Ekonomija

Potpisan Ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju solarne elektrane na Briskoj Gori

Briska gora

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, potpisala je danas u ime države Ugovor o izgradnji solarne elektrane na Briskoj Gori, u Ulcinju, sa Konzorcijumom koji čine Elektroprivreda Crne Gore, Finski FORTUM i Sterling and Wilson.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, ugovor ima svoje faze koje podrazumijevaju različite aktivnosti.

Ova solarna elektrana biće najveća ovog tipa u Evropi, rekli su predstavnici Konzorcijuma Fortum i EPCG.

Ministarstvo ekonomije je raspisalo javni poziv na osnovu ovlašćenja koja mu je dala Vlada 19. maja za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121 metara kvadratnih, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 megavati MW.

Tenderska komisija je 3. septembra otvorila ponude i nakon toga detaljno pregledala podnijetu dokumentaciju.

Komisija za vrjednovanje ponuda je u zakonski predviđenom roku izvršila uvid u dokumentaciju i odlučeno je da je Konorcijum EPCG, Fortum i Sterling and Wilson prvorangirani.

Podsjećamo, Konzorcijum EPCG i Fortum je za iznos godišnje zakupnine ponudio 33 centa/m2, sa planom otvaranja 226 novih radnih mjesta tokom trajanja čitavog perioda zakupa zemljišta. Takođe, ponudom tog Konzorcijuma predviđen je ukupan iznos investicije od 178 miliona eura, a kao važan elemenat ponude predviđeno je da učešće domaćih kompanija u ukupnoj investiciji bude 20 miliona eura.

Send this to a friend