Ekonomija

Živković: Crnogorske finansije su u ambisu; Damjanović: Bio sam prinuđen da predložim rebalans, ako nećemo da odemo u bankrot

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su raspravu u plemnumu o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu i Prijedlogu izmjena odluke o zaduženju za ovu godinu. S obzirom da je za sjutra zakazana sjednica Odbora za finansije i budžet povodom amandmana na ovaj prijedlog, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak zakazala je nastavak sjednice, na kojoj će se poslanici izjasniti o pomenutim prijedlozima, za sjutra u 15 sati.

<<<Damjanovićev resor tvrdi: Ako ne bude rebalansa možda neće biti novca za zaposlene u zdravstvu, prosvjeti, majke sa troje i više djece…<<<

Tok rasprave:

19.25 – Damjanović: Crna Gora nije pred kolapsom, pravi izazov kreirati budžet za narednu godinu

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, u završnoj riječi kazao je da je “pravi izazov kreirati budžet za narednu godinu imajući u vidu složenu situaciju – unutrašnju, geopolitičku…”

Damjanović ističe da Crna Gora “nije pred kolapsom”.

“Pokušavamo da obezbijedimo nesmetano funkcionisanje vitalnih sistema društva do kraja tekuće godine”, rekao je on.

Ako rebalans bude izglasan, dodaje da očekuje podršku svih poslanika.

“To je elementarno činjenje odgovornosti”, dodaje.

“Da se rebalans ne usvoji, u šta ne vjerujem da će se desit, obezbijedićemo funkcionisanje vitalnih sistema – zarada, penzija… jer je to čin elementarne odgovornosti. Pomognite da ovo zajednički uradimo i spremimo ozbiljan budžet za narednu godinu”, zaključio je Damjanović.

19.12 – Živković: Crnogorske finansije su u ambisu

Poslanik DPS-a Danijel Živković rekao je da ovo što danas imamo je “finansijski, ekonomski, obrazovno, bezbjednosno, politički, institucionalno, vrjednosno uništena Crna Gora”.

“Ovo je potpuno uništavanje institucija i finansijskog i ekonomskog sistema Crne Gore”, kazao je poslanik DPS-a.

Ističe da “nisu krivi samo kreatori određenih programa”, nego oni “koji su dali podršku za realizaciju tih programa”.

“Kada smo iz pozicije opozicije upozoravali – nemojte se upuštati u ovo po cijenu da vladate narednih 10 godina, da koristite budžet za sticanje političkih poena. Jer budžet nije dobro nijedne političke partije. budžet je javno dobro. On nije iskorišćen za to, već za sticanje političkog dobra i partijskog interesa onih koji su pritisli taster za budžet koji nas je doveo doovde”, istakao je Živković.

Danijel Živković
Danijel Živković

Poručuje da su crnogorske finansije u ambisu.

“One su u rasulu, kolaps, one su u ambisu. Ovo nije slika deprimiranja crnogorske javnosti, nego realna i objektivna slika onoga što se desilo kao rezultat političke neodgovornosti i neozbilnosti, koji nikada više ne smije da se ponovi u politici”, naglasio je Živković.

Prema njegovim riječima, ovo što je urađeno prethodne dvije godine sa finansijama Crne Gore je “težak zločin”.

“To šta će Crna Gora morati da preživi u narednom periodu, bez političke stabilnosti, je ozbiljan izazov koji je postavljen pred elite ovog društva. Ne govorim o DPS-u, i ovdje nije bitno je li uradio DF ili DPS. Crna Gora mora da nastavi da funkcioniše kao razvojna destinacija”, poručio je on.

18.50 – Vuković : Novca nema, straćili su državnu kasu do dna

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković kazala je da kada su vidjeli šta su tokom dvije godine radili predstavnici vlasti “shvatili da slijedi ekonomski, politički, institucionalni i moralni kolaps”.

“Vlast koja je otvorila samo fabriku za proizvodnju minusa u budžetu, danas traži da se opet zadužimo – fiktivno, bez obrazloženja, bez vidljivosti. Novca nema”, ističe Vuković.

Spiskali su, poručuje ona, sve do posljednjeg eura.

“Straćili su državnu kasu do dna. I stvarno jesmo na dnu. Država nam funkcioniše od mjeseca do mjeseca, živucka. Doveli su nas do toga da nam je obećanje da će se do decembra isplaćivati plate i penzije kao vizionarska strategija, slavimo je svakog dana. Sad treba da glasamo za budžet kako bi preživjela tehnička Vlada”, naglasila je.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vuković

Došao je kraj, poručuje Vuković, ove Odiseje “iz ničega u ništa”.

“Svakodnevnim mahinacijama, ne mogu pobjeći od suda građana”, dodala je.

Ostaje nam, kaže, da “budemo na dijeti do izbora”.

“A nakon pobjede građanske politike, krećemo razvoj i ostvarenje ekonomskog plana na kojem smo mi u DPS-u radili ove dvije godine dok su oni prodavali zjale. Nemamo izbora, idemo na izbore ove godine”, poručuje poslanica DPS-a.

