Ekonomija

Privrednici poručuju: Vlada da smanji poreze na zarade

Ilustracija

Visoke takse, naknade na lokalnom nivou, velika opterećenost troškovima rada, siva ekonomija, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, problemi nedovoljne fleksibilnosti tržišta rada, odnosno neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa potrebama tržišta rada, glavne su biznis barijere u Crnoj Gori, kazali su za CdM iz Privredne komore Crne Gore.

Stoga se nadaju da će Vlada smanjiti određene poreze, prije svega na zarade, kao što je to uradila sa akcizama.

“U 2017. godini ekonomija je zabilježila snažan rast, uprkos sprovođenju srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja. Nastavak pozitivnih ekonomskih trendova zahtijeva dalje jačanje konkurentskih prednosti domaće privrede što je prije svega moguće ostvariti kroz dalje otklanjanje barijera poslovanju, te smanjenje poreskih i drugih opterećenja. Stoga, očekujemo da će Vlada shodno mogućnostima kada je u pitanju fiskalna stabilnost, smanjiti poreska opterećenja prije svega u dijelu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a zatim kroz redefinisanje određenih fiskaliteta (porezi, takse, naknade) na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje na nivou lokalnih samouprava”, ističu u PKCG.

Govoreći o naplati poreskog duga na rate, u PKCG ističu da u uslovima otežanog poslovanja, kao što su blokade firmi, omogućavanje plaćanja poreza u ratama je možda jedini način da te kompanije prevaziđu probleme, otplate prethodne dugovanja.

“Sa druge strane, sa aspekta javnih finansija i punjenja budžeta, to je način naplate poreskih potraživanja od obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obvaveze. Stoga, je i usvojena Uredbe o odgađanju plaćanja poreskih i neporeskih potraživanja, koja podrazumijeva ne samo plaćanje zaostalih poreza, već i odgovarajućih kamata na dugovanja, te podnošenje instrumenta obezbjeđenja plaćanja. Pored toga što podržavamo napore državnih organa da privrednim subjektima omoguće prevazilaženje problema u poslovanju, mišljenja smo da bi i redovne poreske obveznike trebalo podržati stimulativnim mjerama zbog njihovog odnosa prema ukupnom poslovanju i odgovornosti prema društvu”, cijene u PKCG.

U globalu, poslodavci u Crnoj Gori zadovoljni su ukupnim poslovnim ambijentom.

“Ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori je povoljan što je jedan od razloga da brojni investitori realizuju svoje poslovne poduhvate u našoj zemlji. Crna Gora u kontinuitetu ostvaruje napredak kada je u pitanju ambijent za poslovanje što potvrđuju i rezultati u posljednjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja. Naime, u ovogodišnjem izvještaju naša zemlja je zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na godinu ranije. Prostor za poboljšanje i dalje postoji i to u oblastima kao što su registrovanje nepokretnosti, porezi, dobijanje priključaka za električnu energiju”, navode u PKCG.

Kako su naglasili, unapređenje poslovnog ambijenta zahtijeva dalje sprovođenje reformskih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju ekonomskog okvira pogodnog za investicije i razvoj preduzetništva.

“Poboljšanje ambijenta za poslovanje posebno je značajno zbog uticaja na poziciju zemlje u smislu atraktivnosti za strana ulaganja, na kojima, se u velikoj mjeri, zasniva crnogorski model ekonomskog rasta”, cijene u PKCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zvizdan
Gost
Zvizdan

I mi radnici se nadamo da ce te pocet da uplacujete osiguranje kako treba a ne minimalac

Mare
Gost
Mare

O čemu ovaj priča? Pa zar nije rečeno da će se plate smanjivati i vjerovatno povećavati porez jer nam dug porastao nenormalno?

Nefi
Gost
Nefi

Kad radna inspekcija dodje u firmu samo treba izbrsi anketu radnika i posle toga da pise prijave vlasnicima. Naknade koje idu drzavi razloziti pa posebno uplacivati za skolstvo zdravstvo koje vec postoji i sve ostale bitne stavke a ove parazite privrednu komoru i sindikat ugasiti dok se ne reformisu

Sova
Gost
Sova

Vidim da znaš kako se rješavaju problemi u privredi. Vjerovatno si na čelu uspješne privatne kompanije.

