Ekonomija Marković otvorio konferenciju o ekonomiji

Preko milijardu eura stranih investicija rezultat su kvaliteta poslovnog ambijenta

Crnogorska ekonomija već punu deceniju bilježi stabilne stope rasta, a samo rast u posljednje tri godine jasno potvrđuje napredak koji ostvarujemo, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući konferenciju o ekonomiji „Sinergija – ključ uspjeha regiona“ koju organizuje Privredna komora Crne Gore.

“Dobar trend direktnih stranih investicija, dodatna je potvrda kvaliteta poslovnog ambijenta i sigurnosti ulaganja, koji smo kreirali. Preko milijardu eura neto priliva stranih ulaganja u posljednje dvije i po godine, nijesu splet slučajnih okolnosti, već rezultat posvećenosti“, rekao je premijer na konferenciji u Budvi.

On je, međutim, ukazao da se brži društveni i ekonomski razvoj ne mogu zasnivati na već primijenjenim sredstvima, već da su potrebne nove ideje, preduzetnički poduhvati, savremene tehnologije i bolje metode rada.

“A njih ni Crna Gora ni naši balkanski susjedi ne smiju tražiti u izolovanim nacionalnim okvirima“, rekao je crnogorski premijer.

Istakao je da je za ostanak mladih i obrazovanih ljudi, ali i za sve nas, potrebno atraktivnije društveno i ekonomsko okruženje.

“Trebaju nam kreativniji poslovi, aktivna jezgra naučno-istraživačke misli, nova znanja, kredibilni međunarodni partneri i centri privredne aktivnosti koji će privlačiti ne samo naše, nego i stanovnike susjednih država. Jedino tako možemo odgovoriti savremenim demografskim izazovima“, kazao je Marković.

Iskazao je razumijevanje za razočarenje porukama koje posljednjih dana stižu sa pojedinih relevantnih evropskih adresa, ali da ne smijemo dozvoliti da se u tome traži izgovor za novu stagnaciju. Ocijenio je da je napredak naših ekonomija tijesno vezan za proces pridruživanja EU, ali da ne mora imati istu dinamiku.

“Crna Gora nema dilemu – posvećeni smo napretku, usvajanju dobro osmišljenih evropskih politika i spremno ćemo dočekati trenutak pridruženja EU. Onda kad obije ugovorne strane budu spremne za to. Jer, podsjetiću, ovo je proces koji vodimo slobodnom voljim potpisnica sporazuma o pristupanju“, rekao je predsjednik Vlade.

Osvrćući se na pitanja ekonomske saradnje i regionalnog ekonomskog prostora, premijer je kazao da je Crna Gora iskreno posvećena svakom vidu regionalne saradnje, te da će staviti na raspolaganje sve svoje resurse i iskreno sarađivati i na razvoju novih regionalnih inicijativa.

“Sve do mjere do koje to ne predstavlja alternativu, već dopunu, našoj evropskoj agendi”, dodao je on.

Pozitivnim je ocijenio pokretanje brojnih inicijativa, u prvom redu Berlinskog procesa, dok je za privredu izuzteno važno formiranje Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Twist
Gost
Twist

Ovo je ona komunisticka vrsta propagadne, da moras da govoris da sve cvijeta i kad svi znaju da nije tako. Zastarelo isto kao i premijer! Fale novi ljudi

DAKA SU.57
Gost
DAKA SU.57

Dostavite nam podatke investitira da mi proverimo koliko njih je zoni pranja novca od narkotika. Markovicu , mislis li ti da smo mi idioti !!!

Ja i Ti Adm😊
Gost
Ja i Ti Adm😊

Sta je ovo prijatelju…. Moji radijatori

Opaljeno sve
Gost
Opaljeno sve

Kao leptir sa cvijeta na cvijet a onda sakupi med
🤣

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg privreda je sezonski hoteli izgradnja stanova i prodavnice i poneka fabrika to je sve što imamo

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Fabrikaaaa
Sto to bjese

Bnjj
Gost
Bnjj

Da li se ovaj čovek sprda sa nama, pa pola Cg se iseli radimo za mizerne plate od 300e u privatnom sektoru ezapislenost ogromna a on priča nebuloze

Milenko
Gost
Milenko

Na ovom portalu komentatori su, pretežno, sve sami botovi Demokrrata I DF-a.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dobro ne boj se ostaće ti Milo na vlast nastavićeš da primaš iz budžeta a da ništa ne radiš, odmah etiketiraš ljude koji traže pravednije društvo

Mirko
Gost
Mirko

Hahahaha ne druze komentari ljudi koji realno sagledavaju stvari i koji istinski vole crnu goru za razliku od tebe koji si postao crnogorac bas kad i presjednik i premijer

Penzionerka
Gost
Penzionerka

Mislis CDM = dps

Mila K
Gost
Mila K

Vijeće staraca nastavlja da okiva crnogorsku privredu u masku i zakulisanost. Zašto im premijer daje na važnosti, osim ako stvarno ne rade za njega?

Twist
Gost
Twist

Kasalica izadji malo, opusti se nedje, mnogo mracis

Netka inzenjerk
Gost
Netka inzenjerk

Kad ce neka investicija u Javorje?

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav populista ps zašto je onda plata 300e a minimalac 222e đe je problem

Dado
Gost
Dado

Predsjednice vlade sve sto kazete je istina i vjerujem al podignite nam plate to je sustina slusamo vas 30 godina prodje mi zivot nemogu vise ja jesam jos mlad ali pola zivota slusam istu pricu bice bolje lideri na balkanu direktne investicije a nemogu nakraj izaci sa obicnim poslodavcem

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Laži lažo da se veselimo

Medo iz Maksima
Gost
Medo iz Maksima

Kad će pipun I mandić u zatvor?

Dej babin bećir
Gost
Dej babin bećir

Milane doći će vam gospodin advokat umjesto nas za imanje daće mo mu punomoć. ……ok

Pjer
Gost
Pjer

Moze biti
A i ne mora
Narodu Crnogorskom da kaze neko
Krave lete
Povjerovao bi
Tako….

Aloalo
Gost
Aloalo

Plate nesto ne prate trend kvalitetnog poslovanja. Ili tako treba? Mada, mora se i on nasaliti.

Mirko
Gost
Mirko

Bravo bravo sve prica lideri u regionu te najveci ekonomski rast, te se budzet puni bolje bla bla a plate evo 15 godina iste

Vojo
Gost
Vojo

Da li mođže neko da kaže Premijeru da treba da priča o Crnoj Gori a ne o bajkama

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovaj nas je za godinu zadužio 500 meleona.

Mrki
Gost
Mrki

A ti si iz Ministarstva finansija pa sve to znaš?

Avro
Gost
Avro

Da li ovaj čovjek ovo izjavljuje, pri čistoj svijesti i zdravoj pameti ,i da li je ubijeđen u istinitost navoda. Teško je reći. Posebno iz razloga što je današnja(30godišnja) vlast udaljena više svjetlosnih godina od sopstvenog naroda. Posebno je,reče,ekonomija cvjetala poslednje tri g, od kad je dotični gospodin prvi kormilar? Da li su ove riječi upućene nekom iz mase?

Mirko
Gost
Mirko

Ma sprdaju se s nama. No neka i treba kad ovo sve trpimo. I od vlasti 30 godina i od tzv opozicije

Plagijator
Gost
Plagijator

@avro Ajde pokušaj da vodiš državu.

Dragova Luka
Gost
Dragova Luka

Može i nepismeni seljak ovako da vodi državu. Svako malo pozajmljuješ pare a osnovni dug raste!

Send this to a friend