Ekonomija Predstavljeni novi turistički proizvodi i održana završna konferencija u okviru FORT NET projekta

Zašto treba posjetiti pet tematskih puteva

U okviru prekograničnog projekta „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“, finansiranog od strane Evropske unije, juče je održana završna konferencija projekta u Ljubuškom, na kojoj su predstavljeni rezultati od strane projektnih partnera.

Završnoj konferenciji su prethodili programi upoznavanja (tzv. FAM ture) sa novim tematskim turističkim proizvodima u Crnoj Gori „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave“ i Bosni i Hercegovini „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“.

FAM tura u Crnoj Gori u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore  i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI), koji su  ujedno i partneri u projektu,  održana je od 20. do 23. septembra, dok je u Bosni i Hercegovini održana od 13. do 16. septembra.

“Ture su kreirane za sve zainteresovane novinare, putopisne blogere, influensere iz oblasti turizma i putovanja, kao i predstavnike turističkih agencija koji žele da se upoznaju sa novom turističkom ponudom koja interpretira evropsku kulturnu baštinu i nasljeđe iz srednjovjekovnog i Austrougarskog perioda. Učesnicima su predstavljeni i najnoviji trendovi i tehnike interpretativnog turističkog vođenja, u cilju poboljšanja kvaliteta doživljaja i iskustava destinacije”, saopšteno je iz NTO.

U toku FAM tura, predstavljena su dva rezultata projekta: kulturno-turistički proizvod „Putevi istorije: Austrougarske tvrđave i kulturno-turistički proizvod „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“.

Prvim proizvodom se, prema potrebama savremenih turista, interpretirala evropska kulturna i vojna baština, djelovi odbrambenog sistema pogranične tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice sa Kraljevinom Crnom Gorom u Boki i Trebinju, a namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima vojnih tema i istorije, te rekreativcima u prirodi.

Za njih je formirano pet tematskih turističkih puteva sa interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju pod nazivom: „Tvrđave i vrhovi Krivošija“, „Čuvari planinarskih prevoja“, „Crkvice-zaboravljeni vojni grad“, „Pet moćnih tvrđava“ i „Kamena straža oko Trebinja“.

“Pet je razloga zašto treba da posjetiti svih pet temstkih puteva: mediteranska priroda i najljepši pogled na Jadranu i njegovo planinsko zaleđe, druženje u prirodi, najljepši stari gradovi Jadrana i zaleđe, kulturna baština Evrope i preispitivanje istorije koja je uticala na živote naših predaka”, navode u NTO.

Drugi proizvod, „Srednjovjekovne utvrde u Hercegovini“, namijenjen je domaćim i stranim zaljubljenicima u kulturno-istorijsku i prirodnu baštinu, zaljubljenicima u aktivni turizam, ali i ljubiteljima bogate eno gastro ponude.

Vidljivost zajedničkog proizvoda Crne Gore i Bosne i Hercegovine marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, web sajtom (fort-net.org)  i mobilnom aplikacijom.

Projekat „Od srednjovjekovnih tvrđava u Hercegovini do austrougarskih tvrđava u Crnoj Gori (FORT-NET)“ se sprovodi u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u okviru EU instrumenta predpristupne pomoći IPA.

Projekat je počeo sa implementacijom 1. oktobra 2019. godine i realizuje se tokom 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta Ukupna vrijednost projekta iznosi 470.079 eura, od čega Europska unija financira 399.556 eura.

Projekat sprovodi grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI) iz Podgorice i Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG).

Vodeći partner na projektu je Grad Ljubuški, u partnerstvu sa Javnom ustanovom razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke (HERAG), Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore (NTOCG) i Centrom za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Send this to a friend