Ekonomija

Prelević: Strujom se više ne može kupovati socijalni mir

Najava Elektroprivrede (EPCG) o povećanju cijene struje u sklopu tarifa za električnu energiju je i legalna i legitimna. Da li se tržišni princip određivanja cijena energije nekom sviđa ili ne, to je drugo pitanje, kazao je u intervjuu Vikend novinama predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, ističući da se električnom energijom više ne može kupovati socijalni mir.

“Mogu reći da je najava EPCG o povećanju cijene struje u sklopu tarifa za električnu energiju i legalna i legitimna. Naime, zakon iz 2016. godine pretpostavlja da će se onaj dio računa za struju koji se odnosi na samu električnu energiju formirati na slobodnom tržištu. To nije samo jedna od odredbi ovog zakona, to je njegov duh, to je smisao donošenja novog zakona i, konačno, to je naša obaveza u usklađivanju zakonskog okvira sa propisima EU”, rekao je Prelević.

Premanjegovim riječima da li se tržišni princip određivanja cijena energije nekom sviđa ili ne, to je drugo pitanje, ali jednom kad smo odlučili da postanemo dio EU prihvatili smo i da ćemo slijediti njen sistem vrijednosti koji je u svakoj sferi života definisan zakonima, pravilima ili kodeksima.

“U energetici konkretno, EU je uredila stanje u sektoru kroz nekoliko tzv. energetskih paketa od kojih je zadnji III energetski paket kojem je naš zakonski i regulativni okvit u potpunosti prilagođen. Usput, da ne bi bilo dileme, apsolutno se slažem sa opredjeljenjem EU da se stvari i odnosi unutar energetskog sektora moraju urediti na tržišnim osnovama jer sva druga rješenja nas vode u intervenciju države i slična administriranja koja su se već decenijama pokazala kao neuspješan model određivanja vrijednosti bilo čemu, pa i električnoj energiji”, napominje on.

Drugim riječima, nastavlja Prelević, možete vi sa komšijom ili u kafani da ćaskate do mile volje o tome kako su banane ili krompir preskupi, ali ćete ih ipak kupiti na pijaci po cijeni po kojoj vam se nude.

“Isto bi moralo biti i sa električnom energijom, a problem u razumijevanju predstavlja to što smo decenijama, radi kupovine socijalnog mira, tu istu struju plaćali onoliko koliko je bilo potrebno da se niko ne buni i da je svi možemo trošiti i kad nam treba i kad nam ne treba. To vrijeme je prošlo i nikad se neće vratiti. Električna energija je roba kao i svaka druga, njena cijena se određuje na tržištu, elektroenergetske kompanije nijesu socijalne ustanove za potkusurivanje političara, a država je ta koja će odrediti ko i pod kojim uslovima treba da plaća nižu cijenu električne energije. Konkretno, u našem slučaju to su socijalno ugrožena lica i lica sa posebnim zdravstvenim potrebama”, napominjePrelević.

Međutim, kako dodaje, država je kod donošenja ovog zakona, uprkos namjeri da cijenu energije prepusti tržištu onako kako joj to nameću propisi EU, ipak uvela jedno ograničenje koje se ima poštovati neposredno nakon usvajanja zakona, tačnije 2017, 2018. i 2019. godine, kao prelaznom periodu.

“To ograničenje kaže, parafraziraću član 249, ukoliko dođe do poremećaja na tržištu električne energije pa cijena krene naglo da raste, a zakonodavac je implicitno rekao da je poremećaj svako povećanje cijene preko šest odsto, onda će stupiti na snagu ovo ograničenje i cijena električne energije za domaćinstva neće moći da raste preko ovih šest odsto. To se upravo dešava. Cijena struje na berzi električne energije HUPEX već duže vrijeme je za čak 50 odsto veća od one koja je u Crnoj Gori važila za domaćinstva u 2018 godini. Dakle, ovim stanjem na berzi je praktično pokrenut mehanizam zaštite potrošača iz člana 249 što EpCg dozvoljava da energiju potrošačima u Crnoj Gori plasira po cijenama koje ne mogu biti veće od šest odsto. I to je EPCG upravo najavila sa početkom od 1. maja ove godine”, smatra Prelević.

Ovaj mehanizam zaštite potrošača će, kako kaže, da važi dok god se na crnogorskom tržištu ne pojavi dovoljno jaka konkurencija za sada jedinom snabdjevaču EPCG.

