Ekonomija

Poreska uprava provjerava 30 sudskih vještaka zbog neplaćanja PDV-a

Poreska uprava

Poreska uprava pokrenula je postupak provjere poslovanja sudskih vještaka kako bi utvrdila ko je od njih bio dužan da plati porez na dodatu vrijednost PDV, piše Dan.

Porez je platio samo jedan vještak iz Bara, koji je ujedno i jedini registrovan za PDV. Tokom protekle nedjelje iz Poreske uprave su pozvali više vještaka da im dostave finansijske izvještaje o poslovanju i prihodima. Ovakva reakcija uslijedila je nakon što je objavlkeno koliki su godišnji prihodi sudskih vještaka, i to samo po osnovu angažovanja od sudova i tužilaštva.

Najmanje njih 30 prebacilo je cifru od 18.000 eura, što automatski znači da su morali platiti PDV. Ubuduće će se od vještaka zahtijevati da plaćaju PDV, bez obzira na to što se oni pozivaju na rupu u zakonu o navodnom dodatnom, a ne stalnom poslu. Sudskim vještacima do sada je naplaćivan porez od devet odsto na ime nagrade. Međutim, uvidom u listu prihoda jasno se vidi da se tu radi o ciframa koji premašuju stotine hiljada eura.

Vještacima raznih struka po osnovu angažovanja sudova i tužilaštva od 2014. do 2018. godine isplaćen je 4,1 milion eura, od čega nije plaćen ni jedan jedini cent PDV-a. Ova cifra se odnosi na isplate samo za poslove koji su se odrađivali za sudove, odnosno tužilaštva.

Tokom 2018. godine tužilaštvo je za angažovanje sudskih vještaka raznih struka utrošilo pola miliona eura, 2017. 664 hiljade, godinu ranije 616 hiljada, a 2015. i 2014. godine 493, odnosno 376 hiljada eura. Sudski savjet imao je nešto manje troškove, pa je 2018. vještacima isplatio 248.865, godinu ranije 266.463, 2016. godine 269.399, 2015. 279.131, a godinu ranije 354.715 eura.

PDV se naplaćuje za naknade preko 18.000 eura godišnje. Vještacima je kao glavni izgovor za neplaćanje PDV-a, kako tvrde, to da se u ovom s lučaju radi o dodatnom poslu za koji nijesu obavezni da plaćaju pomenuti porez. Ovo čudi, tim prije ako znamo da su svi ostali, među kojima i advokati koji takođe imaju svoju komoru, obavezni d a plaćaju porez na dodatu vrijednost.

Vještak iz oblasti elektronike za usluge vještačenja od tužilaštva i sudova naplatio je 84.523 eura.Vještak iz oblasti zaštite od požara i eksplozija, prihodovao je 78.883 eura, dok je vještak ekonomsko finansijske struke naplatio 65.000 eura, a vještak građevinske struke 31.718 eura.

“Niko od njih nije registrovan za PDV”, tvrde u Poreskoj upravi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Meštar
Gost
Meštar

Bio sam u svoje vijeme sudski vještak finansijskog smjra, nisam imao ni jedan osporen nalaz a ni status državljanina. Sad mi je drago što nisam organizovano kriminalan i što mi profitabilna i namjerna računica neće ugrožavati integritet, suverenitet i obraz.

Đon
Gost
Đon

A o kojima se radi…Za Boljevića znamo,nego ko sunova druga dva?

Bokelj iz Boke
Gost
Bokelj iz Boke

Vješti su vještaci za porez.

Mark
Gost
Mark

Sram ih bilo,koje pare uzmu i Jos im malo pa ne placaju dazbine drzavi!

Eeee
Gost
Eeee

To je mafija,a tek o njihovom postenju bolje da ne pocinjem…

Enigma
Gost
Enigma

Da plate nego što, veštaci, advokati, taxi, Preduzetnici(frizeri, auto mehan,) svi oni zarađuju a porez ne plaćaju. Udri po đžepu nego štooooo 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

P,OLTRON
Gost
P,OLTRON

Hvala bogu treba sve oporezovati ! bilo bi to i bolje kad bi smeli da kontrolišu tajkune

Savjet
Gost
Savjet

Biti vještak je najčasnija profesija. Za svaki euro koji prihoduju vještaci, plaćen je unaprijed porez od 9% i prirerez opštini, pa tek nakon toga sredstva prenijeta vještaku. I vještaka plaćaju stranke u sporu a ne država, osim kod tužilaštva, tako da oni nijesu teret države.

ragnar
Gost
ragnar

da li ove usluge podliježu PDV? Ili porezu na dohodak fizičkih lica?

cetinje
Gost
cetinje

Samo NAPRIJED pljackaska druzino i “experti”po dzepu gradjana,a ti premijeru dobro POSOLI pamet narodu CG o svakom napretku.

Timic
Gost
Timic

Vidjeli od advokata, sve lopovi.

Send this to a friend