Ekonomija

Privredna komora i Glavni grad unaprjeđuju poslovni ambijent u Podgorici

Privredna komora Crne Gore i Glavni grad nastaviće da razvijaju intenzivnu saradnju i partnerske odnose u cilju unapređivanja poslovnog ambijenta u Podgorici, dogovoreno je na sastanku predsjednika PKCG Vlastimira Golubovića sa gradonačelnkom Podgorice Ivanom Vukovićem.

Golubović je podsjetio da novi Zakon o Privrednoj komori, usvojen krajem prošle godine, toj asocijaciji daje status institucionalnog partnera sa donosiocima odluka na državnom i lokalnom nivou.

“Propisana je obaveza da Komora daje mišljenje na svaki akt koji se odnosi na privredu, pa je Golubović predložio da se takva praksa primijeni i na odluke Glavnog grada koje utiču na poslovni ambijent”, saopšteno je iz PKCG.

On je istakao prednosti vođenja arbitražnog postupka pri Privrednoj komori i sugerisao predstavnicima Glavnog grada da prilikom sklapanja poslovnih ugovora predvide ovaj vid vansudskog rješavanja privrednih sporova.

“Prema njegovim riječima, prostor za saradnju sa Glavnim gradom postoji i na projektima koji bi se realizovali iz sredstava pretpristupnih fondova EU”, dodaju u PKCG.

Golubović je kazao da je u fazi formiranja inovativni centar Privredne komore za podršku malim i srednjim preduzećima.

Inicirao je i da se, u godini jubileja – devet decenija postojanja Privredne komore – ulici u Podgorici dodijeli ime prvog predsjednika te asocijacije Mića Stijovića.

Vuković je ocijenio je da je Komora bitan partner Glavnog grada, te istakao da ga raduje nastavak intenzivne saradnje sa najstarijom poslovnom asocijacijom.

“Prema njegovim riječima, iskustva Komore mogu značajno doprinijeti uspostavljanju Podgoričkog biznis kluba, čime će se doprinijeti rastu zaposlenosti u glavnom gradu. Takođe je kazao da Podgorica kroz svoje specijalizovane službe doprinosi razvoju preduzetništva naročito među mlađom populacijom”, navode u PKCG.

Gradonačelnik je podsjetio da je usvojeno 20 urbanističkih planova, koji su pretpostavka novog razvoja biznisa i korišćenja značajnih ekonomskih potencijala Podgorice.

“Naglašava da je prioritetan zadatak oživljavanje biznis zona za privlačenje investitora, a za što je neophodno usaglasiti pravnu regulativu”, ističu u Privrednoj komori.

Za Glavni grad, istakao je Vuković, posebno je bitno da se izmjenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Podgorici umjesto dosadašnjih 13 odsto od poreza na dohodak fizičkih lica opredijeli 20 odsto.

“To bi, navodi on, bio preduslov da se Glavni grad odluči na ukidanje pojedinih taksi koje između ostalog opterećuju privredu”, kažu u PKCG.

Vuković je naglasio da su u toku velike investicione aktivnosti na području glavnog grada koje su značajne za cijelu državu, između ostalog radovi na Jugozapadnoj obilaznici i priprema izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

“Istakao je značaj donošenja Zakona o javno-privatnom partnerstvu, jer bi se kroz taj vid realizacije projekata potrebe glavnog grada zadovoljile bez značajnijih finansijskih opterećenja”, dodaju iz PKCG.

Predsjednik Skupštine Privredne komore Vojo Banović založio se da se smanjenjem sive ekonomije proširi osnovica za oporezivanje, što bi dalo prostora da se umanje poreske stope koje opterećuju privredu.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je zatražio podršku Komore u cilju razmatranja prolongiranja primjene Zakona o komunalnim djelatnostima u dijelu izjednačavanja tarifa za fizička i pravna lica, na vrijeme od pet do sedam godina.

“On je pozvao je Komoru da učestvuje u izradi strateškog plana Podgorice za narednih pet godina”, navode u Privrednoj komori.

Na sastanku je, između ostalog, iskazana spremnost Komore da lobira kod stranih investitora za projekte Glavnog grada, prilikom realizacije svojih međunarodnih aktivnosti, a ta asocijacija, brojnim aktivnostima, može da podrži promociju investicionog ambijenta Podgorice, a mogućnost saradnje se prepoznaje naročito na IPA projektima.

“Predloženo da se sa Glavnim gradom organizuju sjednice nadležnih odbora o temama energetske efikasnosti, biznis zona i građevinarstva. Prenijeti su stavovi privrednika koji smatraju da su još uvijek visoke komunalije u glavnom gradu, te bi njihovo smanjivanje doprinijelo unapređenju ambijenta za poslovanje”, zaključuju u PKCG.

Njihovi i predstavnici Glavnog grada će kroz redovnu komunikaciju bliže definisati konkretne korake u zajedničkom djelovanju na unapređenju biznis ambijenta u Podgorici.

Send this to a friend