Ekonomija

Preduzetništvo mladih rješenje za nezaposlenost u Crnoj Gori

Foto: PR Centar

Aktuelna ekonomska situacija prepoznaje preduzetništvo kao jedan od osnova rješavanja pitanja nezaposlenosti u Crnoj Gori, a projekat „Sticanje znanja i vještina u oblasti karijernog savjetovanja, kao uslov za pokretanje preduzetničke ideje“ je bio podsticaj mladima da realizuju svoje poslovne ideje, ocijenjeno je na pres konferecniji Centra za javne politike, koji je realizovao projekat uz finansijsku podršku Ministarstva porta.

Programski koordinator Centra za javne politike, Srđan Čabrilo, ocijenio je da bi preduzetništvo mladih moglo značajno uticati i na cjelokupni ekonomski razvoj u Crnoj Gori.

„Centar za javne politike je sprovođenjem projekta nastojao da doprinese dodatnoj i daljoj promociji ideje omladinskog preduzetništva, ali i da zainteresuje i podstakne razmišljanje kod ciljne grupe o pokretanju preduzetničkih projekata i ideja“, naveo je Čabrilo.

On je kazao da je ta NVO kreirala publikaciju, u saradnji sa mladim preduzetnicima, čije priče treba da budu inspiracija drugim preduzetnicima.

„U publikaciji smo predstavili njihove uspješne biznis priče, kroz razgovor o počecima, izazovima sa kojima se se suočavali, o podršci porodice i društva, i planovima za naredni period. Publikacija je jedan od ključnih rezultata projekta i ima za cilj da pruži uvid svim mladima da je uz naporan rad i trud, svaka ideja ostvariva“, istakao je Čabrilo.

On je naveo da su mladi uključeni u projekat „Sticanje znanja i vještina u oblasti karijernog savjetovanja, kao uslov za pokretanje preduzetničke ideje“ bili proaktivni i motivisani da učestvuju u društvenim i ekonomskim procesima.

Savjetnica u direktoratu za mlade u Ministarstvu sporta, Andrea Popović, kazala je da je jedan od prioriteta Strategije za mlade i Akcionog plana za 2018. godinu bila ekonomska i socijalna sigurnost mladih.

„Ministarstvo sporta podstiče zapošljavanje mladih kroz realizaciju raznih mjera i aktivnosti iz Akcionog plana za ovu godinu. Realizacijom mjera i aktivnosti iz Akcionionog plana za 2019. godinu, a u saradnji sa institucijama i organizacijama, uspjećemo da unaprijedimo položaj mladih u ovoj oblasti“, navela je Popović.

Prema njenim riječima, donošenje Akcionog plana za narednu godinu i usvajanje novog Zakona o mladima doprinijeće unapređenju podrške mladima, kao i osnivanju novih omladinskih klubova i centara širom Crne Gore.

„Ne samo što ćemo ih otvoriti, već ćemo i osnažiti funkcionisanje istih, kako bi mladi imali pravu adresu za sprovođenje svojih neformalnih aktivnosti, a samim tim i da nauče nešto korisno“, poručila je Popović.

Ona je podsjetila da je taj resor tokom ove godine podržao 89 projekata, od kojih se 17 odnosilo na preduzetništvo i zapošljavanje mladih.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jovanka
Gost
Jovanka

Ja cu kao mladi preduzetnik pomoci da se smanji nezaposlenost tako sto cu da se odselim odavde…To se zove preduzetnistvo u CG.

Mila K
Gost
Mila K

Unija mladih preduzetnika je ključna institucija za mlade preduzetnike, zato je cjelishodnije baviti se stvarnim preduzetništvom mladih biznismena, a ne politikom po nalogu ministra, koji nekako kao da gubi kvalitet javnog radnika koji je imao u prethodnih dvije godine, a postaje uobičajeni sujetni političar. Zašto?

Send this to a friend