18.43 – Anđušić: Bližimo se finansijskom kolapsu i krahu

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić rekao je da ga zabrinjava da “imamo nula posto stvaranja nove vrijednosti”.

“Svjedoci smo da su javni radovi stali… Nijedna nova investicija. To nas dovodi sve u situaciju koja se bliži finansijskom kolapsu i krahu”, dodao je.

Mihailo Anđušić
Mihailo Anđušić

18.11 – Damjanović Erakoviću: Zazvonio je alarm za Fond zdravstva i javno zdravlje

Ministar Aleksadar Damjanović odgovorio je Erakoviću da sa rebalansom podvlačimo crtu, ali da “postoji opasnost da ponovo 2023. uđemo u novu spiralu da ne možemo da izmirimo obaveze”.

“To je alarm. Zazvonio je alarm za Fond zdravstva i javno zdravlje”, kazao je on.

Ističče da sa rebalansom rješavaju dvije stvari.

“Sve obaveze izmirujemo i ulazimo sa 0 dugova 2023. Sa druge strane, omogućavamo nesmetano snadbijevanje građana zdravstvenih usluga – ljekova… Štitimo da nam javno zdravstvo ne isklizne”, kazao je Damjanović.

18.01 – Radulović Erakoviću: Morao sam da glasam jer bi me građani kršima gađali

Poslanik DF-a Branko Radulović, osvrćući se na izlaganje Erakovića o stanju u zdravstvenom sistemu  i ukidanju doprinosa, rekao je da su obojica zabrinuti za zdravstveni sistem.

“Krivica je možda ovog ili onog. Morao sam da glasam jer bi me građani kršima gađali da nisam glasao za to. To je bila naša istina”, rekao je Radulović.

<<<Eraković: Ukidanje doprinosa – pucanj u crnogorsko zdravstvo; Damjanović: Rebalansom podvlačimo crtu, ali opasnost da 2023. ne budemo mogli da izmirimo obaveze<<<

17.57 – Eraković: Ukidanje doprinosa – pucanj u crnogorsko zdravstvo, poslanici koji su glasali da se izvinu građanima

Poslanik DPS-a Jevto Eraković je istakao da “ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje – pucanj je u crnogorsko zdravstvo”.

Eraković je poslao poruku poslanicima u Skupštini poručujući da “minimum što mogu da urade oni koji su glasali za nakaradne zakone je da uputite javno izvinjenje građanima zbog situacije u koju ste nas doveli”.

“Za ubijanje javnog zdravstva sa predumišljajem, odgovoran je svaki poslanik i poslanica koji su glasali prije godinu dana za ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje. Šta su posljedice – zdravstveni sistem je na ivici kolapsa. Nema novca, ljekova ni medicinskih sredstava, a uskoro neće biti ni zarada za zaposlene u zdravstvu”, kazao je Eraković.

Jevto Eraković
Jevto Eraković

Predlog rebalansa budžeta, smatra Eraković, znači da ćemo “tekuću potrošnju zdravstvenog sistema finansirati iz novih zaduženja”.

“Da bi zdravstveni sistem mogao do kraja godine da funkcioniše neophodno je da mu se obezbijede ljekovi, medicinska sredstva i zarade”, dodao je on.

Pitanje je, dodaje, kako ćemo za sljedeću godinu obezbijediti održivost finansijskog ali i zdravstvenog i drugih državnih sistema.

“Nalazimo se na ivici ambisa”, dodao je.

Siuacija u kojoj se danas nalazimo je -“hvatanje zaleta pred provalijom pred koju su nas doveli samozvani eksperti”.

“Ne bude li ozbiljne i sistemske reakcije – srljamo u veliku provaliju”, poručio je on.

17.39 – Popović: Crna Gora pred bankrotom, grčki scenario nam se smiješi

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocjenjuje da je Crna Gora pred bankrotom.

“Grčki scenario nam se smiješi. Grčki scenario znači da ne možemo da vraćamo zajmove niti uzimamo nove kredite”, kazao je Popović.

Andrija Popović
Andrija Popović

17.23 – Popović: U maniru raskalašnih domaćina trošite novac svih građana, kako bi se podmirile želje neostvarenih političara

Poslanica Demokrata Zdenka Popović kazala je da “umjesto da se kreše državno-javna potrošnja, vi u maniru raskalašnih domaćina trošite novac svih građana Crne Gore”.

“Kako bi se podmirile želje neostvarenih političara, koji ostvaruju sada želje pa idu na službena putovanja. Povećali su se troškovi reprezentacije, službenih putovanja, imamo zapošljavanja po ugovoru na djelu”, ukazala je Popović.

Zdenka Popović
Zdenka Popović

Problematično je, ocjenjuje poslanica Demokrata, što i zaduženje koje se predlaže “hoćemo da damo za tekuću potrošnju”.

