Ekonomija ZAVRŠENA RASPRAVA O PREDLOGU ZAKONA O BUDŽETU I ODLUCI O ZADUŽIVANJU ZA NAREDNU GODINU

Pozicija tvrdi da je budžet razvojni, opozicija ukazuje na visok stepen zaduženosti

Poslanici vladajuće koalicije i dijela opozicionih partija juče su završili raspravu u Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu, vrijednom 2,64 milijarde eura. Stavovi pozicije su da budžet nije izborni, niti zbir želja i očekivanja, dok njihove kolege u opozicionim klupama tvrde da se njime stvara socijalni jaz.

Suština predloženog zakona, kako je poručio juče u Skupštini ministar finansija Darko Radunović, je održivost javnih finansija.

“Zajednički imenitelj, gdje god bili politički, je održivost javnih finansija, jer iz ovog budžeta funkcioniše država. Iz ovog budžeta se finansiraju plate i pozicije i opozicije, finansiraju se i ljekari koji liječe i poziciju i opoziju, bezbjednosne službe”, istakao je Radunović.

Poslanik DPS-a Branko Čavor istakao je da se do budžeta došlo u redovnoj proceduri i u aktivnoj komunikaciji sa potrošačkim jedinicama.

“Budžet je realan, jer nije zbir želja i očekivanja, potrošačkih jedinica, ni pojedinaca, već oslikava realnost. Održiv je, jer se planiraju održive finansije za dalji razvoj ekonomije i finansiranja građana i politika. Da je izborni, kako se često kaže, predlagali bi da plate porastu 30 do 40 , što bi bila populistička priča”, kazao je Čavor, dodajući da je državna kasa za 2020. veća 200 miliona od ovogodišnje.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović smatra da će budžet proširiti socijalni jaz. On je naveo da su se za manje od mjesec desile kapitalne stvari, poput Predloga zakona o ulaganju u konsolidaciju Montenegro Airlinesa, kojim se predviđa 155 miliona eura pomoći za to preduzeće.

“Zakon o MA traži ispravku ovih cifri. Nema fiskalizacije i onih 15 do 20 miliona koje smo predvidjeli, planiramo novac od ekonomskog državljanstva. Nema ni zakona o igrama na sreću. Volio bih da ono što planirate, da se zaista i ostvari”, rekao je Damjanović.

Poslanici su završili i raspravu o Predlogu odluke o zaduživanju. Državi, kako je ocijenio nezavisni poslanik Neđeljko Rudović, nekoliko godina unazad nedostaje 590 miliona eura. On tvrdi da novca ima dovoljno za nove službene automobile, kredite za stanove i kupovinu stanova funkcionerima.

“Nećemo i ne možemo dugoročno biti održivi ako se stalno zadužujemo”, ocijenio je Rudović.

Poslanik DPS-a Danijel Živković je rekao da se država zadužuje u cilju refinansiranja dugova po povoljnijim uslovima, te da bi dobila kredit, mora pokazati da je kredibilan partner. Živković je rekao i da je Crna Gora od 2012. godine do danas imala više od šest milijardi eura stranih direktnih investicija.

Njegov kolega iz SD-a Boris Mugoša ukazao je na suficit tekuće potrošnje, koji podrazumijeva podmirivanje tekućih rashoda iz izvornih prihoda.

“Budžetski deficit smanjuje se sa 5,8 odsto u 2017. godini na manje od tri odsto u ovoj i ispod jedan odsto u narednoj godini, da bi se 2021. godine ušlo u zonu suficita”, rekao je Mugoša.

On je dodao da je izazov za narednu godinu siva ekonomija koja, prema nje govim riječima, predstavlja ogroman kolač potencijalnih prihoda.

PAŽLJIVO PLANIRATI VEĆE ZARADE

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković smatra da se budžetom za iduću godinu ne poboljšava životni standard građana. Ona smatra da je nacrt neodbranjiv, jer 40 odsto zaposlenih prima zaradu do 250 eura, dok njih 10.000 radi za platu nižu od 514 eura, a 50.000 građana zarađuje više od toga.

“Zakon je neodbranjiv i zato što zarade i penzije, koje treba da budu uvećane, idu na vraćanje dugova MA”, rekla je Vuksanović-Stanković.

Njen partijski kolega Raško Konjević je ukazao da treba sagledati uvećanje prihodne strane budžeta, te da ne treba opterećivati troškovnu. On je naveo da je javni dug u posljednje tri godine porastao sa 2,6 milijardi na 3,8 milijardi eura.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević istakao je da se pažljivo mora planirati uvećanj e zarada u javnom sektoru.

“Prevashodno u zdravstvu i prosvjeti da bi ona bila održiva u dužem roku, a ne da ih uvećavamo nepromišljeno i da, nakon toga, doživimo bankrot ili ozbiljan deficit u budžetu. Dobro smo kreirali ekonomski ambijent u državi, a za budžet u 2020. najave su optimistične’, naglasio je Rakočević.

Njegov partijski kolega Predrag Sekulić istakao je da se zalaže da životni standard ljekara i prosvjetnih radnika bude veći u mjeri u kojoj je to moguće. On je saopštio da je BDP prije skoro osam godina bio veći od milijardu, dok je u narednoj godini planiran u iznosu od oko pet milij ardi eura, što je 70 odsto više.

PREDLOG USKLAĐEN

Poslanik DF-a Nebojša Medojević tvrdi da je budžet izborni i da Crnu Goru vodi ka bankrotu.

Njegova partijska koleginica Branka Bošnjak smatra da ima prostora za uštedu, te da će auto-put Bar-Boljare Crnu Goru koštati dužničkog ropstva.

Poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pohvalio je odluku Vlade što će veći dio kapitalnog budžeta usmjeriti na sjever, dok je poslanik Liberalne partije Andrija Popović ocijenio da je zakon naročito jak u sferi zdravstva i socijalne zaštite. On je pozdravio povećanje plata u prosvjeti i zdravstu i dodao da su diskriminisane važne oblasti, poput kulture, nauke, sporta.

Poslanik DPS-a Filip Vuković smatra da je, prilikom kreiranja budžeta, postignut usklađen predlog.

“Ne vidim ništa negativno. Mogu vam reći da je ovaj budžet mnogo bolje koncipiran nego prošle godine” ocijenio je Vuković.

Predlogom budžeta, o kojem će se poslanici izjasniti naknadno, predviđeno je više od milijardu eura za tekuću potrošnju.

Budžetska rezerva će iznositi 22,5 miliona eura, dok će u državnim fondovima biti 769,2 miliona.

Kapitalni budžet je planiran u iznosu od skoro 230 miliona eura, od čega 145,7 miliona za autoput Bar Boljare.

Za finansiranje sopstvenih izdataka država će u narednoj godini izdvojiti 557 miliona eura.

Poslanici će naknadno glasati i o predlogu odluke o zaduživanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Stanovi koji se dijele pa to je strašno to nema niđe u svijetu, takva vrsta bezobzirnosti i pljačke.

Send this to a friend