Ekonomija Ministarstvo finansija objavilo budžetski saldo za pet mjeseci

Prihodi manji 103, a izdaci 142 miliona eura

Foto: Shutterstock

Prihod državnog budžeta za pet mjeseci ove godine manji je 103,3 miliona eura od plana i iznosio je 615,6 miliona eura. Izdaci su smanjeni 15,4 odsto na 782,3 miliona, pokazuju jučerašnji podaci Ministarstva finansija, piše Pobjeda.

“Prihodi su iznosili 615,6 miliona ili 12,2 odsto procijenjenog BDP (5,027 milijarde), što je za 103,3 miliona ili 14,4 odsto manje u odnosu na planirane, odnosno manje za 65 miliona ili 9,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ukoliko bi se isključile jednokratne donacije iz januara prethodne godine, izvorni prihodi budžeta bi bilježili manji pad u odnosu na isti period prethodne godine”, objašnjavaju iz Ministarstva i pojašnjavaju da je glavni razlog ograničena ekonomska aktivnost uzrokovana sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije korona virusa.

Gotovo sve kategorije poreskih prihoda zabilježile su pad u odnosu na planirane.

“Najveći pad bilježi PDV od 38,9 miliona, odnosno 15,2 odsto i to usljed pada prometa uzrokovanog mjerama Vlade kojima je bio ograničen ili potpuno obustavljen rad najvećeg broja privrednih subjekata u aprilu, ali i značajnog iznosa povraćaja shodno ekonomskim mjerama Vlade za podršku privredi kako bi se osigurala likvidnost privrednih subjekata”, objasnili su iz Ministarstva.

Porezi i doprinosi na zarade bilježe pad od 37,5 miliona odnosno 14,7 odsto, kao rezultat odlaganja poreskih potraživanja na 90 dana u skladu sa mjerama Vlade.

“Kao efekat subvencija koje su dio drugog Vladinog paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi u cilju suzbijanja negativnih efekata pandemije, kategorija doprinosa zabilježila rast od 2,8 miliona ili 7,4 odsto u odnosu na prvobitni plan posmatrajući samo maj mjesec”, naveli su iz ovog resora.

Prihodi od akciza niži su za 3,4 miliona ili 4,2 odsto u odnosu na plan.

“U poređenju sa istim periodom prethodne godine, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 38,6 miliona ili 5,2 odsto. Tekući izdaci su bili 351,3 miliona i manji su za 42 miliona ili 10,7 odsto u odnosu na planirane. Nižu realizaciju tekućih izdataka uslovilo je odlaganje aktivnosti potrošačkih jedinica koje nijesu mandatornog karaktera, kako bi se u periodu izuzetno ograničene ekonomske aktivnosti i pada prihoda obezbijedila likvidnost budžeta, odnosno osiguralo povećano finansiranje zdravstvenog sistema i obezbijedila sredstva za sprovođenje ekonomskih paketa mjera”, pojasnili su iz Ministarstva.

Deficit budžeta za pet mjeseci bio je 166,7 miliona ili 3,3 odsto BDP, koji je za 38,8 miliona ili 18,9 odsto manji u odnosu na planirani.

Iz ovog resora podsjećaju da se u maju Crna Gora zadužila uz garanciju Svjetske banke za 250 miliona, „čime su pravovremeno obezbijeđena sredstva za podršku likvidnosti budžeta i povećano finansiranje uslovljeno potrebom pomoći privredi i građanima u suočavanju sa negativnim posljedicama pandemije“.

Kapitalni izdaci su bili 60 miliona što je manje za 49,5 miliona ili 45,2 odsto planiranih, odnosno za 22,3 miliona ili 27,1 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu.

“Kapitalni budžet za pet mjeseci realizovan je 48,9 miliona što je za 46,9 miliona manje od plana, odnosno za 23,3 miliona manje u odnosu na prethodnu godinu. Ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, u najvećoj mjeri, opredijelilo je nižu realizaciju kapitalnog budžeta”, objasnili su iz Ministarstva finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Kriza?

Pero milacic
Gost
Pero milacic

Ode ovo nizbrdo i niko ga ne vrati…NAZALOST

Send this to a friend