“Tako ja tumačim zakon koji je dao regulatoru pravo da ocijeni kad ce se steći takvi uslovi da možemo smatrati naše tržište likvidnim tj. bez monopola EPCG”, istakao je on.

To što cijene struje rastu dva puta u svega nekoliko mjeseci, Prelević komentariše kao dva različita osnova poskupljenja.

“Prvo poskupljenje se desilo u februaru jer Vlada tokom janura donosi odluku o visini naknada, a drugo koje je vezano za odluku EPCG je, kako je to objašnjeno od predstavnika EPCG, namjerno urađeno kasnije kako bi se potrošači poštedjeli plaćanja većih tarifa u periodu kad im je potrošnja najveća, dakle januar i februar. Dodatna odlaganja poskupljenja za 1. maj su rezultat toga što EPCG nije adekvatno i na vrijeme upoznala potrošače sa svim mogućnostima koje nude sa novim paketima. Očekujem da će tokom aprila biti još aktivniji u kampanji upoznavanja potrošača sa tarifnim paketima. Cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema utvrđene su odlukama RAE iz decembra 2016. za trogodišnji regulatorni period od 2017. do 2019. i to posebno za svaku godinu regulatornog perioda. Od 1. januara ove godine na snazi su cijene za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema za 2019. i u odnosu na 2018. veće su 0,32 odsto”, navodiPrelević.

Podsjeća da je RAE izvršila uvid u podatke sa energetskih berzi na kojima se vrši trgovina električnom energijom, a koje gravitiraju području Crne Gore, i to SEEPEX Srbija, CROPEX Hrvatska, SOUTHPOOL Slovenija i HUPX Mađarska.

“Analiza podataka sa HUPX berze pokazala je da su cijene fjučersa na njoj primjerene cijenama električne energije na regionalnom tržištu za navedene kategorije kupaca, kao i da te cijene odgovaraju cijenama po kojima se realno odvija trgovina električnom energijom na osnovu bilateralnih ugovora u regionu. Od ukupne trgovine EPCG na berzama električne energije, najveći dio se odnosi na trgovinu na HUPX berzi, koja se pozicionirala kao referetna berza u čitavom regionu. Takođe, mađarska berza je povezana sa češkom, slovačkom i rumunskom berzom čime su njen promet i likvidnost povećani, kao i stabilnost spot cijena. RAE će odluku o izboru referentne berze za naredne tri godine donijeti najkasnije do 1. decembra ove godine”, smatra Prelević.

Na pitanje do kada će građani plaćati milionske gubitke na mreži Prelević kaže da postojanje gubitaka u radu i funkcionisanju elektroenergetskog sistema je neizostavna činjenica sa stanovišta tehničke i ekonomske struke i nauke.

“Prenos i distribucija električne energije, kao vitalne djelatnosti u svakom elektroenergetskom sistemu, nemogući su bez postojanja tehničkih gubitaka, koji nastaju usljed fizičkih procesa koji prate prenošenje električne energije od proizvođača do krajnjih korisnika, odnosno kupaca, i ne mogu se eliminisati ni u uslovima idealnog stanja u mreži. Ne postoji elektroenergetski sistem na svijetu koji ovu vrstu gubitaka ne generiše i ne naplati od potrošača. Naprotiv, stvar je toliko jasna da jedino mi u Crnoj Gori o tome govorimo”, ocjenjuje on.

Pored tehničkih gubitaka, kako kaže, postoje i komercijalni gubici, koji obuhvataju potrošenu električnu energiju koju nije moguće naplatiti (neovlašćena potrošnja, greške u mjerenju, greške u očitavanju).

“Zakon o energetici uređuje da se troškovi gubitaka koje snose kupci isključivo odnose na opravdane tehničke gubitke koji su danas u odnosu na početak regulacije sektora znatno smanjeni. Poređenja radi, na početku regulacije, u 2007. godini, ukupni trošak gubitaka koji su pokrivali kupci je bio 26,4 miliona eura. Danas kupci za gubitke plaćaju više nego upola manje i troškovi se odnose isključivo na opravdane tehničke gubitke. Ovo svođenje troškova prvenstveno odgovara svođenju gubitaka na distributivnom nivou sa 23 na 8,43 odsto, dok u regiji regulatori tolerišu gubitke i do skoro 20 odsto na teret kupaca”, kaže Prelević.

