Ekonomija

Poreska uprava: U avgustu naplaćeno skoro 100 miliona eura, plan premašen za pet miliona

Poreska uprava je tokom avgusta ostvarila bruto naplatu od 96.774.389,47 eura što je pet miliona eura iznad plana za avgust izrađenog po rebalansu budžeta izvršenom 24. juna 2020. godine zbog pandemije bolesti kovid19, te 10 miliona eura (devet odsto) ispod ostvarenja iz avgusta 2019. godine, saopšteno je iz Poreske uprave.

“Posmatrajući strukturu ostvarene naplate, treba istaći da naplata poreza na dobit pravnih lica u kontinuitetu bilježi rast, pa je i tokom avgusta nastavljen ovaj trend, a ostvarena je naplata u iznosu od 4.479.427,55 eura, milion eura, odnosno 25 procenata više u odnosu na avgust 2019. godine”, navodi se u saopštenju.

Kako su rekli, nakon višemjesečnog perioda u kojem je naplata poreza i doprinosa na lična primanja imala trend pada, tokom avgusta Poreska uprava je uspjela da ostvari značajan rezultat u naplati ove vrste prihoda, posebno zahvaljujući naplati duga od nekih od najvećih poreskih dužnika, ali i zahvaljući nastavku programa subvencioniranja bruto zarada zaposlenih, te blagom oporavku privrede tokom ljetnje turističke sezone.

“Tako je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeno 16.150.299,39 eura, milion eura, odnosno šest procenata više u odnosu na avgust 2019. godine, dok je po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prihodovano 50.383.656,35 eura, pet miliona eura (deset odsto) više nego prošle godine”, kazali su iz Poreske uprave.

S druge strane, kako ikažu, s najvećim izazovom u naplati Poreska uprava suočava se kod poreza na dodatu vrijednost, gdje je tokom avgusta zabilježen pad u odnosu na prošlu godinu za 14,5 miliona eura, što predstavlja direktnu posljedicu ekonomske krize izazavane pandemijom zarazne bolesti Covid-19, zbog koje ljetnja turistička sezona nije ispunila očekivanja i zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u svim djelatnostima, a naročito ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

“Smanjenje oporezivog prometa i prihoda od PDV-a naročito je vidljivo kod poreskih obveznika koji posluju u primorskoj regiji, i to u Budvi (smanjenje od 76 odsto), Herceg Novom i Tivtu (smanjenje od 72 odsto), Kotoru (smanjenje od 71 odsto), Ulcinju (smanjenje od 65 odsto) i Baru (smanjenje od 62 odsto), što je rezultiralo manjom naplatom PDV-a na primorju u ukupnom iznosu od osam miliona (70,5 odsto)”, navodi se u saopštenju.

Poreska uprava će, ističu, nastaviti da ulaže maksimalne napore kako bi obezbijedila kontinuitet naplate i nadoknadila prihode čija naplata je zaostala u u drugom i trećem kvartalu 2020. godine zbog pandemije zarazne bolesti Covid19, dajući na taj način doprinos stabilizaciji javnih finansija, uz očekivanja da će i poreski obveznici pokazati zadovoljavajući stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza i urednog izmirivanja dospjelih obaveza, uprkos izazovima s kojima se suočavaju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Surova realnost
Gost
Surova realnost

A zgrade, a kafić, a klub, a hotel koji se gradi… ako, ako

Fino, fino
Gost
Fino, fino

Dobro je. Da se može namiriti 5 funkcionera, a da nam se ne pozna.

Send this to a friend