Ekonomija

Predate 772 aplikacije bankama za učešće u projektu 1000 plus

Marko Čanović

Građani su do juče mogli da podnose zahtjeve komercijalnim bankama za četvrtu fazu projekta Hiljadu plus. Kako je Pobjedi kazao generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović, interesovanje je bilo veliko što govori i podatak da su predate 772 aplikacije bankama.

On je podsjetio da je javni poziv za građane objavljen 16. novembra, a da je predaja dokumentacije trajala od 19. novembra do 3. decembra.

“U Podgoričku banku je stiglo 120 aplikacija, NLB 245, Lovćen 55, CKB 225 i Erste banku 127 “, precizirao je Čanović.

Projektni odbor za upravljanje ovim projektom će pregledati sve pristigle aplikacije, a potom će Uprava za nekretnine provjeriti podatke aplikanata i članova domaćinstva da nemaju stan ili više od trećine ukupne stambenog objekta u susvojini.

Kada se kompletiraju svi podaci, Projektni odbor će sastaviti listu dobitnika vaučera, odnosno listu prioriteta, a nakon toga vaučeri će se dodjeljivati ciljnim grupama i to: 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru; 30 odsto bračnim supružnicima kod kojih oba supružnika imaju do 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

“Postoji veliko interesovanje građana u vezi prve dodjele vaučera, međutim u ovom trenutku, zbog obima posla koji obavlja više institucija, ne možemo sa sigurnošću precizno reći kada će biti. Očekujemo da će prva dodjela biti početkom naredne godine, a učinićemo sve da bude što prije”, kazao je Čanović.

Podsjeća da su domaćinstva koja imaju prioritet u ovom projektu: samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, porodična domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, porodična domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili djeca bez roditeljskog staranja, zaposleni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu djelatnost u javnom sektoru i žrtve nasilja u porodici.

Ukupno je do sada, kroz prethodne tri faze, 191 prioritetno lice riješilo stambeno pitanje.

“Takođe, u ponudi imamo 409 stambenih jedinica u izgradnji koje su ponudile 11 građevinskih firmi koje su se prijavile na javni poziv za ponuđače stanova, kao i listu izgrađenih stanova koja će se kontinuirano ažurirati, budući da je javni poziv za izgrađene stanove otvoren sve vrijeme dok traje projekat”, naglašava Čanović.

Da bi izgrađeni stambeni objekat bio predmet kupovine u Projektu „1000 plus“ on navodi da mora ispunjavati određene uslove kao što su: minimalni uslovi energetske efikasnosti za zgrade koje su izgrađene prije 2013. godine.

“U tom slučaju, imamo spisak ovlašćenih lica koja vrše energetske preglede i izdaje izvještaj energetske efikasnosti. Ukoliko je zgrada izgrađena nakon 2013. godine, ovaj izvještaj nije potreban”, kaže Čanović dodajući i da svi papiri u vezi stana moraju biti 1/1, odnosno da nema terete i ograničenja.

“Svi ostali detalji u vezi ovoga mogu se naći u javnom pozivu za investitore i fizička i pravna lica”,  ponuđače stambenih objekata, koje se nalazi i na našem sajtu www.1000plus.me – poručio je Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
REALNO
Gost
REALNO

Tzv 1000+ koji je raspisan na cijeloj teritoriji Crne Gore za resavanje stambenih potreba građana, ovaj put je iskorišten za spasavanje privilegovanih gradevinskih investitora!
Odziv gradana sve Vam je kazano, uslovi losi visoke cijene,kvalitet slab.
Nadamo se normalizaciji i uskladivanju plata i cijenanekretnina.

Treskas
Gost
Treskas

Ovaj covjek cuti i radi! Bravo Marko!

Donald Russell
Gost
Donald Russell

772✈️1000 Asia airlines

Send this to a friend