Norveški Nordpool izabran je krajem prošle sedmice za strateškog partnera Berze električne energije. Na pitanje šta će ovopartnerstvo donijeti crnogorskom energetskom tržištu Prelević ističe da je formiranje Berze električne energije samo jedna od aktivnosti koje su sprovedene na nacionalnom nivou u prethodnom periodu, a čiji je cilj razvoj konkurentnog i transparentnog tržišta električne energije i njegovog daljeg integrisanja u jedinstveno tržište EU.

“Berze su u državama članicama EU uspostavljene već dugi niz godina i Nordpool je nesporno jedan od lidera u ovoj oblasti koji je pored nordijskih i baltičkih država operativan u većini evropskih država. Uvažavajući ovu činjenicu i uzimajući u obzir obim i kompleksnost aktivnosti koje tek predstoje po pitanju daljeg razvoja elektroenergetskog tržišta u Crnoj Gori uz poštovanje evropske prakse za očekivati je da će sklapanje strateškog partnerstva sa renomiranom kompanijom iz ove oblasti ubrzati sami proces”, naveo je on.

Prelević naglašava da je operativna berza električne energije je dodatni mehanizam za trgovanje električnom energijom.

“Podsjetiću da veleprodajno tržište u Crnoj Gori već funkcioniše, ali na bazi bilateralnih ugovora i doprinos uspostavljanja berze se, prije svega, ogleda u kreiranju jasnih i transparentnih cjenovnih signala na veleprodajnom tržištu. Činjenica je da i u odsustvu nacionalne berze električne energije danas u Crnoj Gori postoji pet licenciranih snabdjevača. Samo jedan od njih snabdijeva domaćinstva. Takođe je činjenica da postoji zakonska mogućnost za snabdjevače iz EU i Energetske zajednice da obavljaju snabdijevanje u Crnoj Gori.”, smatra on.

Na pitanje zašto to ne rade Prelević  kaže da je razlog što nijesu zainteresovani da prodaju energiju po nižim cijenama nego što su tržišne.

“Dok god postoji ograničenje iz člana 249 zakona o kojem sam govorio, neće biti realno zainteresovanih snabdjevača da dođu u Crnu Goru i tu plasiraju svoju energiju. Podsjećam da je cijena električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori skoro pa identična kao u 2009. godini, a za privredu tj. potrošače na višim naponskim nivoima je 10 do 50 odsto niža. Ovo što sam naveo je činjenica koja se vrlo lako može provjeriti. Ako je tako, samo se sjetite koliko puta je u prošloj deceniji sve poskupilo na račun poskupljenja struje. Da li je iko ikad od naših privrednika, proizvođača, spustio cijene proizvoda nakon što je cijena struje padala? Ne sjećam se. Da li ima ijedne robe, ijedne usluge čija je cijena ista danas i 2009. godine?”, jasan je Prelević.

Na konstataciju da su neki ekonomski analitičari drugačije komentarisali namjeru EPCG o povećanju cijene električne energije, Prelević kaže da je to definicija populizma koji političarima možda i možemo da oprostimo, ali stučnjacima ne.

“Ako to rade iz neznanja neka im sudi struka, ali ako svjesno manipulišu nezadovoljstvom građana, ako koriste nečiju muku što će više novca izdvajati za plaćanje računa za struju, onda je to za svaku osudu jer im je neko zbog toga što se predstavljaju kao eksperti ipak povjerovao, nekoga su doveli u zabludu i svjesno učinili dodatno nezadovoljnim”, zaključio je Prelević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Struja mora biti socijalna kategorija u ovoj zemlji dje su plate od 250 do 350 einace se ne moze prezivjet,EPCG ima ogromne profite a za ekonomsku politiku je odgovorna ova strasno losa vlast

Igor
Gost
Igor

Cijelu noc nije bilo struje. A sta cemo sa tim? Kolike penale treba sad da nam platite? Sram Vas bilo!

Velimir
Gost
Velimir

Mnogo si ti uzbičio,čini mi se!
Spusti loptu na zemlju malo,nijesi ti toliko bitan!

REALNO
Gost
REALNO

Sve ove subvencije sto mazete oci građanima ukradete 5 puta vise na ovim lopovskim brojilima, ukinite vi one stavke sa racuna pa povećajte cijenu struje ovako potrosim 50 eura a platim 80 sram te bilo te sijede brade imas obraza da se pojavis u javnost sa ovom velikom pameću.

Di ste botovi
Gost
Di ste botovi

Dje su nam sad botovi,enesa,svetlana,komita… Nema ih,nemaju sta odbranit 🤣

DUKLJA
Gost
DUKLJA

Preleviću činjenica je da smo mi legalne i legitimne budale što Vam dozvoljavamo da nas pljačkate.Nama treba samar i da nas uzjašete,konkretno vi iz Elektroprivrede.

