Ekonomija

Preuzeto 10 odsto više struje u odnosu na maj prošle godine

Ilustracija

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 205.595.732 kWh struje, što je oko deset odsto više u odnosu na isti period prošle godine i oko pet odsto više u odnosu na april, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Kako su naveli u toj kompaniji, najviše električne energije, ili gotovo 36 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2).

“Prethodnog mjeseca je očitano ukupno 367.356 mjernih mjesta, ili 93 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, ističu u CEDIS-u.

Ekipe Sektora za održavanje su u maju 1.488 puta intervenisale na terenu.

“Vrijednost radova na održavanju elektro-energetskih objekata iznosila je oko 258.698 hiljada eura”, dodaju u toj kompaniji.

U prethodnom mjesecu realizalo se pet investicionih projekata ukupne vrijednosti oko 435 hiljada eura, od kojih je značajan dio izdvojen (104.200 eura) za izgradnju trafostanica 10/0,4kV „Dušići“ u Tuzima i „Orja Luka“ u Danilovgradu.

“Tehnički pregled je u toku za četiri objekta ukupne vrijednosti oko 195 hiljada eura, od kojih je najviše izdvojeno za trafo-stanicu 10/0,4kV “Pistula 3″ u Ulcinju (73.000 eura). Tokom prethodnog mjeseca rađeno je i na pribavljanju neophodne dokumentacije za početak radova na izgradnji trafostanice 10/0,4kV „Gornji Kokoti“ u Podgorici (28 hiljada eura) i tri 10kV kablovska voda na području Ulcinja, čija je vrijednost oko 668 hiljada eura”, kažu u CEDIS-u.

Na distributivnu mrežu je tokom maja priključen 601 novi korisnik.

“Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 2.085 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 307 hiljada, čime je pokriveno oko 78 odsto konzuma”, zaključuju u CEDIS-u.

Send this to a friend