Ekonomija

Poraslo plaćanje karticama, potrošači se plaše zaraze preko novčanica

Potrošači u eurozoni, od početka pandemije korona virusa, više plaćaju karticama nego gotovinom, pokazalo je istraživanje Evropske centralne banke (ECB). Klijenti banaka, kako se navodi u rezultatima, planiraju da nastave sa tom praksom.

“Oko 40 odsto ispitanika izjavilo je da od početka pandemije manje koriste gotovinu, dok 87 odsto jih namjerava da zadrži tu naviku i nakon što pandemija završi”, kazali su u ECB-u.

Ispitanici su, kao najčešći razlog promjene, naveli olakšano elektronsko plaćanje u maloprodaji, zbog straha od zaraze novčanicama. Istraživanje je, kako prenosi Bankar.me, sprovedeno u posljednje dvije nedjelje jula, na uzorku od 17.779 ljudi u različitim dijelovima eurozone.

Ispitanike iz Španije i Portugala najviše brine da bi se virusom mogli zaraziti u kontaktu sa novčanicama, dok taj rizik najmanje brine one u Estoniji, Austriji i Sloveniji. ECB je objavila i istraživanje koje je sprovedeno prošle godine a pokazuje da je 49 odsto ispitanika već tada preferiralo kartice i druge načine bezgotovinskog plaćanja, u odnosu na 43 odsto u 2016. godini.

Pristup gotovini u istom periodu je otežan.

Samo 89 odsto anketiranih ocijenilo je gotovinu vrlo ili prilično dostupnom, u poređenju sa 94 posto u istraživanju sprovedenom tri godine ranije. Gotovina se ujedno u eurozoni više ne prihvata univerzalno kao sredstvo plaćanja. Najmanje je prihvataju trgovci u Letoniji (93 odsto), zatim u Estoniji, Belgiji i Finskoj (94 odsto) i Francuskoj (95 odsto).

Send this to a friend