Ekonomija

Probijen još jedan tunel na auto-putu Bar-Boljare

Radnici Bemaxa probili su danas tunel Suka, dužine oko 600 metara, na dionici auto-puta Bar-Boljare. Za probijanje tunela Suka bilo je potrebno šest mjeseci, a građevinska dozvola je dobijena u julu prošle godine kad su počeli pripreni radovi, kazao je CdM-u Milo Muhadinović predstavnik kompanije Bemax.

Probijen tunel Suka (Foto: CdM)

“Probijena je desna cijev tunela broj jedan Suka, dužine malo manje od 600 metara. To je jedan od četiri tunela koje radi Bemax, na auto-putu, kao podizvođač kineskoj kompaniji CRBC. Dužina druge cijevi je 700 metara, i očekujemo da ćemo je probiti za oko mjesec dana”, saopštio je CdM-u Muhadnović.

Probijen tunel Suka (Foto: CdM)

On je istakao da pored ovog tunela, radnici Bemaxa rade i na tunelu Vežešnik, čija dužina jedne cijevi iznosi 2,5 km. Muhadinović je podsjetio da su ekipe kompanije Bemax radile i na tunelu Mrke, koji je probijen krajem prošle godine.

Probijen tunel Suka (Foto: CdM)

“Radimo i na najdužem tunelu Vjeternik na ovoj trasi auto-puta Bar-Boljare. Dužina ovog tunela je tri kilometra, a Bemax ga radi u dužini od 1,5 km. Mi ukupno imamo 11 kilometara za ove tunele na kojima radimo. Očekujemo da se do 13. jula probije ostatak. Znači, da se probiju dvije cijevi Vežešnika, dvije cijevi Vjeternika i jedna cijev na tunelu Suka što je ostala”, najavio je Muhadinović.

Probijen tunel Suka (Foto: CdM)

Prema njegovim riječima na svim tunelima se izvode radovi na armirano betonsko sekundarnoj oblozi.

Probijen tunel Suka (Foto: CdM)

A.Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miki
Gost
Miki

SRECNO BRACO

Djedov šiptar ✌
Gost
Djedov šiptar ✌

Vlado znaši što ćeš da mi vidiš koliko kosta škola fudbala liverpool. Koji se jezik koristi u školu za učenje. Ti ćeš to bolje da mi vidiš da se raspitaš od koliko godina je najbolje itd. Možeš samo da prodjes za klub koji navijas nijedan više. I vlado znaši što uradi kupi stan na minnjino imanje praviće cakana tu zgradu.… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Iako se izgradi necemo imat pristupnu saobracajnicu

citalac
Gost
citalac

Svaka cast, ali ako ne pozure cijene goriva ce skociti toliko da necemo vozit tim putem 😀

xyz
Gost
xyz

Radovi ce biti zavrseni 2020-te,slucajno pred izbore

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Samo polako i cuvajte zivote radnika. Bolje i kasnit par godina nego jedan ljudski zivot izgubit, a poginula su vec 4 radnika sto je previse.

Baranin
Gost
Baranin

😂😂😂😂😂😂

Saša
Gost
Saša

Svaka čast momci!

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Pisao sam jos ranije da ce radovi kasniti najmanje godinu. Dugo nijesu priznavali da ce ista kasniti a sad su priznali da ce kasniti 6 mjeseci. I dalje tvrdim da ce kasnjenje biti duze od godinu

Vozi Misko
Gost
Vozi Misko

Računica je jasna.
Vrijednost ove dionice je preko 800 000 000 mil.a za 3 g.je utrošeno svega 300 mil.a to je oko 30’/, od ukupne investicije i to odražava stanje koliko su radovi odmakli,bar približno..
Zato je realno da će radovi potrajati još malo duže mimo predviđenog roka završetka radova.

Radimo
Gost
Radimo

Računica nije baš takva, kao kod većine objekata tako i kod gradnje puteva gro novca odlazi u završnoj fazi, što zbog cijene završnih radova, u ovom slučaju asfalta, prateće opreme, elektro, mašinske opreme, kao i zbog dinamike plaćanja, obično se zadržava 10 % novca od svake situacije do končnog završetka radova.

Graditelj
Gost
Graditelj

Niđe u svijetu se nijedna građevina nije završila na vrijeme. Realni građevinski rokovi ne prijaju amaterskom kupčevom, čitaočevom, a bogami i glasačevom, uvu. Dvije-tri godine gore-dolje, koga briga kad se ovoliki posao, kroz one božje jaruge, završi. Neka oni bolje pripaze radnike, sve će to biti dobro. Ako ne budem ja njime vozio, voziće moja đeca.

Send this to a friend