Ekonomija

Prodaje li Vlada elektroenergetski sistem Crne Gore Srbiji?

Foto: Vlada Crne Gore

Informaciju da je Elektromreža Srbije (EMS) kupila dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za skoro sedam miliona eura, crnogorski građani su saznali iz nezvaničnih izvora srpskih medija, tačnije iz beogradskog Blica. Da li srpska kompanija sada ima ukupno 15 odsto vlasništva u CGES-u, i je li riječ o još jednoj “tajnoj ali organizovanoj” akciji, ostaje da se vidi.

<<<Srbija za sedam miliona eura kupila još pet odsto akcija CGES-a<<<

Podsjećamo da je EMS u decembru 2015. godine kupio na berzi nešto više od deset odsto akcija CGES-a u vrijednosti od 13,9 miliona eura. Srpski mediji su, izvještavajući o toj trgovini, već tada isticali da njihovi ekonomisti ocjenjuju da je ova transakcija važna i za preduzeće, ali i za tu državu, koja pretenduje da ojača lidersku energetsku poziciju na Balkanu.

Poznato je da je, pored EPCG, CGES jedna od najvrednijih i najznačajnih crnogorskih kompanija, posebno zbog njenog partnerstva sa italijanskom Ternom, zahvaljući čijoj saradnji je realizovan najznačajniji projekat u ovom dijelu Evrope u oblasti elektroenergetske interkonekcije. Podmorska elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije je jedna od najvećih investicija u elektroprenosnu infrastrukturu u Evropi.

Finansijska vrijednost, tehnički parametri, ali i činjenica da se radi o projektu koji je uvršten na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i projekata od značaja za Energetsku zajednicu, govore o važnosti koja prevazilazi crnogorske granice. Namjera EMS da kupuje vlasništvo u ovoj kompaniji do sada je bila moguća samo putem berze, a nova trgovina akcijama pokazuje želju da se ne stane samo na manijskom udjelu.

Namjere Srbije da kupi elektroenergetski sistem u Crnoj Gori nijesu nove. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odavno pokazuje zainteresovanost za ovaj značajan dio državne ekonomije, ali, tada, po njegovom priznanju, za to nije bilo političke volje.

Vučić je prije nešto više od godinu istakao: “Država nema namjeru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju“. On je tada primijetio da je to i političko pitanje, pa, „iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede… Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu”, podvukao je tada predsjednik Srbije Vučić.

Da Srbija sada ima mnogo veće šanse za upravljanje crnogorskim elektroenergetskim sistemima potvrđuje i pisanje medija da je poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore. Ovu informaciju je Dnevnim novinama više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije. List navodi da će “prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde njihovi izvori, biti početak realizacije projekta gradnje HE “Komarnica” koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije”.

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na neki navodni ugovor iz 80-ih godina prošlog vijeka koji “daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja”, pisale su Dnevne novine.

Poznato je da je energetska nezavisnost svake zemlje jedan od najvažnijih preduslova za njeno funkcionisanje. U dosadašnjim privatizacijama elektroenergetskih preduzeća, država je uvijek ostajala većinski vlasnik akcija. Situacija sa iznenadnim gašenjem crnogorskog nacionalnog avioprevoznika, od čega je najviše profitirao sprski avioprevoz, kod velikog dijela javnosti je probudio sumnju da zaštita navicionalnih interesa i kompanija ipak nije prioritet.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stevo
Gost
Stevo

I ranije su prodavane akcije državnih kompanija,pa se nismo gadili na te pare,a sad ne valjaju,dakle manimo se politizacije svega i svačega.

Nenad
Gost
Nenad

Ja sam kupio akcije elektroprivrede i da imam para kupio bih jos u cemu je problem??

rimtutituki
Gost
rimtutituki

To se zove”kuvanje žabe”.Korak po korak čupa se odavde,odande,prodaju se strateške firme i ni ne primijete građani a steže im se omča oko vrata.Korak po korak anšlus od strane provjerenog,tradicionalno najvećeg neprijatelja Crne Gore.

Soko
Gost
Soko

Jedini spas za crnogorce prave crnogorce da predju u katolike

Trazili ste
Gost
Trazili ste

A neka prodaju bog im pomogo, a ovi ne prodaju oni darivaju.. nije vam valjao Milo sve je pokrao i prodao rekoste.. a ovi su vise zla CG napravili za 4 mjeseca nego Milo za 30 godina..

Dzo
Gost
Dzo

Nije drzava prodala no neko od akcionara. Ima jos akcija koje nisz u drzavnom vlasnistvu. Mislim da je drzavna 55%. Ostalo su deugi akcionari koji mogu prodavati na berzi.
Dps je privatizovao kompaniju, kao i vecinu ostalih.

