Ekonomija

Pregovara se o hedžingu kredita za autoput: Bez zaštite finansije bi bile u opasnosti

Dok predstavnici Ministarstva finansija, odnosno Vlade razgovaraju sa sedam velikih svjetskih banaka o hedžingu, odnosno zaštiti od valutnog rizika kredita za auto-put od 944 miliona dolara,i predstavnici vlasti i opozicije kažu da sada drugog izbora nema. Jedino se, kako su za Pobjedu kazali, mora voditi računa da se ovaj komplikovan aranžman, za koji treba dosta specifičnog znanja, odradi po što nižoj cijeni.

Hedžing ima više vrsta kreditni, valutni… U našem slučaju je valutni najprostije rečeno, znači da dolarski kredit, koji smo uzeli od kineske Exim banke 2014. a čija otplata počinje naredne godine, kompletan ili djelimično konvertujemo u eurski i za tu transakciju platimo. Koliko će Vladu koštati zaštita od valutnog rizika to u ovom i momentu, kako su rekli iz Ministarstva finansija, nije poznato jer su u toku pregovori sa bankama.

Podsjetimo da je 30. oktobra 2014. kad je uzet kredit za auto-put jedan euro bio 1,273 a danas 1,105 dolara.

Ministar finansija Darko Radunović na početku januarau intervjuu za Pobjedu kazao je da se pregovara sa sedam banaka Societe Generale, JP Morgan, Erste Bank, Banca Intesa, Bank of America Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank o zaključenju ISDA sporazuma, koji je pravni osnov za realizaciju hedžing transakcija.

Sada su iz Minstarstva finansija kazali da bi do kraja marta ugovori trebalo da budu usaglašeni.

“U toku su pregovori sa bankama u cilju pripreme i usaglašavanja odredbi ugovora. Očekuje se da će do kraja prvog kvartala ove godine ugovori biti usaglašeni. Nakon toga će Vlada biti informisana u cilju davanja saglasnosti za zaključivanje ISl DA sporazuma, koji će predstavljati pravni osnov za realizaciju hedžing transakcije u momentu kada se procijeni da je situacija na tržištu najpovoljnija za Crnu Goru”, kazali su iz Ministarstva finansija ne navodeći nikakve detalje.

Pošto su u pitanju veliki iznosi kredita, kako objašnjavaju, kod ovakvih transakcija potreban je izuzetan oprez i puno znanja.

Trend kretanja dolara u proteklih godinu nije išao u korist konverzije dolarskog u euro dug, ali imajući u vidu da su u pitanju veliki iznosi i otplata na dug rok nemoguće je predvidjeti kretanje kursa valuta zbog čega se, kažu stručnjaci, mora ići u hedžing. Za koju varijantu zaštite će se Vlada odlučiti, trebalo bi, sudeći po najavama, da se zna za najviše dva mjeseca.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Predrag Sekulić Pobjedi je kazao da je nemoguće predvidjeti odnos euro -dolar u narednim godinama i da je za pohvalu odluka Vlade da se zaštiti od valutnog rizika za ovaj kredit.

“Veoma je teško, rekao bih i nemoguće, predvidjeti međusobni odnos dvije valute (euro i dolar) u narednih nekoliko godina. Odluka Vlade da se putem hedžinga zaštiti od valutnom rizika je za svaku pohvalu. Podsjetiću da su na takvoj zaštiti insistirale i kolega iz opozicije”, kaže Sekulić.

Tek kada kredit za prioritetnu dionicu auto-puta bude do kraja isplaćen, dodaje on, moći će da se „podvuče crta“.

“Tek tada će moći i da se kaže da li smo hedžingom profitirali. Ali ono što se sada sa sigurnošću može reći jeste da ćemo hedžingom otkloniti rizik nepovoljnog scenarija ukoliko bi američki dolar rapidno rastao u odnosu na evropsku valutu”, smatra Sekulić.

I nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović Pobjedi je kazao da se hedžing mora odraditi jer se ne smijemo kockati.

“Imajući u vidu da je kredit za auto-put u dolarima, a da Crna Gora upotrebljava euro, neophodno je sklopiti aranžman za zaštitu od valutnog rizika kretanja kursa dolara u odnosu na euro. Bez obzira na kapacitete unutar Vlade, odnosno Ministarstva finansija, posao se prosto mora odraditi, imajući u vidu približavanje rokova kada će početi otplata kredita. Naravno, mnogo povoljnije i jednostavnije, pa i jeftinije za Cmu Goru, bilo bi da je kredit uzet u eurima, ali je to neka druga tema. Sada se treba fokusirati na najbolje moguće uslove za sklapanje ovog komplikovanog aranžmana, uz asistenciju neke od renomiranih međunarodnih banaka koje su specijalizovane za ove poslove”, kaže Damjanović.

Očekuje, kaže, transparentan postupak pregovora i odabira finansijske institucije, koja će odraditi ovaj posao na najpovoljniji način za državu.

Na pitanje na šta Vlada tokom pregovora i budućeg zaključivanja ugovora treba da obrati pažnju, Damjanović ističe da je ključni faktor cijena koja se mora platiti za „hedžing”.

