Ekonomija

Privrednici imaju mogućnosti da unaprjeđuju poslovanje

Dragica Sekulić

Crnogorska preduzeća, danas više nego ikada, imaju mogućnosti da unaprijeđuju svoje poslovanje kroz međusobno uvezivanje i korišćenje državne pomoći koja se obezbjeđuje raznim programima podrške i raspoloživim pretpristupnim evropskim fondovima, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je, u intervjuu specijalnom izdanju magazina CorD, kazala da crnogorski privrednici imaju mogućnost korišćenja državne pomoći koja se obezbjeđuje kroz razne programe podrške. Ona je dodala da ne mali broj njih koristi raspoložive pretpristupne fondove EU, kao i da danas više nego ikada privrednici imaju mogućnost međusobnog uvezivanja.

“Posljednja stavka je možda i ključna kada govorimo o konkurentnosti u evropskim okvirima. Danas, u vremenu globalizacije, pitanje povezanosti je od ključnog značaja. Da bismo omogućili trgovinsku i ekonomsku povezanost, moramo stvoriti sve pretpostavke za kvalitetnu infrastrukturnu povezanost u oblastima saobraćaja i energetike”, navela je Sekulić.

Zato, prema njenim riječima, u Vladi zastupaju stavove, prije svega, o regionalnoj povezanosti koja će doprinijeti većoj konkurentnosti domaće privrede u evropskim okvirima.

“Ministarstvo ekonomije godinama unazad sprovodi brojne programe podrške privredi, i ove godine smo odlučili da Biznis karavan bude način na koji ćemo privrednike bolje upoznati sa mogućnostima podrške koje nudimo. Biznis karavan je projekat koji Ministarstvo realizuje uz podršku Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kako bi obišli sve opštine u Crnoj Gori i u direktnoj komunikaciji upoznali privrednike sa programima finansijske i tehničke podrške razvoju biznisa koje sprovodimo”, precizirala je Sekulić.

On je saopštio da je važna svrha Biznis karavana i da privrednicima omogući da na licu mjesta iznesu sve probleme i prepreke sa kojima se susreću prilikom apliciranja ili implementacije programa, kao i prilikom obavljanja djelatnosti generalno.

“Kao rezultat Karavana imamo bolju iskorišćenost sredstava za pomoć privredi, ali i konkretne ideje i inicijative koje u ovom trenutku razrađujemo i na osnovu njih planiramo aktivnosti i programe podrške za narednu godinu”, rekla je Sekulić.

Za narednu godinu budžetom je planirana podrška privredi pola miliona eura veća nego u ovoj, odnosno puna dva miliona eura.

“To znači da ćemo povećati podršku za direktne investicije, razvoj klastera, uvođenje inovativnosti i međunarodnih standarda u poslovanje i modernizaciju industrije, za projekat biznis zona. U stalnoj smo komunikaciji sa privrednicima, jer samo na taj način možemo kreirati pravu sliku crnogorske privrede i znati gdje treba uložiti dodatne napore da bi investicioni ambijent bio još bolji”, objasnila je Sekulić.

Crna Gora je ovoj godini, kada je riječ o pregovaračkim poglavljima u resoru Ministarstva ekonomije, privremeno zatvorila Poglavlje 30 – Vanjski odnosi i otvorila poglavlja 1 i 3, o slobodnom kretanju roba i o pravu osnivanja preduzeća i slobodi pružanja usluga.

“Ministarstvo ekonomije je, uz koordiniran rad velikog broja službenika u raznim institucijama sistema, odradilo ogroman dio posla kada su ova dva poglavlja u pitanju i njihovo otvaranje, odnosno zatvaranje, potvrda da je crnogorsko tržište sve spremnije da postane dio tržišta EU. Otvaranje poglavlja pratilo je niz aktivnosti i mjera koje smo morali preduzeti kako bismo ušli u taj dio pregovaračkog procesa”, dodala je Sekulić.

