Ekonomija

Potpisan ugovor, njemačka firma priprema tender za kolektor

Ugovor između Glavnog grada Podgorice i Vodovoda i kanalizacije sa jedne i kompanije Fichtner Water & Transportation GmbH sa druge strane, o konsultantskim uslugama na pripremi tenderske dokumentacije za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, potpisan je danas u Frankfurtu.

“Tokom dvodnevnih pregovora, u kojima je posredovala njemačka razvojna KFW banka, delegacija Glavnog grada koju je predvodio gradonačelnik Ivan Vuković, osigurala je bržu realizaciju ukupnog projekta, koji pored sistema za prečišćavanje otpadnih voda, sadrži i insenerator mulja, izgradnju primarnog kolektora sa mostom, kao i izgradnju sekundarne mreže”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Predstavnici Glavnog grada su zahtijevali da se u prvih tri mjeseca stvore uslovi za raspisivanje tendera za izgradnju sekundarne mreže kolektora po standardima Fidikove crvene knjige.

Istovremeno, kako dodaju, konsultant će pripremiti pretkvalifikacioni tender za izgradnju primarnog kolektora sa mostom, kao i kriterijume za postrojenje za prečišćavanje koji će, zajedno sa tretmanom mulja, predstavljati jednistven sistem.

“Parafiranjem ugovora sa konsultantom i definisanjem dinamičkog plana, stvoreni su uslovi da u narednih par mjeseci započne fizička realizacija cijelog projekta. Kroz kvalitetnu pripremu ovog projekta, počev od studija izvodljivosti, učešće brojnih konsultanata i eksperata iz Crne Gore, Njemačke i Austrije, kao i angažman kredibilnih partnera na polju finansiranja, stvorene su sve neophodne pretpostavke da Podgorica dobije jedan od najsavremenih uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Evropi”, dodaju oni.

Iz Glavnog grada podsjećaju da je ukupna vrijednost projekta procijenjena na 50,3 miliona eura, od kojih  su 35 miliona  realizovana veoma povoljnim kreditom kod KFW banke, dok je 11 miliona obezbijeđeno kroz donatorska sredstva WBIF, čime je nedvosmisleno potvrđen kvalitet projekta od strane institucija EU, ali i kredibilitet Glavnog grada kao partnera evropskih fondova.

Fichtner je renomirana njemačka kompanija koja je pobijedila na tenderu za izbor konsultanta za pripremu tenderske dokumentacije, koja će pored pripreme, vršiti i nadzor nad izvođenjem radova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Herceg-Novi
Gost
Herceg-Novi

Prepišite ovi naš, super smo prošli sa tim istim Njemcima. Evo ,,kolektor” uskoro ulazi u 2.deceniju, a da kraj nije ni blizu. I gledajte da vam izvodjač bude Ćertikoglu, sa podizvođačima iz Nikšića!

Miki
Gost
Miki

Na celu sa prvarantom Ivana Nikolica

Enigma
Gost
Enigma

Migo započeo Vuković nastavlja a koli ce ga završiti sami Bog zna …

no1
Gost
no1

Aj sa srecom, samo sto prije da krene fizicka realizacija!

Znamo se
Gost
Znamo se

Oće, oće, ka i dosad…

Send this to a friend