“Samo raskalašni domaćin i kockar može da podiže kredit pod ne znam kakvim uslovima i da putuje i troši, a da ne ulaže u projekte koji će da donose dohodak”, istakla je Popović.

17.07 – Mitrović: Ovo je bila neodgovorna ekonomska politika, Crna Gora u problemu

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović rekao je da je “ovo bila neodgovorna ekonomska politika”.

“Crna Gora se nalazi u problemu. Iz njega se može izaći jedino odgovornom vladom”, dodao je on.

17.01 – Sekulić: Za prvih šest mjeseci povećanja troškova novog zapošljavanja u EPCG grupi – šest miliona eura

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić rekla je da “niko ne demantuje podatke koje iznosi”.

“Saopštila sam da prema mojim informacijama EPCG grupa, Elektroprivreda, Rudnik uglja i CEDIS su negdje između 90 i 100 miliona eura u minusu. Za prvih šest mjeseci povećanja troškova po osnovu novog zapošljavanja u toj grupi – šest miliona eura. Postoji podatak da je plata za zaposlene u Rudniku uglja kasnila za avgust i isplaćena bez poreza i doprinosa”, ukazala je Sekulić.

Istakla je da je ponovila što je čula da je “Elektroprivreda u vrlo kompleksnoj situaciji”.

“Voljela bih da podaci nisu ovakvi”, dodala je.

Ne likuje, kaže, niti joj je drago “što nam je energetski sektor u takvoj situaciji”, ali onaj ko upravlja time “mora dobro da obrati pažnju zašto su zaustavljenje investicije”.

“Imamo problem koji će da dođe na naplatu”, poručila je ona.

16.56 – Radunović: EPCG će ovu godinu završiti sa otprilike 80 miliona dobiti

Govoreći o EPCG, poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da će to preduzeće završiti godinu sa “otprilike 80 miliona eura dobiti”.

Rekao je da je za 11 mjeseci razvijen program Solari koji je “prvi novi izvor struje u Crnoj Gori od Pive a da nije mala hidroelektrana”.

“EPCG je sa novim upravljačkim timom vratila u budžet 30 miliona eura. Rudnik uglja, čujemo navodno prodaje EPS-u rudu, pa nema za Crnu Goru. Radi se o rudi najniže kalorične vrijednosti koju niko neće da kupi “, tvrdi Radunović.

U situaciji kada su skakale cijene bilo je logično, ocjenjuje Radunović, da Elektroprivreda proda viškove i zaradi “ogroman novac”.

“Samo za razliku što nije isoručivala struju KAP-u nego je prodala, EPCG je za mjesec zaradila onoliko koliko bi joj Kombinat aluminijuma platio za godinu. To je rad ovog menadžmenta”, kazao je Radunović dodajući da će EPCG ovu godinu završiti sa “otprilike 80 miliona dobiti”.

16.53 – Božović: Poslanici SNP-a glasaće za rebalans

Poslanik SNP-a Bogdan Božović istakao je da tu partiju raduje što je predlogom rebalansa “obuhvaćemo povećanje penzija penzionerima”.

“Kada saberemo pozitivne stvari koje će donijeti predlog rebalansa, poslanici SNP-a će glasati za”, kazao je Božović.

16.31 – Sekulić: Damjanoviću garantujete li ljudima da mogu da se liječe

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da ćemo se za dvije godine zadužiti milijardu i dvjesta miliona, “sa projekcijom da bi naredne godine trebalo da se zadužimo još milijardu”.

Poručio je Damjanoviću da mora da podnese dio odgovornosti.

“Da li gospodine ministre garantujete ljudima da mogu da se liječe”, upitao je on.

Predrag Sekulić
Predrag Sekulić

Vrlo brzo ćemo ići, smatra Sekulić, na parlamentarne izbore i dobiti novu vladu.

“Plašim se da će nam trebati mnogo više vremena za sanaciju prethodne dvije godine, nego što bilo ko od nas to očekuje”, naglasio je Sekulić.

16.19 – Mugoša: Priču o budžetu smo sveli na – “Jakov i Milojko protiv Saše”

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da se ne mora glasati.

“Ako se neko topi i davi, ne treba ga nogama i rukama pritiskati da se potpuno udavi, nego treba da ga izvučemo iz vode. Logika da moramo stalno da pravimo greške je za mene neprihvatljiva”, rekao je Mugoša.

Boris Mugoša
Boris Mugoša

Priču o budžetu smo, kaže poslanik SD-a, na priču – “Jakov i Milojko protiv Saše”.

Poručuje da se moraju isplatiti naknade za stručno osposobljavanje.

“A sistem puca po svim šavovima… Zdravstveni sistem nam je na koljenima”, ocijenio je Mugoša.

16.11 – Sekulić: Građanima obećane plate…, a sada nema para da se to plati

Poslanica DPS-a Dragica Sekulić rekla je da ni za naredna tri mjeseca nema para da se plati ono što je obećano građanima.

