Ekonomija

Popović Samardžić: Dvadesetak ljekara odlazi u Njemačku, spremaju papire i uče jezik

Milena Popović Samardžić (Foto: Portal analitika)

Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekara, a dvadesetak ljekara se već sprema za odlazak, tvrdi za CdM predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić.

Smatra da će tome umnogome doprinijeti i novi zakon u Njemačkoj koji će na snagu stupitu od 1. marta 2020. Naime, Zakon reguliše useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, prema kojem se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

“Blizu dvadesetak kolega sa kojima smo u kontaktu se zahvaljujući ovoj novini pripremaju za odlazak. Neki su čak u završnoj fazi pripreme papira, neki su u fazi intenzivnog učenja njemačkog jezika… Nemamo uvid u planove svih 1700 doktora, ali naš utisak je da Crnoj Gori prijeti ozbiljan odliv ljekarskog kadra. Posljedice su ozbiljne. Ko bude imao novca, liječiće se u inostranstvu, ko ne bude imao novca, plašimo se da će javno zdravstvo biti toliko urušeno da ćemo i za ovim vremenima žaliti”, smatra Popović Samardžić.

Sagovornica CdM-a ocjenjuje da država ne radi dovoljno kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika.

“Javni zdravstveni sistem očigledno nije na listi prioriteta ove Vlade iako je unapređenje javnog zdravstva jedan od ključnih interesa crnogorskih građana. Nije adekvatno. Povećanje od devet odsto je povećanje u iznosu od 50-80 eura. Svaki doktor medicine treba imati imati minimalnu platu 850 eura umjesto današnjih 550, specijalisti ne bi trebalo imati nižu osnovu platu od 1100 eura, a subspecijaliste ne nižu od 1200 eura”, zaključila je Popović Samardžić.

<<<Njemačkoj će do 2030. nedostajati šest miliona radnika, slobodnih radnih mjesta trenutno 1,4 miliona<<<

To što crnogrski ljekari biraju Njemačku kao svoju radnu destinaciju ne čudi ako je poznato da najveće plate u zemlji imaju iskusniji doktori koji godišnje zarađuju oko 115.320 eura bruto, dok doktori specijalisti zarađuju 80.720 eura bruto godišnje.

Broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj je 1,4 miliona. Stručnjaci smatraju da će toj zemlji do 2030. godine nedostajati šest milion radnika. Državljani Crne Gore trenutno čekaju tri do četiri mjeseca na radnu vizu.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majka
Gost
Majka

Srecno svim mladim ljudimma.Makar cete zivjeti zivotom dostojnog covjeka.Ovdje i pas ne moze jadan opstati.E ja sam na putu za odlazak sto bi mladi cekali.Srecno svima.

112
Gost
112

Bravo uvijek si bila pregaoc jos od studenskih dana

Sefket
Gost
Sefket

Nema zdravijeg naroda od Montenigera.Vidari ostase bez posla.Ostade podjekoji vrac po sjeveru a i oni ce brzo na more.

Munja
Gost
Munja

Samo neka narod podrzava one neznavene, ministra Hrapovica i direktora Hitne Stefanovica i odlazak ljekara je garantovan.Sprdnja od zdravstva.

Mojas
Gost
Mojas

Ima ko ce ostati, vjeciti direktori I ministar Ostace ovaj Stefanovic sto urnisa Zavod za HMP, njega nece niko,xaxaxxaax

Žućo
Gost
Žućo

Šta ova izmišlja, mi smo tigar i lider na Balkanu, drugi Monako, elitna destinacija, ove godine milijardu turista više nego prošle. Doktori su mrzitelji Crne Gore. Samo još da uzmemo crkve, drugih problema nemamo, sve cvjeta. A vi doktori ako vam se ne sviđa, put pod noge pa u Beograd. Mi smo Monako.

BoB Rock
Gost
BoB Rock

dobar si momak

logiko
Gost
logiko

prepada narod, uvescemo doktore koga nema bez njega se moze. Cisti spin sram vas bilo, zasto jednom ne otputujete vise dosadili ste.
Samo naprijed mozemo i bez vas ceka vas tamo milion migranata, adio.

Lepi
Gost
Lepi

Vladi je na listi prioriteta crkva.To je sad najznacajnija stavka za bolji zivot crnogoraca.BRAVO za vladu.Samo da nam potraje ovakva kakva jeste.

Bokaa
Gost
Bokaa

Ovaj odlazak ljekara shvatam kao odmazdu nase strane za ono sta su nam uradili u II Svjetskom ratu!

Haris
Gost
Haris

Neka idu, svako ide đe misli da mu je ljepše. 287.000 Njemaca je prošle godine otišlo iz Njemačke.

Afrika
Gost
Afrika

pola Crne Gore ide u Njemačku u martu kad njemci otvore granice i neka idu, jer su se ljudi ovdje umorili od nemanja pravde, radničkih prava i malih plata, srećan im put.

Dr No
Gost
Dr No

Vaznije je sad pitanje crkve…a njih ne interesuje nista osim svoje dzepove da sacuvaju

Haris
Gost
Haris

Jeste dolaze Njemci ođe i sve vode za ruke aaaaaaaahahahahahaha kakvo crno otvaranje granica.

POJK
Gost
POJK

Srećan put!

Lipovo
Gost
Lipovo

,,presušila,, vanredna primanja, kod većine dr.

Pirun
Gost
Pirun

E da oces i ti otici pa da pocinemo od tebe “strucnjace”.

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Naravno da ce otici gdje je bolje kada je u Crnoj Gori bitno da poslanici imaju od 1200 do 2000 eura platu, besplatne stanove, auta, gorivo, putovanja, telefone i sta sve ne, a doktori mizeriju.

Haris
Gost
Haris

Ma kakav novi zakon, doktori su mogli kad god su htjeli poći.

Ljekar
Gost
Ljekar

E divne li Predsjednice Sindikata,
ja mislim da je jedina na svijetu koja prijeti učenjem jezika a ne štrajkom,tako da je sve jasno o kakvoj se ozbiljnosti radi…

Doktor
Gost
Doktor

1. Po tebi je onda prijetnja i izjava – pušenje je štetno po zdravlje.
2. Ljekari nemaju pravo na štrajk, makar ne na efikasan štrajk. Po zakonu se mora obezbijediti minimum procesa rada, a naše zdravstvo je već na minimumu procesa rada zbog nedostatka ljekara.

Kotor
Gost
Kotor

Sretan im put.

Bobi
Gost
Bobi

A da se Vi koleginice malo bavite sindikalizmom, a ne politikom!!!

Jovan Samardžić
Gost
Jovan Samardžić

Francuska, kolijevka demokratije. Godina 2019. Sindikati su izveli 800.000 građana na ulice. Traže ostavku predsjednika Makrona nezadovoljni reformama koje će uticati na zarade i penzije. Dolazi do masovnih sukoba sa policijom. Makron primoran na ustupak inače gubi sledeće izbore. Crna Gora. Godina 2019. Bobi na portalu CDM krijući se iza lažnog profila poručuje da Sindikat doktora treba da se “malo… Više »

marko
Gost
marko

i treba,jedino kod nas se skolujes 10 godina za doktora pa ti plata bzde 609 eura.bjez te djeco dok ste na vrijeme pa svojoj djeci u njemackoj pricajte dje i kako ste zivjeli

irvas
Gost
irvas

Neka idu, srecan im put. Imamo mi Filipa dr. VUKOVICA.

Djuradj
Gost
Djuradj

Nestajemo polako…

Sto je ovo
Gost
Sto je ovo

To je I cilj ” nekih ”
Nazalost

Send this to a friend