Nemacka
Gost
Nemacka

Pitanje za “privrednika ” . Kolike su zvanicne plate tvojih radnika (robova) , a koliko stvarne ? Koliko na taj nacin “pljackas ” drzavu ? Pa taj porez koji pominjete da je velik vama ne izadje ni 5-10% . Ali “šišajte”drzavu dok ima sta . Inog trenutka kad nebude imalo sta za pošišati , pripremite se i vi . Dali… Više »

Slobidan
Gost
Slobidan

Ako će smanjivati poreze kao Akcize onda bolje da ne smanjuju. Zašto Privredna komora podržava plaćanje duga na rate jer ispada da oni privrednici koji uredno plaćaju poreze su budale

Nemacka
Gost
Nemacka

Nasi privrednici su bez imalo pretjerivanja velikih apetita . Nije mi jasni da drzava dizvoljava da jedan inzenjer u privatnoj firmi ima zvanicno platu 230 eura . A u stvarnosti ima 800 pa vise . I jis traze da se smanje izdaci . Pa zar nije sramota ? Nasa firma sa postojanjem id 20-tak godina ima bolji vizni park (… Više »

Zbunjena
Gost
Zbunjena

Problem je sto nasi privrednici hoce za dvije tri godine postanu velike gazde, trose vise nego sto zarade. Stanovi, automobili, ljetovanja, zimovanja, markirana garderoba… a na ustrb radnika i drzave. Na minimalac, bez slobodnih dana, na crno, duguju doprinose i poreze koje su sami pojeli. Jos drzava da ih pripomogne, da ne izadju iz zacaranog kruga. Samo za svoje du*e.… Više »

Bokez
Gost
Bokez

Ti sigurno ne radiš u državnoj službi?

Alen
Gost
Alen

Minimalni ld 250 eura. Na plate preko 900 eura smanjiti doprinose !

Ekolog
Gost
Ekolog

Ma neka ?!

Privrednik
Gost
Privrednik

Sljedeći zid(barijera)zakon o strancima!!!
Sami sebe zaplicemo i komplikujemo a bez njih nam rabote u C G nemaaaa.u bilo kojem privrednom segmentu.Dali smo toliko slijepi ili smo tolike neznalice?
O drugim barijerama drugi put da vas ne zamaram jer ih ima mnogo a nebih želio da plašim one koji počinju svoj biznis ali ipak Bog im upomoc!!!.

Privrednik
Gost
Privrednik

Najveća barijera poslovanja su doprinosi na zaposlene.Smanjiti pod hitno stopu i dovesti je negdje na 30% i onda ko ne Prijavi pravu zaradu zaposlenog strogo sankcionirati?Ovako se igramo mačke i misa,price o minimalcima Itd.itd. Lako je ovo staviti na papir ali ima i ono famozno “ali” sto sa pllatama državnih cinovnika?Vrlo jednostavna formula manji porezi je vise para u budžetu… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Samo neka osiguraju na punu platu i nema problema. Smanjiće onda i država poreze. Kako ih nije sramota, prisiljavaju nuždeni narod da potpisuju minimalac.

Milos
Gost
Milos

Porez i prirez na plate 20% na netto iznos. Veliki sistemi zbog kojih su zadrzani veliki porezi kao sto su Telekomunikacioni, bankarski, elektroenergetski sektor vise ne postoje. Sa manjim porezom bice vise prihoda za budzet, i nece biti sivog trzista utaje poreza i pranja novca u ovoj mjeri.

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ranka kad smo bili kao turisti u firencu i ručali po suncu na terasu a konobar imao djevojku srpkinju i cijelo vrijeme nam je pjevao kad zamirišu jorgovani ♩👍💃😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Bodzi je bog 😃😃😃😃😃👍💃😃

Guzonin sin 💃
Gost
Guzonin sin 💃

Ranka imat ćemo bebu najljepsu na svetu 😃👍💃

Bog
Gost
Bog

I to pod obavezno pa ce sve vise naroda osiguravati na puni iznos zarade

Send this to a friend