“Građanima su obećane plate, penzije, naknade, sve što su građani voljeli da čuju, a sad nema para, čak ni za tri naredna mjeseca, da se to plati. To je realnost. Nečijim neodgovornim planiranje došli smo u situaciju da nam nedostaje 170 miliona eura”, rekla je Sekulić.

Dagica Sekulić
Dagica Sekulić

Prema njenim riječima, sada smo u situaciji da Vlada da bi zakrpila nedostatak u budžetu mora od komercijalnih banaka uzimati itekako skupa sredstva, “koja će se potrošiti u tekuću potrošnju”.

“I čiji nijedan euro neće donijeti ni 10 centi dodatog prihoda iz kojih će moći da se vraćaju ti krediti. To je najveći problem rebalansa budežata. Da mi ne vidimo izlaz iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručila je ona.

16.05 – Šehović: Ako nešto ne promijenimo, mi polako klizimo u bankrot

Poslanik SD-a Damir Šehović poručio je da “razumiju u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazimo”.

“Da ukažemo da ako nešto ne promijenimo, mi polako klizimo u bankrot. Situacija je neodrživa”, naglašava Šehović.

Damir Šehović
Damir Šehović

Ne možemo imati konsenzus, smatra poslanik SD-a, kad imamo Vladu kojoj je izglasano nepovjerenje.

“Jedini odgovoran potez je da idemo na izbore. Pa nakon izbora formiramo vladu. Ta vlada će tek biti u situaciji da rješava uzrok. Danas smo u situaciji da se bavimo posljedicama neodgovorne politike, za koje nam je ispostavljena faktura od 170 miliona eura za osam mjeseci”, kazao je Šehović.

16.00 – Ivanović: Moraće doći do kresanja javne potrošnje

Poslanik DPS-a Petar Ivanović rekao je da je “velika enigma” kako Damjanović misli da “kreše javnu potrošnju kao ministar finansija”.

“Makar u susret najavi novog budžeta za 2023. Ovo jwe potpuno jasna i očigledna situacija – moraće doći do kresanja javne potrošnje. Oko toga nema priče”, istakao je Ivanović.

15.55 – Koprivica: Uložićemo amandman da se zabrani isplata novca iz budžeta fizičkim licima u toku izborne kampanje

Poslanik Demorata Momo Koprivica rekao je da će uložiti amandman da se “zabrani isplata novca iz tekuće budžetske rezerve fizičkim licima u toku izborne kampanje i nakon nje”.

Kazao je da je prava mjera političke odgovornosti “ako Vlada ne dobije podršku za budžet pa razmišlja o odlasku, ostavci”.

“U ovom slučaju toga nema. Ova Vlada ne osjeća politički pritisak. Zato treba da se izglasa nova”, dodao je.

Momo Koprivica
Momo Koprivica

14.44 – Radulović: Ako ne usvojimo rebalans budžeta bankrotiraćemo za tri mjeseca

Poslanik DF-a Branko Radulović kazao je da će Crna Gora bankrotirati za tri mjeseca ako ne usvojimo rebalans budžeta.

“Ukoliko ne usvojimo rebalans budžeta pukla je pogibija Crnoj Gori. Moramo da usvojimo rebalans budžeta. Ako ne usvojimo rebalans budžeta onda vrlo loše se piše Crnoj Gori – bankrotiraće u sledećih tri mjeseca”, rekao je Radulović.

15.16 – Damjanović: Neustavno ukinut doprinos za zdravstveno osiguranje, pegla se koliko može

Komentarišući navode oko EPCG i otkup akcija, ministar finansija je rekao da je Vlada donijela odluku da svojim sredstvima kupi akcije EPCG koje bi oni morali da unište da ih niko nije kupio.

“Onemogućili smo da se javi bilo ko sa strane i kupi na berzi duplo jeftinije nego što je fer trišna vrijednost. Bilo je najava – neko bi to mogao da kupi, da uzme 10 odsto akcija za duplo manje novca, da utiče na politiku preduzeća. A onda bi ti isti koji sad lamentiraju zašto smo to kupili, pričali – a što niste kupili, nego ste pustili da vam Elektroprivreda Srbije, Bosne, Albanije itd kupi”, rekao je Damjanović.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

Neustavno je, ocijenio je Damjanović, ukinut “doprinos za zdravstveno osiguranje”.

“Da se ulaže i pegla koliko može, ppokazuje činjenica da mi budžetom i rebalansom za Fond i ljekove itd i za izmirenje zarada radnika u zdravstvu izdvajamo 55 miliona. Famoznih 400 miliona eura košta zdravstvo u tekućoj godini… Igramo  se sa Fondom zdravstva, a sad smo se poigrali do kraja, jer smo uputili građane na privatno zdravstvo perfidno gašeći javno zdravstvo”, rekao je Damjanović.

Damjanović je, govoreći o rebalansu, poručio da je govoreći bio “prinuđen da ovo predloži ako ćemo da zaokružimo godinu, ako nećemo da odemo u bankrot”.

“Svi smo po malo doprinijeli ovom rebalansu”, dodao je.