Ona je, odgovarajući na pitanje koliko su investitori koji već posluju u Crnoj Gori zadovoljni poslovnim ambijentom i šta se preduzima na podsticanju njihovog reinvestiraja, kazala da u Vladi kontinuirano grade atraktivnu destinaciju za ulaganja u cilju privlačenja velikih investitora.

Sekulić je dodala da su stabilan put Crne Gore prema EU i članstvo u NATO-u potvrda da je to zaista sigurna destinacija za investiranje.

“Strani investitori koji posluju u Crnoj Gori znaju da u našoj državi imaju kredibilnog partnera i takvu reputaciju namjeravamo da održimo i dodatno unaprijedimo stvranjem još konkurentnijeg poslovnog ambijenta. Crna Gora ima jedan od najkonkurentnijih poreskih sistema u regionu, gdje je stopa poreza na dobit preduzeća devet odsto na najnižem nivou u regionu”, navela je Sekulić.

Ona je, na pitanje kako su mjere fiskalne konsolidacije uticale na privrednu dinamiku u zemlji, odgovorila da se pokazalo da su mjere ekonomske politike Vlade u proteklih godinu dale veoma dobre rezultate.

“Očekivani realni rast crnogorske ekonomije je znatno iznad planiranog, odnosno za prvih šest mjeseci zabilježili smo rast od 4,2 odsto, a planirani je bio 2,7 odsto. Samo u drugom kvartalu rast je bio impozantnih 5,1 odsto, što je jedna od najvećih stopa u Evropi”, saopštila je Sekulić.

Prema njenim riječima, ostvareni realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,2 odsto u prvoj polovini godine, koji je premašio očekivanja, itekako je podstaknut intenzivnijom realizacijom radova na izgradnji velikih infrastrukturnih projekata, prije svega autoputa, lokalne infrastrukture i turističkih kapaciteta.

“Dodatno, rekordna turistička sezona, odnosno značajan rast prometa u turizmu ima veliki uticaj na realni rast crnogorske ekonomije. Kao i do sada, rast će se zasnivati na velikim investicionim projektima u strateškim sektorima naše ekonomije”, dodala je Sekulić.

Ona je, govoreći o povlačenju italijanske A2A iz vlasništva Elektroprivrede (EPCG), kazala da promjena vlasničke strukture nikako ne mijenja činjenicu da je ta kompanija bila i ostala stub crnogorskog elektro-energetskog sistema i da u svojoj strukturi ima dovoljno stručnih kapaciteta za vođenje razvojne politike u oblasti energetike.

“Ne umanjujući činjenicu da je ulazak italijanske kompanije A2A u vlasničku strukturu EPCG 2009. imala pozitivne efekte za Crnu Goru, smatram da je EPCG danas preduzeće koje može samostalno ili u nekom novom partnerstvu, ukoliko tako bude odlučeno, uspješno sprovoditi strateške politike iz oblasti energetike”, ocijenila je Sekulić.

Prema njenim riječima, trenutno su u fazi odlučivanja na koji način će akcije italijanske kompanije biti preuzete, put opcija daje nekoliko mogućnosti za njenu realizaciju i konačnu odluku po tom pitaju donijeće tokom naredne godine.

“Ono što sada mogu reći jeste da odluka po pitanju vlasničke strukture ni na koji način neće poremetiti razvojne potencijale EPCG”, dodala je Sekulić.

Ona je, odgovarajući na pitanje dokle se stiglo sa realizacijom projekta izgradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, kazala da pregovori još traju i da se u narednom periodu očekuje da se upravljački komitet za izradu projekta odredi prema ponuđenim tehničko-finansijsko-pravnim aspekte Škode Praha i General Electric-a i u skladu sa tim definiše dalje aktivnosti i alternative.

“Bez obzira na trenutne pregovore, postojeće stanje elektro-energetskog sektora nedvosmisleno se može razvijati kroz ekonomski-ekološku opravdanu upotrebu uglja i proizvodnju električne energije u pljevaljskom području, a to ćemo omogućiti ne samo izgradnjom novog proizvodnog objekta, već i određena ulaganja u postojeći blok”, zaključila je Sekulić.

S.Đ.

Send this to a friend