Ekonomija

Pregovori o povećanju zarada u zdravstvu i prosvjeti u septembru

Sastanak Hrapovića sa predstavnicima Sindikata

Sindikati prosvjete i zdravstva spremni su da pregovaraju sa Vladom o povećnju zarada. Vjeruju da će pregovori biti uspješni pa očekuju da će u budžetu za narednu godinu biti obezbijeđen novac za povećanje zarada.

Spremni su sindikati prosvjete i zdravstva za pregovore sa Vladom o povećanju zarada u ta dva sektora. Oba sindikata već sada znaju sa kojim će zahtjevima sjesti za sto.

“Tražimo i zahtijevamo od Vlade najmanje povećanje u prosjeku od 10 odsto”, navode iz ova dva sindikata.

“Plate u prosvjeti su ispod prosječne plate u Crnoj Gori koja iznosi 512 eura, a u prosvjeti je negdje oko 480 eura. Mislim da je to ponižavajuće i da Vlada mora da nađe ta sredstva i da se poveća plata u prosvjeti. Nadam se i našim kolegama iz zdravstva,” kaže Zvonko Pavićević.

Ljiljana Krivokapić kaže da to treba da bude od 200 do 400 eura u zavisnosti od nivoa obrazovanja.

“To bi bilo negdje oko 15 miliona eura u budžetu što nije mnogo”, rekla je Krivokapić.

Pregovori bi, očekuju u oba sindikata, mogli početi polovinom septembra.

To sa čim idu pred Vladu je, kaže Pavićević, minimum.

“Mi insistiramo i mislimo da je ovo minimum jedan od 10 odsto. Da je ispod ne bi dostigli ovaj prosjek na nivou države. Zarade su posljednji put povećane 2016. godine. Tada su zdravstveni radnici dobili najmanje. Kada su se povećale zarade 2016-te u zdravstvu su povećane samo pet odsto, u sektoru policije povećali su 15 odsto”, dodaje Krivokapić.

Premijer Duško Marković nedavno je u okviru premijerskog sata najavio skorije razgovore o povećanju plata u obrazovanju i zdravstvu.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

A u privatnom sektoru kad će sepivećavat nama ostaje da radimo za 300e

Montenegro
Gost
Montenegro

I da se sami obrađujemo i liječimo

Montenegro
Gost
Montenegro

Obrazovanje je poslije zdravlja i vaspitanja na prvom mjestu. Nije pristojno komentarisati ni nastavnike ni ljekare.

Ida
Gost
Ida

Kad su izbori?

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Iscerajte ovoga iz sindikata prosvete,svake godine u avgust ista prica a zna da od toga nema nista…a on 2500 eura plata…izadjite na ulicu svi prosvetni radnici i o jadu cete Crnu Goru zabaviti ….10 godina prosvetnim radnicima nijesu plate povecavane….sramota…

pred izbore
Gost
pred izbore

biće neki procenat

Enigma
Gost
Enigma

Da niste možda zaboravili da pomenete ovi koji pune taj buđžet koji Vi trošite 🇲🇪🇲🇪 sikter ruke od buđžet sikter neradnici i Zdravstvo i u Školstvo 🙈🙈🙈🙈

Mrvica
Gost
Mrvica

Ja ljekarima ne bih povečala ni centa dovoljno pljačaaju ovsj narodpa skoro svi.imaju privatne ordinacije. Prijete napuštanjem samo nek idu.narod ionako ide u privatne ordinacije. Država treba da ukinr doprinos za zdravstvo na zarade.pa čemo sami da se.lijrčmo. A pregovarači Pavičevič i Krivokapič samo.lažu svoje članove. Svake godine ista priča..oni samo pune svoje đžebove i Primaju.po više nsknada.u sindikatima.i vladinim.tijma… Više »

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Zasto niko ne spominje plate da se povećaju svim zdravstvenim radnicima isto nego samo doktorima. Em sto su većina mladih doktora katastrofa sa znanjem pa neka bar nauče nedje poso. A medicinskim sestrama niko ne spominje podizanje plate. A rintaju ko robovi peru guzice bolesnicima paze ih previjaju i njih ne spominje niko pa ni ova krivokapicka ona samo svoje… Više »

desko
Gost
desko

Svake godine ista priča!!!!!!!

Patriot
Gost
Patriot

U prosvjeti nijesu povećane plate zadnjih deset godina.

Bbbb
Gost
Bbbb

U zdravstvu se moraju drasticno povecati plate…Jer za par godina ostacete bez pola ljekara.Sto se prosvjete tice-oni su solidno placeni obzirom da od 12mjeseci u odmoru provedu 4mjeseca.A plus nemaju 8 casovno radno vrijeme vec rade po 5sati dnevno.I jos su vecinom DPS kadar.Pa bi vjerovatno radili i za 200€ i ne bi se mnogo bunili.

Ivan
Gost
Ivan

Ti znaš

Tivcanin
Gost
Tivcanin

Jos dodaj da svaki profesor na crno daje časove i uzima u prosjeku 10 ojra za čas. Tako da su ne dobro plaćeni nego su preplaćeni

Hmmm
Gost
Hmmm

Dosta više sa lažima i dezinformacijama! Dok su đaci na raspustu, nastavnici rade i imaju godišnji odmor kao i ostali zaposleni. Naravno da imaju 8-očasovno radno vrijeme, ali u neposrednom radu sa djecom provode 4 sata. Ostalo vrijeme se bave pripremom za nastavu, pregledanjem testova, vođenjem dokumentacije i sl. Problem države je što škole nemaju prostorije za individualni rad nastavnika… Više »

Joke
Gost
Joke

E ne znam sta radite…. ali znam da ja poslije posla, gdje provedem, sa prevozom, 12 sati, moram makar sat-dva objašnjavati djetetu zadatke?! I mislim da je tako sa 70% roditelja. Osim onih koji imaju novca da plate iste te prosvetne radnike, koji se rotiraju, po skolama, i onih koje nije briga.

PROSJECNO RADIM
Gost
PROSJECNO RADIM

Potpuno se slazem, ja da ne radim aa djetetom ne bi nista znalo…
Ne znam u cemu je fora sve se
ceka da dijete kuci odradi.

Neko
Gost
Neko

Generacijama, za nastavnike razredne nastave pa i predmetni profesori poput istorije, geografije…studiraju prosjecni ili losi djaci, oni koji ne mogu upisati medicinu, pravo, ekonomiju… ili neki jaci fax.. tako da onoliko koliko vrijedite, dovoljno i dobijate… to sto morate da se pripremate i ucite lekcije prije predavanja, to su propusti iz studentskih dana, tako da ššš…. Zdravstvo treba da se… Više »

Hmmm
Gost
Hmmm

Prvo, nisam iz prosvjete, ali imam bliske osobe tamo. Neznanje je, kao i uvijek, car zla svakojega. Dijete vam uči kući iz nekoliko razloga. Prvi i najveći razlog je to što država štedi na obrazovanju, pa u odjeljenja utrpava mnogo učenika, a programe su prepisali iz država u kojima jedan nastavnik radi sa 15 učenika. Naš narod, kao i uvijek,… Više »

Katja
Gost
Katja

Ko ne radi u prosvjeti ne zna…u gradskoj skoli gdje imas u razredu po 25 ucenika i vise ti se nakon sestog casa osjecas kao da si bastu kopao..kako je samo tesko danas dobiti posao u skoli..koliko znam profesora koji vec deset i vise godina rade sa pola norme za 250 e…ili predaju u 3-4 seoske skole…

Send this to a friend