Istakao je da “nema aranžmana sa MMF-om ove godine”.

“Taj aranžman nosi teške pregovore, a mi ne želimo ni korak nazad, sem ako neko nije naumio smanjenje zarada ili penzija. Ne, nećemo, nego ćemo da tražimo prostor da one budu veće. Ide se prema bankama i to prije svega domaćih”, istakao je on.

14.52 – Poslanik SDP-a Adnan Striković upitao je da li su odgovorni samo oni koji su usvajali budžet, ili i oni koji su ga prošle godine usvojili.

Adnan Striković
Adnan Striković

14.36 – Poslanik SD-a Damir Šehović je rekao da svjedočimo krizi javnih finansija koja zadnjih decenija nije viđena u Crnoj Gori.

Damir Šehović
Damir Šehović

“Današnja rasprava treba da pomogne da svjedočimo krizi javnih finansija kakva nije decenijama viđena u Crnoj Gori. Vlada je izgubila podršku i u tehničkom je mandatu. Takva Vlada nama predložila da saniramo stanje u oblasti javnih finansija zaduženjem od 350 miliona eura”, dodao je on.

Prema njegovim riječima svega 10 mjeseci od usvajanja, kako je tada govoreno, najboljeg budžeta u istoriji, mi imamo budžetsku rupu od 170 miliona eura.

“I ta rupa, po prijedlogu ovog rebalansa, ne treba da se popunjava reformama, uštedama ili nekom fiskalnom virtuoznošću, već zaduženjem. A ni samo zaduženje nije problematično, nego to što će ono ići za finansiranje tekuće potrošnje”, kazao je Šehović.

On je pozvao je Damjanovića da koriguje prijedlog rebalansa Budžeta.

“Predlažem da stvorimo pretpostavke za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora”, poručio je on.

14.28 – Poslanik Bošnjačke strane Amer Smialović je kazao da je ovaj budžet bio baziran na nizu populističkih mjera.

Amer Smialović
Amer Smialović

“Rebalans je očekivan potez. Prilikom usvajanja budžeta za 2022. smo ukazivali na to da će biti neodrživ. Bio baziran na nizu populističkih mjera. Te mjere su donesene bez urađene kvalitetne analize. Loše planiran budžet se prije svega odrazio na zdravstveni sistem, koji je, kako vidimo, pred kolapsom”, istakao je Smailović.

14.14 – Branko Radulović iz PzP-a je kazao da moralnog ozdravljenja Crne Gore nema bez otvaranja tajnih dosijea, lustracije i ispitivanja porijekla imovine.

“Nemamo para za kapitalne investicje. Moramo se zadužiti da bi preživjeli, da bi imali ljekove. Danas su pare skupe. Kamate porasle 300 odsto posljednjih mjeseci”, kazao je on.

Radulović se ponudio da bude potpredsjednik Vlade za ekonomiju, a da Damjanović bude ministar finansija.

13.52 – Miloš Konatar iz Poslaničkog kluba Crno na bijelo je kazao je da rebalansom treba da se omogući da država servisira svoje obaveze, plate, penzije, ali i da da se između ostalog omogući i da građani dobiju svoje ljekove.

Miloš Konatar
Miloš Konatar

“Osnovni razlog rebalansa jesu zakoni koji su usvajani, ali i oni koji nijesu usvojeni”, dodao je on.

Konatar je dodao da se rebalansom planiraju izdaci za besplatne udžbenike.

“Imamo i dječije dodatke. Bitno da će djeca primati dječije dodatke. Revalansom se 21 milion eura previđa porast penzija u Crnoj Gori. 15 miliona eura je pomoć najugroženijim kategorijama. Sedam miliona je predviđeno za majke sa troje i više djece. 32 miliona je previđeno za nabavku ljekova. Moramo imati novca za ljekove.”, kazao je Konatar.

13.36 – Poslanik Demokrata Momo Koprivica je ocijeno da će ova Vlada biti zabilježena kao Vlada koja nije uspjela da predloži budžet.

Momo Koprivica
Momo Koprivica

“Ova Vlada ne može da dalje uzurpira funkciju izvršne vlasti jer je izgubila povjerenje u ovom domu. Ova Vlada biće zabilježena kao Vlada koja nije uspjela da predloži budžet. Nema kapacitet da usmjerava ekonomske tokove u našoj zemlji”, smatra on.

13.28 – Šef poslaničkog Kliba SNP-a Dragan Ivanović je istakao da građanima nije najbolje razjašnjeno finansiranje Fonda zdravstva.

Dragan Ivanović
Dragan Ivanović

“Treba da usvojimo rebalans jer je to u interesu građana, kako bi se obezbijedila sredstva za FZO, Fond PIO. Ova Vlada i MFinistarstvo finansija se moraju zadužiti da bi se nadoknadila nedostajuće sredstva”, rekao je Ivanović.

13.15 – Poslanik DF-a Dejan Đurović je rekao imao problem kod koncipiranja ovog budžeta.

