Ekonomija U cilju bolje pripreme turističke sezone

Privrednici traže pomjeranje zimskog raspusta

Ilustracija

Privredna komora Crne Gore uputila je apel Ministarstvu prosvjete da, u cilju bolje pripreme zimske turističke sezone, raspust bude pomjeren od 15. januara do 6. februara. Iz Ministarstva prosvjete za CdM ističu da promjena školskog kalendara, za sada, nije moguća.

Imajući u vidu da zimska sezona traje i tokom februara, privrednici smatraju da je neophodno zakonskom regulativom djelovati da se nastavak školske godine odgodi i zimski raspust produži na februar.

“Opštim zakonom o obrazovanju određeno je trajanje nastavne godine i to najmanje 180 radnih dana. Početak nastavne godine i vrijeme organizovanja rada utvrđuje se godišnjim školskim kalendarom, koji je dakle već donesen. Napominjemo i da je zimski raspust ove godine produžen za četiri dana u odnosu na prethodnu. Ministarstvo za sada nema planova u vezi sa daljim, značajnijim promjenama u trajanju nastavne godine”, kazala je CdM-u portparol Ministarstva prosvjete Milica Lekić.

U PKCG, pak, ističu da je produženje raspusta od četiri dana nedovoljno u odnosu na ono što su potrebe zimske sezone.

“Naš apel je da se raspust pomjeri od 15. januara do 6. februara. Znamo da to nije moguće za ovu sezonu”, kazao je Ranko Jovović, predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

Takođe, privrednici smatraju da je od značaja sa Ministarstvom prosvjete sagledati mogućnost održavanja škole u prirodi u zimskim centrima uz obaveznu školu skijanja.

Zimski raspust počinje 31. decembra 2019. godine, a završava se 26. januara 2020. godine.

S.Đ.

46

avatar
1000
35
11
0
 
37
GorbacovHN-CGMarijaJankosasaPG
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gorbacov
Gost
Gorbacov

Tako je nema pomjeranja na ustrb djece da vama pune dzepove a radnicima nista,malo je onih koji caste radnika na kraju godine za dobro poslovanje firme bar na rucak kolektiv da povedete..Cast izuzetcima ima ih.vi niste ugostitelji koji tako misle vi ste biznismeni a to nikako

HN-CG
Gost
HN-CG

Kako da ne,vazda vam je malo.Pa vi sa śevera se stalno hvalite kako imate dvije sezone i da vam ljetna sto puta bolja od zimske,a znate odmah zakukati kada prifali snjega traziti pomoc od drzave itd.Pogledajte samo racuni za sttuju u sred zime kako su vam mali,a primjer Tivcanima najveci ma kako to?A kada smo mi sa primorja trazili da… Više »

Marija
Gost
Marija

Naravno da ga treba pomjeriti, jer po pravilu imamo pravo na slobodne dane za vrijeme vjerskih praznika, a ovako su nam ti dani ukradeni , tj.stavljeni u sklopu zimskog raspusta.

Janko
Gost
Janko

Tako je vazda bilo

REALNO
Gost
REALNO

Kakvih sve budalastinja covjek nece procitat, trebalo bi ovim iz zimskih turistickih centara dati daljinski pa i snijeg da naruce kad im odgovara, ili novu godinu da pomjerimo par mjeseci nije problem, ajde ne mlatite budalastinje obraza vi.

Sejo
Gost
Sejo

Dobra ideja. Neka ih skola vodi na besplatno zimovanje. To jest neka drzava finansira ski skolu a roditelji smjestaj. Naravno po povlascenim cijenama jer im je to sigurna zarada. To je zdravo za djecu, pogotovo bi srednjoskolce trebalo maci sa ulice.

Todor
Gost
Todor

Cujes ove, skola prirode zarad pynjenja hotela. A mi mislimo da vi to zbog djece. Kad ono medjutim samo direktor skole i vlasnik hotela imaju koristi od toga. Da li se ikad pogledate u ogledalo?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Smiješni zahtjevi. Treba da se đaci upravljaju prema interesima tri-četiri hotela na sjeveru, koji bi tada da popune kapacitete.

moodo
Gost
moodo

da se pomjeri raspust radi njihovih prihoda ??? koja ludnica!

Nkkkk
Gost
Nkkkk

Najveci mi je problem kako privrednicima napuniti dzepove! Moja djeca i ne znaju sta je skijanje. Srecni su kad imaju da jedu! A treba zbog njih da idu u skolu po najvecem nevremenu! Pazi da nece!

boki
Gost
boki

Pa raspust je uvijek bio od 15 januara do 6 februara,barem kad sam ja isao u školu,tako da ne vidim razlog zasto ne bi bio i sada…

xox
Gost
xox

kako ljudi brzo zaboravljaju zasto su uopste uveli da bude od 1 raspust

Nina
Gost
Nina

Kad si isao u skolu? Posto da ja znam i dok sam ja bila i moji clanovi potodice, za Bozic je bio raspust. Odnosno od kraja decembra do kraja januara. Potpuno je logicno da djeca Bozic, Badnji dan provedu kuci u krugu porodice.

Duško
Gost
Duško

Nina,o čem ti pričaš, pa to su vjerski praznici tj NEradni dani….od kraja do kraja nije definisano….dobro bi bilo da se malo knjige dohvatiš….možda i pročitaš nešto poučno

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Tačno je boko da je ranije raspust bio u to vrijeme ali su škole spajale Božiće i Novu godinu, pa se svakako tada nije učilo. Zato se i pomjerio raspust. A hotelijeri neka se potrude da dovedu goste.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ko ce mojim jaricima platit zimovanje
🤗 moraju na balkon u zgradi da stoje a trebali bi I oni imati prava kao ostali
Ima li neko od privrednika da im plati kartu do zelene povrsine

pakol
Gost
pakol

malo te zapalo od ove drzave,sve u bescenje si dobio a sad treba tebe da slusamo kad djeca da idu na raspust da bi imao promet na Vučju

Slobodan
Gost
Slobodan

Stručnjak

sasaPG
Gost
sasaPG

Koliko tupavih komentara od jos tupavijih komentatora. Na zapadu razmisljaju tako da sva djeca ne idu u isto vrijeme na zimski odmor. Npr. Od Bozica do 3-4 januara na jedan odmor svi, a onda od sredine januara do kraja februara po djelovima grada. Na taj nacin svi dobijaju nekoliko nedjelja odmora, ali se sezona razvuce na 2 mjeseca.

Hmm?
Gost
Hmm?

SasaPG jes pa da nemozes kod tetke otic jer njoj djeca idu u skolu,a ti na raspust.🤣🤣🤣

Kontraš
Gost
Kontraš

Kaži konkretno u koju državu EU, jer sigurno znam da nije tako u svaku državu. Obišao sam skoro svaku državu u Evropi, i nisam čuo da po kvartovima organiziju raspust.

sasaPG
Gost
sasaPG

Francuska npr…

Send this to a friend