Ekonomija

Povećani gubici na vodovodnoj mreži u Podgorici

Vodovod

Podgoričko preduzeće Vodovod i kanalizacija prošlu godinu završilo je sa povećanim gubicima na vodovodnoj mreži u odnosu na plan. U izvještaju o radu preduzeća za prošlu godinu o kojem će se odbornici u Skupštini Glavnog grada izjasniti 13. juna na sjednici gradskog parlamenta, piše da su gubici 17.561.560 kubika ili 48,94 odsto, piše Dan.

“Gubici su iznad planiranih programom rada za 2018. godinu (48 odsto). U narednom periodu aktivnosti na smanjenju gubitaka se moraju intenzivirati. Prije svega moraju se poboljšati aktivnosti od strane nadležnih službi ovog društva što se tiče mjerenja i očitavanja potrošnje, kao i aktivnosti u cilju smanjenja tehničkih gubitaka na mreži i objektima mreže, isključenja sa vodovodne mreže onih korisnika koji su nelegalno priključeni i koji redovno ne izmiruju svoje račune”,  piše u izvještaju preduzeća.

U dokumentu je naznačeno da je prošloj godini sa svih izvorišta potisnuto 35.887.167 kubika vode, što je za 0,67 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu, i za 1,68 odsto manje u odnosu na plan.

Preduzeće je u prošloj godini ostvarilo ukupan prihod od 13.891.944, ukupan rashod je bio 13.646.372 eura što znači da je na kraju godine preduzeće ostvarilo neto dobit od 35.750 eura.

Ukupna potraživanja preduzeća na 31.decembar prošle godine iznose 7.995.664 eura, a obaveze iz poslovanja, na isti dan, iznose 5.239.305 eura.

Kada su u pitanju nenaplaćena potraživanja u izvještaju je naznačeno da Opština Danilovgrad duguje 209.645, za hidrante i cistijerne dug je 442 eura, dok za usluge potražuju 1.866.959 eura.

Preduzeće je u prošloj godini na utuženje predalo 758 predmeta, od čega je utuženih 644 fizičkih lica za dug od 169.942 eura i 114 pravnih lica za dug 764.744 eura.

“Efekti naplate, ako se uzmu u obzir zaključeni ugovori po utuženju (uplaćene rate), dobrovoljne uplate i blokirani računi, iznose 92 odsto, posmatrano i za fizička lica i za kategoriju potrošača – pravna lica, a ako izuzmemo naplatu po osnovu blokada računa (ne može se procijeniti sigurnost naplate cjelokupnog iznosa) naplata iznosi 77 odsto. Bolji efekti su svakako postignuti kod kategorije pravnih lica, gdje efekat naplate ne računajući blokade iznosi skoro 90 odsto “, piše u izvještaju.

U izvještaju je naznačeno da je u prošloj godini pred sudovima pokrenuto 139 predmeta, od čega je 118 pokrenuo Vodovod po osnovu duga za utrošenu vodu, a 21 predmet u kojima su po raznim osnovama podnijete tužbe protiv preduzeća.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Ocigledno ne znaju ni dje su im cijevi.

Mrgud
Gost
Mrgud

Drzava je tu i ako zeli kao sto ne zeli
Moze svakom da doskoci da placa vodu. A.ne dvostruki arsini za simpatizere moze a za ove druge ne ta prica ne pije vodu.ovo je samo uvod nama siroti ji da placamo jos vise . Treba im para..jer ko ima dosta uvijek je gladan . .

Marko
Gost
Marko

Gubici 50% ha ha ha. Kako to uspijevate nije mi jasno. Sve bi vas kuci tebalo poslati.

18+
Gost
18+

Moze li biti da posteni gradjani kradu, pa ce biti kuknjave kad se i taj sektor privatizuje. Tako su nasi roditelji i fabrike pozatvarali, pa poslije krivi su Klinton, Slobo, Momir, Milo, Tudziman.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Koga i do kad vi mažete bre…Mijenjate direktore i opet ista priča. Dvesta prekobrojnih ljudi i razne bahanalije, a dovijeka gubici na mreži. Preduzeće koje obrće najveće pare u grad a posluje sa gubicima. Ne pričajte priču…

Izracun =10%
Gost
Izracun =10%

Evo poskupljenja, u prevodu

Lipovo
Gost
Lipovo

Dje su gubici opsstina Tuzi i Golubovci, koji imaju stotine plastenika, prigradskih naselja PG……. Samo kukate i očekujete poskupljenje m3 vode, neznalice! Gubici skoro 50%, a vi na istim mjestima GODINAMA!!!!!!!

Mario
Gost
Mario

Mislis, povecana je kradja..

Ja mislim
Gost
Ja mislim

Odma uvedite OIV1 I OIV2

Send this to a friend