“54 miliona na prihodnoj strani nije ostvareno jer za to nije bilo zakknskog osnova. Ministru Milojku Spajiću smo tada ukazivali da nije ralno da se budžet puni iz stavki koje nijesu zakonski riješeni. Rebalans je, nažalost, nužan”, istakao je Đurović.

Dejan Đurović

Dejan Đurović

Prijedlog rebalansa, kaže, on, je potreban i da se nadomjesti nedostajući novac FZO.

“Da li smo napravili grešku kada smo tada FZO ostavili bez novca?”, pita Đurović.

Kako je Đurović naveo, jedan od razloga manjka u budžetu je i smanjenje akciza na gorivo.

Prema njegovim riječima postoji mogućnost da u dogovoru sa ministrom Damjanovićem, DF amandmane koje je planirao na prijedlog o rebalansu budžeta, ostavi za budžet za 2023. godinu.

13.09 – Novca u državnoj kasi nema. Prije dva dana, cijena obveznica koju je tajno emitovala 42. Vlada bila je na istorijskom minimumu. Juče je nastavila da pada cijena. Cijena obveznica danas iznosila 70,32, pala u odnosu na juče. To izgleda ne brine moje uvažene kolege. Obje posljednje vlade gurale Crnu Goru u najgori dug, kazao je poslanik DPS-a Petar Ivanović.

“Inflacija u Crnoj Gori je gotovo 15 odsto. Ugašen je KAP, gubitak EPCG grupe je skoro 100 miliona eura, Rudnik uglja je pred kolapsom, ugalj prodat Srbiji, a sada nedostaje. Turistička sezona je kratka i loša, neki investitori odlaze. Neki tuže državu. Fali novca za FZO, zdravstveni sistem je pred kolapsom. Nezaposlenost povećana”, kazao je on i dodao da su javne finasnije pred kolapsom.

12.55 – Šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković poručio je da svi treba da vodimo račuuna od dignitetu ovog doma ali i dignitetu drugih ljudi.

On je napomenuo da je poslanik Radulović kazao da je rektora Bižovića na to mjesto doveo DF.

Danijel Živković
Danijel Živković

“Ovo što je ovdje rečeno ne skandal. Dakle, crkva i DF doveli su rektora Univerziteta Crne Gore”, naveo je on.

Radulović je kazao da je uvijek spreman da prizna svije grijehe.

Zato predlaže da rektora biraju profesori između sebe.

12.45 – Poslanik PzP-a Branko Radulović je upozorio da je krajnja zabrinutost stanjem u kojem se nalazi Crna Gora.

Branko Radulović
Branko Radulović

“Predvidio sam davni da smo pred bankrotom”, rekao je Radulović.

Radulović je upozorio na etiketiranje poslanika u emisijama na Javnom servisu.

“Nisam ni dripac, ni lažov, ni neuk. Da vidimo kako se vodi politika i nezavisnost bastilje koja se naziva TVCG. Dvije godine tamo nisam bio. To što su Balša Brković i neki izvjesni Đukić rekli o nama, da postoje za to krivične prijave, ja bih lupio te krivične prijave. Nismo mi ni lopovi, ni lažovi. Nismo dripci. Molim da svako na odgovoran način odnosi prema ovome. Ja znam kako ću braniti svoj obraz”, naveo je on.

12.40 – Predsejdnik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Petar Ivanović je kazao da je opšta zabrinutost za stanje javnih finansija u Crnoj Gori.

Petar Ivanović
Petar Ivanović

“Bez obzira na to ko pripada kojoj političkoj partiji postoji ozbiljna zabrinutost za stanje u javnim finansijama”, naglasio je Ivanović.

12.20 – Ministar finansija Aleksandar Damjanović ponovio ono što je CdM već objavio da je sadašnji period odabran za prijedlog o rebalansu budžeta da bi imali bolji uvid u brojke nakon turističke sezone.

“Za nas je mnogo veći izazov od ovog rebalansa budžet za 2023. godinu. Pozivam Skupštinu da vezano za taj budžet radimo drugačije. Mi moramo definisati prioritete za prihodnu i rashodnu stranu jer neće biti lak za sastaviti. On mora biti stabilan za izvršenje za narednu godinu, za razliku od ovoga koji sada moramo da mijenjamo. Kakva god bude odluka oko rebalnsa, garantujem da ćemo učiniiti sve da imamo isplatu svih davanja, penzija, socijalnih davanja, zarada, iako bi to bila skoro nemoguće situacija ako se ne izglasa rebalans”, rekao je on.

Potrebno je, ističe, naći konsenzus kako bi zajedničku odgovornost podnijeli za dobro države i građana.

Prema njegovim riječima tekućim budžetom planirano je da državi nedostaje 560 miliona eura za tekuću godinu.

“Rebalansom to preciziramo na 755 miliona koliko realno nedostaje. Bio je planiran deficit nešto više od pet procenata i sada je oko osam procenata, to je naša konzervativna procjena na osnovu rasta privrede. Očekujemo da će se rast BDP-a povećati pa bi deficit bio manji”, kazao je Damjanović.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović

Pojasnio je da su nedostajuća sredstva Fonda za zdravstvo 36,8 miliona eura.