Brza Isidora
Gost
Brza Isidora

Noćas na protest!

Brexit
Gost
Brexit

Cijene struje su na evropskom a plate radnika na africkom nivou. O subvencijama Blazu i ostalima pricati ne treba

Visoki Napon
Gost
Visoki Napon

Struja je možda roba ali nekome je i oruđe za rad, kao što je komunatu aluminijuma. Amuminijum je isto berzanska roba. Sad je pitanje kako proizvesti al. po berzanskim cijenama struje i prodati ga po berzanskim cijenama al. a da taj kombinat opstane a ne da zaradi kako vi kalkulišete za proizvodnju struje. Vi to sigurno znate, problem je što… Više »

Visoki Napon
Gost
Visoki Napon

Struja je energent a vi radite u agenciju za energetiku i morate znati da svako ima pravo na put struju i vodu jer je bez toga danas nemoguće živjeti i raditi, ili nam obezbijedite alternativu da možemo birati kao kad su u pitanju banane i krompir. Berza nas trenutno ne zanima jer ne zavisimo od nje imamo dovoljno svoje struje… Više »

Mosun
Gost
Mosun

A koju si tavno ti elektranu napravio? Da ja znam, zadnja je pustena u pogon 1982, pa ako nemas minimum 60ak godina vrlo vjerovatno samo mlatis…
Btw – struja nije energent. Energent je materija koja omogucava proizvodnju energije, ukljucujuci elektricnu (ovo sto ti zoves “struja”)

Fundus
Gost
Fundus

Slabo znas Mosunu, u poslijednih 5 god pustene su 2 velike vjetroelektrane tj vjetroparka u rad i preko 10 mHE

Volim prirodu
Gost
Volim prirodu

Struja, kafa i banane… Babe i žabe… Tako nam uvijek “objasne”

Volim prirodu
Gost
Volim prirodu

Struja, kafa i banane… Babe i žabe

Ikodim
Gost
Ikodim

Kako pametno zbori ovaj gospodin…prosto nije za dvije noge. Svi se pozivaju ne EU i njihove zakone i standarde kad se dizu cijene, a valjda je osnovna pretpostavka da kad se formira cijena da ima ko to da placa. A kakvo je stanje u zemlji, doooobar dio bi ostao bez struje kad bi se poskupljavala koliko to EPCG oce. E… Više »

alo
Gost
alo

Pa ovaj je mudar kao Dzordz Vasington. Cak toliko da pocinje i fizicki da lici na njega

Selendra
Gost
Selendra

Moguce da ne naidjoh na dovoljno jasno obrazlozenje, pa eto moze me uputiti neko ko razumije, ali cini mi se da niko nije naveo konkretne razloge poskupljenja, izuzev “moze nam bit”..epcg je jaka firma koja ima monopol i svima je poznato, posluje sa velikim dobitkom, stoga, zasto poskupljenja? Evo sad i ovaj valja pricu da struja moze da poskupi, ali… Više »

Elektra
Gost
Elektra

Selendra, Epcg ima monopol zato sto je cijena struje po kojoj je EPCG prodaje puno jeftinija od trzisne, pa “konkurencija” nece da se spusti na taj nivo, a EPCG mora

Selendra
Gost
Selendra

Nista licno, Elektra, ne razumijem tu poslovnu politiku. Monopol imaju jer jedino oni snabdijevaju domacinstva. Dakle, koja im to konkurencija ovdje diktira poskupljenja? Gubitke nemaju, prihoduju, i dalje ne razumijem konkretan osnov za poskupljenja. Osim ako ne govoris o “ravnanju” sa regionom/Evropom, gdje je situacija prilicno drugacija, pa to bas i nema logike.

Elektra
Gost
Elektra

Nista lično – i meni EPCG ispostavlja račun, al moram priznati da me malo više bole ovi od Mtel i Telekoma

POJK
Gost
POJK

Ovakvi kao ovaj Prelevic treba da ide da sadi luk a da prepusti funkcije nekome ko će imati osjećaj za živote drugih ljudi a ne samo za nečiji nezasluzeni profit.

Marko
Gost
Marko

Brano da se ne lazemo. Berza struje je izmisljena da bi cijena struje rasla vjestacki.

