Ekonomija

Privrednoj komori Crne Gore potrebna je nova energija

Crna Gora može ispuniti velike izazove koji su pred nama samo uz tijesnu saradnju Privredne komore Crne Gore i Vlade Crne Gore. Ukoliko takva saradnja izostane, naš put ka privlačenju milijardi eura iz dostupnih fondova biće u značajnoj mjeri otežan. Zato nam, pored dokazanih profesionalaca, trebaju novi ljudi, sa jasnom vizijom i energijom, koji će donijeti promjene u korist cijelog članstva i države, te koji će crnogorsku privredu podići na veći nivo i u inostranstvu, kazali su ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

“Nova paradigma razvoja Crne Gore treba Privrednu komoru Crne Gore kao jaku instituciju koja mora dati nemjerljiv doprinos izazovima u ekonomskom oporavku države, pogođene i pandemijom virusa korona. Vrijeme je da Privredna komora, kroz redovne ali i dodatne aktivnosti, omogući nove, snažne impulse ukupnim predstojećim procesima”, ističu ministri

Kako su dodali, i međunarodni partneri žele jaku, ekonomski nezavisnu Crnu Goru i to su već jasno pokazali.

“Podržali su nas u stabilizaciji javnih finansija kroz emisiju euroobveznice od 750 miliona eura u decembru 2020. godine, kao i kroz nedavni hedžing aranžman za prioritetnu dionicu autoputa, kojim smo stabilizovali izloženost države valutnom riziku. Dodatno, obezbijedili su fondove koji se mjere milijardama eura. Ovo je važna poruka sa nekih od najvažnijih globalnih ekonomskih i finansijskih adresa da Crne Gora može postati dio evropske porodice, uz jasne uslove: nulta tolerancija na korupciju, vladavina prava i pravna država”, navode ministri.

Prateći mirnu tranziciju vlasti, Crnoj Gori je, kažu, omogućen pristup izdašnim evropskim fondovima koji mogu transformisati Crnu Goru jedino uz profesionalizaciju kadrova na svim nivoima.

“U bilateralnim razgovorima sa vodećim evropskim liderima, naglašena je podrška ekonomskim reformama koje Vlada Crne Gore sprovodi i planira u narednom periodu”, navode ministri.

Jedna od ključnih pozicija u ukupnom privrednom sistemu jeste mjesto predsjednika Privredne komore Crne Gore.

“Stoga, ministarstva u Vladi Crne Gore, koja u suštini kreiraju ekonomsku politiku države (Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Ministarstvo kapitalnih investicija i Ministarstvo ekonomskog razvoja) i koja će upravljati budućim ekonomskim procesima, ohrabruju otvaranje Privredne komore Crne Gore ka novoj energiji, koja će postojeće kapacitete PKCG podići na veći nivo. Crna Gora može ispuniti velike izazove koji su pred nama samo uz tijesnu saradnju Privredne komore Crne Gore i Vlade Crne Gore. Ukoliko takva saradnja izostane, naš put ka privlačenju milijardi eura iz dostupnih fondova biće u značajnoj mjeri otežan. Zato nam, pored dokazanih profesionalaca, trebaju novi ljudi, sa jasnom vizijom i energijom, koji će donijeti promjene u korist cijelog članstva i države, te koji će crnogorsku privredu podići na veći nivo i u inostranstvu”, zaključuju u ovom resoru.

Send this to a friend