“Dali smo sedam miliona iz tekuće rezerve kako bi zaobišli ozbiljne probleme i poslijedice. Time smo ispravili nepravdu prema Fondu zdravstva koju je nanio budžet predložen od bivšeg ministra”, istakao je Damjanović.

Prema njegovim riječima prethodni ministar je opredijelio malo sredstava Fondu iako je znao da on mora potrošiti najmanje 65 miliona eura koliko mu je više traženo nego što su sredstva koja su opredijeljena.

“To je dovelo do kolapsa u smislu snabdijevanja ljekovima, prosto kao da je neko namjerno htio da gurne ovaj sistem ka privatnom zdravstvu”, naveo je Damjanović.

Podsjetio je da nedostaje 36 miliona za potrebe fonda PIO, od čega 21 milion eura za nedostajuća sredstva za tekuću godinu za penzije nakon dva usklađivanja i za podršku najugroženijim penzionerima.

On je poručio da aktuelna Vlada nije podnijela Skupštini nijedan akt koji bi doveo do dodatne potrošnje.

12.15 – Poslanik Liberalne partije Andrija Popović je danas ponovo pitao da li su ove vanredne sjednice zakonite, jer vanredna sjednica od 2. septembra nije nastavljena. Traži tumačenje o ovoj situaciji.

Andrija Popović
Andrija Popović

12.13 – Rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o budžetu za ovu godinu i Prijedlog izmjena odluke o zaduženju za ovu godinu je objedinjena, saopštila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

12.12 – Poslanici su usvojili dnevni red.

A.O. – M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Bankrot Crne Gore je bio vidljiv jos prije od prilike 5-6 god a auto put i experti su ga samo ubrzali tako da cemo se koprcat mozda jos godinu ili dvije i onda na zalost se mora proglasit bankrot.

Kvota 100
Gost
Kvota 100

Zasto niko ne kaže odakle penzije 148 e nakon 30 god radnog staža..

Kako to da gospodi iz Skupštine se ne smanji plata ?

KO TO POTKRADA GODINAMA PENZIONERE ?????

Gordi
Gost
Gordi

Da ‘e vječna..e viva..srbski svijet….tandara mandara. Otišli smo svi zajedno u P.M.

Milos bd
Gost
Milos bd

Srecne vam promjene crnogorci. Trazili ste promjene. Eto vam ih

21 maj
Gost
21 maj

Smanjit plate poslanicima na prosječnu i ukinut sve odbore i ostale benefite đe se klepaju po par hiljada naknade i eto para da ne fali

Rambo ll
Gost
Rambo ll

A 4 Milijarde drzavnog duga za vrijeme DPS?! O tome ni aaa

Why
Gost
Why

Jedino rjesenje nam je da da pisemo peticiju da se razrijese svih funkcija apsolutno svi politicari, pocev od predsjednika drzave, preko predsjednika vlade pa do ovih ostalih pingvina i da molimo Svajcarsku da nas pripoji njima, pa i pod cijenu da ucimo svajcarski. Vi sposobni niste nizasto bez da prodate gluteus, a da barem umijete da zivite sa tim sto… Više »

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Da ne bi Milojka i Jakova sad bi minimalna zarada bila 196 eura a penzija 120 i zamrznuti..i tako mislite u evropu, a vlastodrsci se kupaju u raskoši..dolje dpsdp!🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😘😘😘😘🍻🍻🍻🍻🍻🍻

Milos bd
Gost
Milos bd

Genijalci koji su nas posle 10 dana zaduzili 750 miliona. Vidim zivim se bolje od kad je podignuta min plata🤣

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Resenje je jednostavno..zakon o porijeklu imovine i sve opljackano vratiti narodu u budžet i eto pun budžet..🤣🤣🤣🤣🤣😘😘😘

Milos bd
Gost
Milos bd

E to ce nas spasit. Treba ministar finansija i direktor uprave da nesto znaju o PDVu da bi znali odakle se puni budzet cg. 60% firmi u cg ne izdaje racune samim tim i ne placa porez. Policije nema na cg putevima i to sto ima je bez radara samim tim budzet MUPa nema para za gorivo itd. Daleko smo… Više »

Luda Simana
Gost
Luda Simana

A grom vas ubio, nema građanina Crne Gore koji nije svjestan da Crna Gora nije krenula u propadanje 2020 god nego dolaskom dps džemperaša na vlast 1989 god. a 2020 kad su smijenjeni , su ostavili skoro 5 milijardi duga za 600 000 stanovnika i opustošena preduzeca i opljackanu drzavu..to što se stidite da to priznate ne znači da toga… Više »

Milos bd
Gost
Milos bd

I onda su se pojavili spasioci nasi 30.08 i sve je procvetalo🤣🤣🤣🤣🤣

kriptoDrito
Gost
kriptoDrito

Bravo. Živkoviću, sve je to živa istina. Đe su sad oni građani koji su podržali ovu propast političku, ekonomsku, zdravstvenu, moralnu? Oćete li im opet dati glas???

