Ekonomija

Poreska uprava pooštrava kontrolu građevinara

Zgrada UPC

Nakon sprovođenja informativnih i edukativnih aktivnosti, te izvršene analize rizika poreskih obveznika koji se bave građevinskom industrijom, Poreska uprava nastavlja implementaciju programa unapređenja poštovanja poreskih propisa u oblasti vršenjem postupaka inspeksijskog nadzora, koji će biti intenzivirani od 1. juna 2020. godine, saopšteno je iz PU.

Pojašnjavaju da će nadzorom biti obuhvaćena fizička i pravna lica koja učestvuju u svim djelatnostima ove privredne grane, od izvođača i investitora, preko nadzornih organa, do lica koja se bave prometom građevinskog materijala, a u toku juna planirana je kontrola 20 poreskih obveznika.

“Imajući u vidu da su tokom prošle godine u ovoj djelatnosti u kontrolama utvrđene dodatne poreske obaveze od preko 20 miliona eura, u posebnom fokusu pažnje Poreske uprave biće poslovanje poreskih obveznika sa aspekata kod kojih je prepoznat najveći stepen rizika, i to: registracije djelatnosti, posjedovanja potrebnih dozvola, angažmana radne snage, te prijave i isplate zarada radnicima, korišćenja prava na povraćaj PDV kredita i raspolaganja novčanim sredstvima”, kažu u Poreskoj upravi.

U prvoj fazi implementacije programa poreskim obveznicima prezentovane su važne informacije vezane za poreske obaveze po osnovu obavljanja građevinske djelatnosti, a u cilju upoznavanja istih sa najvažnijim aspektima oporezivanja ove djelatnosti na internet stranici Poreske uprave objavljen je i informator sa instrukcijama za poštovanje poreskih propisa.

Takođe, edukacija poreskih obveznika vrši se i kroz saradnju sa asocijacijama privrednika, u prvom redu Privrednom komorom Crne Gore.

“Program za obezbjeđenje poštovanja poreskih propisa od strane poreskih obveznika koji posluju u građevinskoj industriji realizuje se u cilju povećanja stepena poreske discipline u ovoj oblasti, te se očekuje da će implementacija istog doprinijeti povećanju broja obveznika registrovanih u građevinskoj industriji, povećanju stepena dobrovoljnog
poštovanja poreskih propisa, te uspostavljanju kvalitetnijeg poslovnog ambijenta i sankcionisanju nelojalne konkurencije na tržištu u oblasti građevinarstva”, zaključuju u PU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
S lica mjesta
Gost
S lica mjesta

Treba smanjiti PDV u građevinarstvu na 5%, jer je materijal jedini odbitni trošak. Tada neće biti potrebe za lupeštinom.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sektor sive ekonomije, uvoze se radnici sa strane da bi se obarala cijena rada domaćim stanovnicima

Ovako ti je
Gost
Ovako ti je

Bnj: Živiš li na Marsu ili Jupiteru? Crnogorci će prije krepat od gladi, nego da rade na građevini.

Animus
Gost
Animus

Nece nas, al radi ti za 20e dnevnice cijeli dan

Send this to a friend