Ekonomija

Popović: Stanovi su piramidalna afera sačinjena od višeslojnog bezakonja

Zdenka Popović

Afera “Stanovi” ogolila je shvatanje vlasti od strane funkcionera DPS-a. Za njih je politika sredstvo za sticanje privilegija i namirivanje ličnih potreba. Dok 60.000 građana Crne Gore nema krov nad glavom, funkcioneri DPS-a dobijaju ono što im ne pripada, i to o trošku svih građana, pa čak i o trošku beskućnika, saopštila je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović.

“Smatramo da je neophodna zvanična i institucionalna revizija dodjele stanova i stambenih kredita, s obzirom na to da smo otkrili i dokumentovali da je izuzetno veliki broj funkcionera dobio stan ili stambeni kredit, iako na to nijesu imali pravo prema članu 6 Odluke o načinu i kriterijumima za rešavanje stambenih potreba funkcionera. Tako su mnogi funkcioneri, počev od predsjednika Ustavnog suda, preko ministara i poslanika DPS-a, pa sve do ambasadora, sekretara, direktora i njihovih pomoćnika, dobili stan iako su imali i više nego dobro riješenu stambenu situaciju”, navodi Popović.

Bez ove revizije, tvrdi ona, legaliteta ne može biti javne odgovornosti niti socijalne pravde na koju Ustav obavezuje.

“U vezi ovog bezakonja i beščašća funkcioneri DPS-a moraće da polože račune i snose konsekvence. Koruptivne igre kojima su dodjeljivali i dolazili do stanova ne smiju proizvoditi pravne posljedice. “Najveća je nepravda kad ko od zla djela svoga još i korist kakvu ima” U vezi sa tim se postavlja kao izuzetno značajno i pitanje odgovornosti članova komisija za protivpravnu dodjelu stanova ovim funkcionerima. Smatramo da je neophodno ne samo utvrđivanje profesionalne nego i krivične odgovornosti onih članova komisija za dodjelu stanova koji su suprotno važećim propisima donijeli odluke o dodjeli stanova funkcionerima koji na to nijesu imali pravo, a broj takvih funkcionera je izuzetno visok. Motivi članova ovih komisija sigurno nijesu bili iz sfere socijalne pravičnosti već iz domena korupcije i partokratije”, poručila je ona.

Prema njenim riječima Demokrate smatraju da je prijeko potrebno da Vlada položi račune u vezi sa pitanjem kako je pribavljala stanove koje je kasnije raspoređivala privilegovanim funkcionerima.

“Da li su tom prilikom poštovane procedure koje su propisane za državno nabavljanje dobara? Da li su raspisivani tenderi i da li je uopšte poštovan Zakon o javnim nabavkama? Bez striktnog poštovanja ovih procedura, tendera i Zakona o javnim nabavkama, svako državno pribavljanje dobara pretvara se u farsu, namještaljku i korupciju. Na ova pitanja se moraju dati odgovori. Iz svega navedenog i dokumentacije koju smo imali priliku da vidimo proizilazi da je afera “Stanovi” znatno složenija i da se sastoji od nekoliko svojih podvrsta. To je piramidalna afera sačinjena od višeslojnog bezakonja”, naglašava Ona.

Funkcioneri DPS-a su, po riječima Popovićeve, pokazali nevjerovatnu bezobzirnost u vezi protivpravne, nepravične i nemoralne raspodjele stanova.

“Cjelokupna javnost, uključujući i njihove glasače, šokirana je stepenom alavosti i odsustvom elementarne odgovornosti i osjećaja časti koji nalaže da se ne uzima ono što vam ne pripada i da se ne uzima od usta crnogorske sirotinje”, zaključila je Popovićeva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Građanin
Gost
Građanin

Zašto ne tražite da se objave informacije o tome kome se pare svake godine dodeljuju nepravedno određenim pojedincima po ministarstvima za rješavanje stambenih pitanja a da zaposleni nemaju pojma o tome jer određena privilegovana grupa svake godine te pare podijeli međusobno za te neke svoje zasluge?

Milan
Gost
Milan

Ovo nismo znali dok ti ne dodje crvena

Bu2
Gost
Bu2

Fino si se ti naplastila

Fileopg
Gost
Fileopg

otkad ovoj ženi nijesu dozvolili da bespravno izgradi tendu ispred svojeg poslovnog prostora u centru Podgorice otad mrzi sve crnogorsko i Crnu Goru.

Centras
Gost
Centras

Imala je tendu ali joj je Mugi srusio.Raspitaj se malo!

Raj
Gost
Raj

Volim ovu zenu!!!!!Dama!!

Mikan
Gost
Mikan

Dok ima ovca ona ce dama biti.

Radnik
Gost
Radnik

Ziva istina.Oni mogu po pet stanova a ti crkni sirotinjo.Vazda je bilo sirotinjo i bogu si teska.Sram ih bilo!!!

Realno
Gost
Realno

Da se razumijem, uglavnom glasam dps, ali to je zaista debakl socijalne politike i odnosa prema narodu. Nadmenost vlasti nije ono zbog čega ih glasam.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve je to tačno i svi to znamo ali se ništa ne može promijenit Dps je kupio Cg i njene stanovnike

Podstanar
Gost
Podstanar

Briga njih ima li beskucnika i podstanara.Vazno da ima za njih,da ne fali!

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Sto vise nekretnina da nakupe za zivota, da ne bi cukun unuce ostalo gladno slucajno…

Send this to a friend