!!!
Gost
!!!

Postavljam pitanje,kako su nas zadužili prije dvije godine za 750 miliona eura bez ikakve skupštinske rasprave nego su samo preko noći praktično obavijestili javnost.Hoće li iko pokrenuti kakvu istragu u vezi toga?A sad plaču za “tričavih”300 miliona a ni pozicija ni opozicija ne daju da se država zaduži.I ko zna koliko će rasprava još trajati.Ko im je pomogao,provizija,kršenje Ustava?Ajte novinari… Više »

Milos bd
Gost
Milos bd

Nista novinari njima je bitan Majbah i cime se Milo vozi. Urnisase nas oko gluposti evo 20 godina. A posteni Milojko zaduzi narod 750 miliona za nista i niko nista dok je za autoput koji vidimo ocima zavrsen na sva zvona brujalo DPS zaduzenje 1 milijarde

ivica
Gost
ivica

Dje su cetnici DF mozda u Budvi sa svojim Srbskim kolegama da prave jos zavjera po CG.

Dosta vise
Gost
Dosta vise

,,Stegnite kais” pocev od vas samih! Malo po zdravstvu procesljajte. Partijskim neradnicima i neznalicama pisu se prekovremeni sati a u radno vrijeme sjede. Ali bitno je da su na rasporedu rada! Oni koji rade rade u redovno radno vrijeme a ovi se cascavaju na racun gradjana…

Mnogo Vam Je
Gost
Mnogo Vam Je

Mi smo u bankrot, evo 2 god od kako ste došli na vlast đe su silni milioni koje ste zaduzili CG? Đe su te pare od sezone, koje su bile najbolje kako je vikao spajić i ministar đurović? Đe to zlato i đe su pare od, kovida koje su zemlje EU slale CG kako je sve nestalo odjednom. Dritan i… Više »

Milos bd
Gost
Milos bd

Sve otislo u plate partijskih zaposlenika. Logicno

Mars
Gost
Mars

Samo treba slušati apostole koji se smiju na raspravu o propasti države do koje je doveo projekat Evropa sad koji su oni izglasali.Ovo treba što prije ćerat na izborima da se nebismo bili.

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Sve, ili apostoli, ili eksperti, za zaduživanje,bez pomaka u proizvodnji ili produktivnosti! Kao elekroinženjer, bio bih bolji od njih, makar matematiku bolje poznajem!

Milos bd
Gost
Milos bd

Ma nije tako. Pogledaj samo koliko su fabrika otvorili posle 30.08. Koliko se bolje zivi. Toliko novih skola i vrtica. Toliko novih investitora. Ne voze se sluzbenim autima.Nema vise politickih zaposljavanja🤣

Danica
Gost
Danica

Rešenje je jednostsvmo, porezi da se plaćaju, dovesti firme da zapošljavaju..

Sherlock Holmes
Gost
Sherlock Holmes

Damjanoviću, sadašnji ministar zdravlja ti je bio direktor Fonda, ostavio je dug 100 miliona, iz tvoje je partije, ne znam čemu se čudiš

???????
Gost
???????

Pa zar nevidite da je sve uradjeno po planu SPC i vucka. unisti sve sto se unistiti moze posebno ono malo firmi sto posluje pozitivno. Sad se svi zapitajte zar mi nijesmo ove izabrali da nas vode u svijetlu buducnost. Treba povecati min zaradu na 1500E , samo je problem jer nece biti novca za isplate. Jos se jednom potvrdilo… Više »

Ivangrad
Gost
Ivangrad

Populizam dosao na naplatu. Pametni Momo Koprivica pojasnio kome idu zasluge za to. Da daje pare, za ono sto su progurali, iz svoga dzepa ne bi se ziv cuo.

nenad_mne
Gost
nenad_mne

On ,kao, ne pripada “pobjednicima”??? Glasa za nešto, i sada se ne sjeća, no kritikuje!?

Darija
Gost
Darija

Kuku nama s vama. !

veki
Gost
veki

vama nijesu smanjene plate, niti zabranjena putovanja i šoping

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Pa zar Dritko nije vozio biciklo u Njujorku, kaovid štednje? Kamo lijepe sreće da nije ni polazio, no nas bruka za naše pare, kojih, sada, neeeeemaaa!

ananas
Gost
ananas

Sve vas treba pohapsiti!

n k
Gost
n k

Nista ne kasni, samo kasne plate za pripravnike sramota od vas

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Dobiće ih oni koji dogovore “podršku” vladi, oni su novo “meso”!

Mitar
Gost
Mitar

A ugovora o djelu?

mai
Gost
mai

Na casnu rijec a?

Sasa
Gost
Sasa

Sta je sa Vesnom Bratic ,ona je napravila milionsku štetu.

Send this to a friend