“Ostali faktori, poput rokova, djelimičnog ili potpunog iznosa kredita koji će biti ,,hedžovan“ svakako zavise od toka pregovora, odnosno ponuda koje se dostave od strane finansijskih institucija. Ti tzv. terminski poslovi, uključujući poslove sa fjučersima, opcijama i mnoge druge, traže posebne vrste specijalističkih znanja, ali i određeno iskustvo, jer se radi o berzanskim proizvodima, koji svakako nose određenu dozu rizika”, kaže ovaj poslanik.

Na pitanje da li se može dogoditi da izgubimo na hedžingu, odnosno da kurs euro-dolar bude takav da nam zaštita i nije trebala, Damjanović kaže da je zaštita neophodna i podsjeća da je o tome govorio i prije pet godina u parlamentu kada je usvajan zakon o autoputu.

“Prosto, bez te zaštite, bili bi prepušteni globalnim odnosima eura i dolara na međunarodnom finansijskom tržištu, na koje Crna Gora nema uticaja, a imajući u vidu nešto manje od dvadesetak godina od kada je euro uveden u upotrebu, možemo vidjeti veoma široku i ne tako stabilnu amplitudu oscilacija kurseva dolara i eura. U našem slučaju to bi značilo, imajući u vidu rokove otplate anuiteta, glavnice i kamate, da je skoro nemoguće anticipirati kurseve ove dvije valute. Pa bez obzira na činjenicu da dolar može i da slabi u kontinuitetu u odnosu na euro, čime bi kredit postao jeftiniji, niko u državi nema luksuz da se na taj način kocka – jer može doći i do suprotnog trenda, a ceh bi bio fatalan za državne finansije”, smatra Damjanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Je li ovo moguće! Primaju po nekoliko hiljada eura mjesečno, imaju po tri četiri stana a oćeraše Crnu Goru u dug od 4 milijarde? A sad kažu, da joj kupimo konop, može zatrebati?

Trt milojko
Gost
Trt milojko

Najgora stvar je ovaj autoput ali evropa trazi to ajde zadužite se do grla pa ćete mozda uć jednog dana u evropu. Taj autoput nikad nece bit isplaćen ama ni za 1000 godina ko bude ziv svatiće koji je to promasaj. Zasto niko ne kaze da su se zalili da su u hrvatsku tuneli niski za brzo prebacanje teskih vojnih… Više »

Kotor66
Gost
Kotor66

Kako ste nas zakopali, ja mislim ovaj sto je napisao tekst sam u to ne vjeruje. Jasno mu je da ce nas to malo puta pregazit. Kad ga ne stignu zavrsiti bice kriv Corona virus, evo sjetite se sta sam napisao!

Sefket Ramadani
Gost
Sefket Ramadani

Čeka,kako to sad…zar ovo nije posao stoljeca,kriticari lazu i ostalo…kake sad opasnosti?

brkoo
Gost
brkoo

Šta su čekali do sada zašto na startu nisu zsštitili državu. Dokle više naknadne pameti sve uhljeb do uhljeba.

Sefket
Gost
Sefket

Zasto nasi raspikuce od politicara ne uslovise ulazak u nato izgradnjom autoputa.Drzava bi usla u tu organizaciju a autoput bi bio izgradjen bez enormnih ulaganja i zaduzivanja.

eu kolonija
Gost
eu kolonija

ovoliko muke oko ovoga auto-puta koji je skup sam po sebi a neki bi uvodili carine i takse srbiji i zabrane ulaska za srpske “paradajz” turiste u crnu goru itd. s druge strane zabranili bi izlazak crnogoraca u svijet itd.

Bnjj
Gost
Bnjj

Neozbiljni ljudi koji ne snose odgovornost to je slika Cg vlasti, zato smo na dnu Evrope skoro u svim parametrima,povezano još sa korupcijom i eto fatalne kombinacije

Kawasaki
Gost
Kawasaki

vucne,vucne

nik
Gost
nik

Mogli bi staviti neku drugu sliku, ova je stara makar pola godine

Iz prve ruke
Gost
Iz prve ruke

Bez želje da advokatišem Vladi, mora se reći da nije bila stvar našeg izbora hoćemo li uzeti u dolarima ili eurima. Kinezi su jedini koji su pristali da nam daju pare, a u Kini je euro nepoznata valuta. Juan i dolar.

MLADEN 🇲🇪
Gost
MLADEN 🇲🇪

Greota bi bilo da ne ukljucimo i firme srpskih crnogoraca u auto puta, pa da nam njihova polu-pismena omladina nacrta jednu rusku trobojku nedje na most, ili recimo neku crkvenu zastavu da sija nocu. A makse, nismo mi za nista, no dako nas kinezi uzmu u najam na 50godina da naprave ljude od nas

Na vrijeme
Gost
Na vrijeme

Tek sad su se sjetili.. bez ovoga kredit je ko omca oko vrata , samo cekas kad ce neko da te vucne

Strijelac
Gost
Strijelac

Na vrijeme jeste, jer otplata kredita počinje iduće godine

Nenad
Gost
Nenad

Samo si zaboravio cinjecu da je vec trebao da bide gotov i vec iahaha naplacene putarine i plus naplacena putarina od sada pa dok pocne prva rata kredita

Send this to a friend