Elektra
Gost
Elektra

Oooo Marko

Rakija Noć i Plitka pamet se ne mogu izmjeriti

Revenge
Gost
Revenge

O čemu ovaj čovjek priča, dok se on skupo finansira iz našeg budžeta.Kada podignete standard to jest mizerne zarade većine onda se uskladjujte da Evropom jer mi više ne možemo plaćati ni ove cijene da bi vama punili dzepove ,nego se bojim da i vama uskoro struja ne bude skupa kad se skinete sa drzavmih jasli.

Mila K
Gost
Mila K

Nije tačno da se i dalje ne kupuje socijalni mir, i to g-din Prelević veoma dobro zna jer tačno zna kome EPCG otpisuje potraživanja, ali kad su sad već ogromne cifre to se ne vidi na kraju godine jer nikome nije dozvoljeno da se bavi subanalitikom a da nema interesni okov od EPCG i RAE. Zato edukovani kadrovi moraju više… Više »

Marko
Gost
Marko

Da li je istina da vlasnik KAP-a ne placa struju i da duguje 10 miliona? Pricajte malo o tome. .

Bole
Gost
Bole

Meni nije jasno kako je nekim idiotima dozvoljeno da prave ovakve analogije u javnosti i daju izjave! Prijatelju, ja kad vidim bananu za 20e, predjem preko puta i kupim je po normalnoj cijeni. Ako vidim da je i drugi poskupio, kupim jabuku. Kad vidim poskupljenje struje, nemam dje drugo da odem, nemam alternativu! A zasto poskupljuje struja? Da bi vec… Više »

Micko
Gost
Micko

Razlika je sto krompir i banane kupimo na pijaci i novac damo seljaku koji ga proizveo da bi od svog mukotrpnog rada prezivio,a vi za svoj nerad dobijate velike plate i uzivate u luksuzu dok sirotinja pati.

marius
Gost
marius

A sto me ishekira ovi cojek jutros na zoru ni kavu s andjelima popit ne mogu. Pocini jadan malo s tom demagogijom o EU . Legitimno je da ovizi narod ima i dobre plate, pa da zivi od njih kolko tolko normalno, al ipak nije tako u nasoj stvarnosti, na zalost.

Jovanka
Gost
Jovanka

Mnogo je ovo teksta brate, samo reci koliko ti je struja sad i to je to, necemo se cjenkat…

Bada Bing
Gost
Bada Bing

Zna se da se mora platiti struja,ali placati BLAZARINU je lopovluk na ocigled svih gradjana Crne Gore!

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Kad je počela elektrifikacija Cg,tamo prije stotinak godina,ljudi su stajali pred upaljenom sijalicom,kao pred božanstvom. Kako smo krenuli,opet ćemo doći na taj nivo,s ovim bijednim platama i kvarovima na mreži.

Marko 56
Gost
Marko 56

Da se cijenom struje kupuje socijalni mir, profit EPCG ne bi bio skoro 50 miliona, nego mnogo manji.
Kako je EPCG u većinskom vlasništvu države Crne Gore, a u ovoj godini je ostvarila profit od skoro 50 mil. eura, prirodno bi bilo da struja POJEFTINI. Kako su plate i penzije male, pojeftinjenjem struje došlo bi do blagog rasta životnog standarda stanovništa.

Visoki Napon
Gost
Visoki Napon

Ako je struja roba kao banane i krompir kako kažete zašto onda banane i krompir nemaju regulatora? Ja banane ne moram kupiti mogu kupiti jabuke koje su jeftinije ni krompir ne moram kupiti mogu napraviti priganice a čime ću struju zamijeniti? Krompir mogu i sam proizvesti čak bez dozvole regulatora a struju samo pojedini!

Tomos
Gost
Tomos

Ako ne može strukom da se kupuje mir, treba reći sa čim može. Jer narod nema para da plaća stuju, ne toliku cijenu…

Sto
Gost
Sto

Ne lažite taj nesrećni narod lupeži, 60 eura plaćam ja u Švedskoj struju mesečno, a plata mi je 7 puta veća nego prosečna (radnička) plata u Crnoj Gori.

Aleksa
Gost
Aleksa

A bogoti posto su pivo i cigare?

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Sve se slazem pod obavezno povecati cijenu struje ali i cijenu minimalne zarade na 500€ jer ne moze narod na svojim plecima iznositi propale tranzicije nije mu interesu niti ekonomski opravdano.

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Dje su plate s.o.o,zasto se hvatate za EU i njihove standarde samo kad formirate cijene kad su nam plate jad Boziji..kako da se placaju ti racuni,kako da se zivi.”Legalni i legitimni” svi ste za Spuz

Send this to a friend