Ekonomija

Potraživanja iz rada treba da zastare poslije pet godina

Opšti kolektivni ugovor treba ukinuti, a materiju koju on tretira ugraditi u Zakon o radu. Zakonom bi trebalo definisati da potraživanja iz radnih odnosa zastarijevaju nakon pet godina kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić na radnom ručku koji je organizovala Američka privredna komora, prenosi Pobjeda.

Oko ukidanja Opšteg kolektivnog ugovora postoje, kazao je ministar, različiti stavovi socijalnih partnera, koji se analiziraju. Dodao je da se nada da će novi zakon o radu, koji bi eliminisao biznis barijere i u potpunosti bio usklađen sa preporukama MOR-a i EU, biti donesen do kraja ove godine.

„Svi socijalni partneri, odnosno članovi Radne grupe za izmjenu zakona pokazuju konstruktivan pristup. Bez problema ide usaglašavanje sa standardima EU i MOR-a. Vjerujem da ćemo vrlo brzo imati samo par otvorenih pitanja. Zbog toga sam optimista. U maju ove godine dobićemo ekspertsku pomoć MOR-a i EK. Oni će u toj važnoj fazi, da ne kažem kritičnoj, pomoći da nađemo kompromis“, najavio je Purišić i dodao da očekuje da će se ovaj ispit položiti.

Ministar je kazao da smatra da treba uvažiti zahtjev poslovne zajednice da potraživanja iz rada treba da zastarijevaju nakon pet godina.

„Prepoznali smo da kod privatizovanih firmi postoji problem potraživanja iz ranijeg perioda. Pitanje je koliko je to motivišuće za nove vlasnike. Problem je i pozicija zaposlenih ako u dužem periodu ne primaju zarade ili im se ne uplaćuju obaveze za socijalno osiguranje“, objasnio je ministar.

S druge strane, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore Srđan Keković kazao je Pobjedi da je „katastrofa” to što je ministar rada Kemal Purišić najavio ukidanje Opšteg kolektivnog ugovora, zastarijevanje potraživanja iz radnih odnosa poslije pet godina.

„Poslije jučerašnjeg istupa ministra na radnom ručku sa Američkom privrednom komorom meni nije jasno šta mi radimo u radnoj grupi. Dok se mi, slikovito rečeno, ubismo u radnoj grupi pregovarajući oko rješenja u novom zakonu o radu, ministar iznosi gotov stav Vlade. To je atak na cijelu priču, jer dok mi pregovaramo već se zna ishod“, kaže Keković.

„Za nas je nevjerovatno da Vlada traži ukidanje OKU i pita ko će da štiti zaposlene, recimo, u trgovini kojih je na desetine hiljada. Ima li Vlada odgovor na to pitanje kad je stala na stranu poslodavaca“, pita Keković.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ljubitelj budal
Gost
ljubitelj budal

Nije ni čudo jer naši poslodavci su profit uvijek sticali na neekonomske načine. Čak i oni koji su završili neko visoko obrazovanje iz oblasti ekonomije su se utopili u ovakve vidove poslovanja te zaradu baziraju na neplaćanje poreza, davanja minimalne zarade ili u velikom broju slučajeva niti minimalne. Tako je to kad oni koji bi znali ne smiju da rade,… Više »

Send this to a friend