosi naknada neprihvatljivi za veliku većinu građana koji se prijavljuju za postupak legalizacije objekata.” zaključila je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ZDS
Gost
ZDS

Nevjerovatno je kad za postene gradjane koji nijesu NICIJE UKRALI radi jedan salter a za ljude koji su gradili na TUDJEM ja ne bih ni taj jedan otvarao

Micko
Gost
Micko

Tačno 100 posto

Send this to a friend