Ekonomija

Povećati broj njemačkih investicija u Crnu Goru

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović je u današnjem razgovoru sa direktorom Njemačko-srpske Privredne komore AHK Srbija i koordinatorom aktivnosti te asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana Martinom Knappom pozvao njemačke privrednike da ulažu u našu ekonomiju, a posebno u energetiku, turizam i drvnu industriju.

Kako je saopšteno iz PKCG, sastanak je organizovan uoči poslovnog foruma crnogorskih i njemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike, a sagovornici su razmatrali mogućnosti za jačanje saradnje dvije komore i veću zastupljenost njemačkih privrednika na našem tržištu.

“Golubović je ukratko upoznao gosta sa aktivnostima Komore i njenim značajnim doprinosom kreiranju povoljnog ambijenta za poslovanje svih privrednih društava.  Predstavio je glavne makroekonomske pokazatelje naše zemlje, posebno ukazujući na dinamičan razvoj koji je karakteriše posljednjih godina, a značajno su mu doprinijele strane direktne investicije”, navode u PKCG.

Istakao je da je od obnove nezavisnosti, obim ulaganja Njemačke u Crnu Goru iznosio 305 miliona eura, po čemu je ta zemlja na 12 mjestu na listi država-najvećih investitora u našu ekonomiju (sedma među EU zemljama).

Prema riječima Golubovića, kontinuirano raste robna razmjena između Crne Gore i Njemačke i u 2019. godini je iznosila 260 miliona eura.

“Naglasio je da Crnu Goru posjećuje sve veći broj turista iz Njemačke, potkrepljujući to podatkom da se u odnosu na 2017. godinu taj pokazatelj utrostručio.  Naime, prije tri godine u našoj zemlji bilo je 57.000 gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 313.000 noćenja, dok je u 2019. zabilježeno 150.000 turista i 625.000 noćenja”, dodaju u Privrednoj komori.

Poseban fokus njegovog izlaganja bili su prioritetni sektori razvoja naše ekonomije, projekti koji se u njima realizuju ili su planirani, kao i povoljnosti koje nudi poslovanje u Crnoj Gori, naročito u slobodnim i biznis zonama.

“Govoreći o međukomorskoj saradnji, istakao je učešće poslovne asocijacije koju predstavlja u Eurochambresu, Asocijaciji balkanskih komora, Međunarodnoj trgovinskoj komori i drugim, posebno naglasivši ulogu u radu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana”, naglasili su u PKCG.

Naveo je i da se kancelarija generalnog sekretara KIF ZB6 nalazi u Privrednoj komori Crne Gore, te ukazao na najznačajnije projekte kojima ona koordinira.

“Riječ je o projektima razvoja stručnog obrazovanja u regionu, vrijednom 25,5 miliona eura, koji je odobrio Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke, a realizuje se preko razvojne banke te države KfW, kao i o podršci DIHK-a privrednim komorama ovog područja”, rekao je Golubović.

Knapp je ukazao na značaj mreže spoljnotrgovinskih komora Njemačke za podsticanje izvoza njihovih kompanija, a posebno malih i srednjih preduzeća.

“Želimo da poboljšamo prisustvo naše asocijacije i njemačkih privrednika u Crnoj Gori”, rekao je Knapp.

On je kazao da će AHK najprije doprinijeti rastu digitalne vidljivosti Crne Gore na njihovim platformama, te, na osnovu interesovanja i upita privrednika za mogućnost poslovanja u našoj državi, razmotriti otvaranje posebne kancelarije ove asocijacije.

“Njemačka Komora računa na blisku saradnju sa crnogorskim kolegama na ovom poslu”, istakao je.

Razmotrena je i za ovu godinu planirana posjeta delegacije mladih crnogorskih privrednika i preduzetnica Njemačkoj, gdje bi trebalo da se sretnu sa saveznim ministrom ekonomije i energetike Peterom Altmajerom i upoznaju se sa poslovanjem inovativnih startapova.

“Dvije asocijacije će tijesno sarađivati kako bi doprinijele kreiranju što sadržajnijeg programa posjete crnogorske delegacije”, zaključeno je na sastanku.

U radu sastanka učestvovao je i koordinator Privredne komore za saradnju sa međunarodnim komorskim asocijacijama Balša Ćulafić, kao i koordinator projekta iz AHK Stevan Đurić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Pa povećaste li ih više, ne možete razvit državu sa 550 000ljudi sa morem, jezerima, šumama, rudama.

Cetinje svih
Gost
Cetinje svih

EKONOMIJÀ I SAMO EKONOMIJA ALI UKLJUCITI U EKOONOMSKI RAZVOJ STO VISE STRUCNIH LJUDI.A NE SAMO CLANOVE DPS KOJI O EKONOMIJI NEMAJU POJMA

Bnjj
Gost
Bnjj

Porodica na 1mjestu

Send this to a friend