Ekonomija

Potrošnja struje u julu 14 odsto veća u odnosu na jun

Ilustracija

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 245.453.448 kilovat-sati struje, što je oko tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko 14 odsto više u odnosu na jun.

Kako je saopšteno iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS, najviše električne energije, ili gotovo 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja.

“Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 372.997 mjernih mjesta, ili 93 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, navode u CEDIS-u.

Ekipe Sektora za održavanje su u julu 2.229 puta intervenisale na terenu, a vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 205.723 hiljada eura.

“Tokom juna i jula završeni su radovi na izgradnji 20 objekata za distribuciju električne energije čija je vrijednost oko 508 hiljada eura, od čega je najviše sredstava izdvojeno za rekonstrukciju i izgradnju šest trafo-stanica na području ulcinjske opštine. U navedenom periodu bila je aktuelna i izgradnja 11 distributivnih objekata ukupne vrijednosti oko 865 hiljada eura”, dodaju u CEDIS-u.

Na distributivnu mrežu je tokom jula priključen 1.014 novi korisnik.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 2.861 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 312 hiljada, čime je pokriveno oko 78 odsto konzuma”, ističu u toj kompaniji.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija struje, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 397 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Send this to a friend