Dula
Gost
Dula

Nasi ne umiju da grade HE, nego mora investitor iz Srbije. Pi. Sve neka propane.

Djordjina
Gost
Djordjina

pa ko im je prodao onih prvih 10%?😂

Spearhawk
Gost
Spearhawk

Pa naravno. Onda nikome nece smetati hidro elektrane. Sve za bracu.

Budvanin
Gost
Budvanin

Srpska invazija hahahha

Mile
Gost
Mile

Sto je ovo, sto se ovo cini sa drzavom. Sve nam prodadose, iznesose, oce more da nam izmjeste u Srbiju. Velika burad stigla stigla iz Kine, posle praznika pocinju da prenose morsku vodu za Srbiju. Za dvije godine cemo da idemo u Srbiju na more. Strasno

Joe Biden
Gost
Joe Biden

Ja sam šokiran

Doxford
Gost
Doxford

Prodaje,negp sto.Kome to nije jasno?

Mirko
Gost
Mirko

Nije istina da prodaje, ona je daje

Dragutin
Gost
Dragutin

Ja predlažem da se svi mi časni komiti i uvažene patriote sakupimo i bratski zapalimo u znak protesta

Bozidar
Gost
Bozidar

To bi bila ekološka katastrofa inaće nije loša ideja.

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

… ali prvo nina-nana.

StringerBell
Gost
StringerBell

Sve ce nam pokupovati i fabrike i brodove i zeljeznicu. U pamet se crnogorci.
E Viva!

Mićo
Gost
Mićo

Ovo je bruka.Svi na ulice,prodaće i ovo malo sto je ostalo od Crne Gore.U PAMET SE CRNOGORCI!

Festadjun
Gost
Festadjun

Normalno da prodaje, to se mora sprijecit

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Cim je neka firma na berzi znaci da se njene akcije trguju slobodno.
Ovo pitanje iz naslova treba postaviti vladi koja je drzavnu firmu pretvorila u akcionarsku.

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Kojoj vladi?

Hogar
Gost
Hogar

Uvijek je trebalo biti posebno oprezan prema svemu što dolazi iz Srbije.Srbija,kao naš zakleti i vječni neprijatelj,koristi sve moguće metode da nas potčini. Nije dobrodošao ni srpski kapital ni bilo koja inicijativa vezana za regionalnu saradnju ili šta već,jer to su samo sredstva kojima se vodi hibridni rat protiv nas. Kad se oslobodimo okupacije u svakom trenutku treba voditi računa… Više »

Vasojevka
Gost
Vasojevka

🤔 Kod psihologa.

Izazvana
Gost
Izazvana

Prvo provjeri činjenice. Ili si toliko ograničen

Mne
Gost
Mne

Kupili akcije na berzi, bas je to tajno i organizovano. Mogao ih je bilo ko kupiti, tako i ova nasa vlada za sve ove godine do sad.

Đuka NK
Gost
Đuka NK

Ali ih nije mogao bilo ko prodati. Već samo onaj ko je vlasnik. A to je CG u ovom slučaju ako je informacija tačna.

Dzo
Gost
Dzo

Nisu akcije drzave CG nego nekih manjih akcionara.

Vesko
Gost
Vesko

Ne samo to sto su akcije kupljene na berzi ,dakle transparentno na trzistu nego je u vrijeme DPS vlasti 2015 prodato duplo vise akcija ali to nikome nije smetalo na CDM tada.Nevjerovatan je nivo licemjerja koji pokazuju odredjeni krugovi u CG.
Naravno administrator ce obrisati moj komentar kao i sve ostale koje napisem na ovom portalu.

Da je vječna
Gost
Da je vječna

Vesko
predhodne akcije su kupili od italijanskog dijela vlasništva akcija

Sombormađarski
Gost
Sombormađarski

DPS im otpjevao,đe ja stadoh ti produzi, sto ne prodasmo vi raskrcmite. Cemerna CG.

Polakote
Gost
Polakote

Ko im proda tih 15%? Sad ce i ovi u rasprodaju. Lako li je kucu raskuciti. Ko idje ima treba da ide.

Nekate
Gost
Nekate

Terna

CrnaGora
Gost
CrnaGora

Ne nego treba da se izadje da se borimo protiv ovoga i za Crnu Goru

Mitar
Gost
Mitar

A zasto se postavlja pitanje ako vidimo da je to tako? Jel to znaci ako vlast kazu ( ka sto oce ) da to nije tako da mi treba da povjerujemo u lazi?

Novinarcicii
Gost
Novinarcicii

Srpska elektromreza je akcije kupila na berzi od pojedinaca medju kojima ima dosta patriota i komita. Isto je mogla da uradi crnogorska država sve ove godine, niko joj nije branio da zovne brokera, uplati novac i kupi akcije

Dula
Gost
Dula

Da mogu Crnu Goru bi ukrkili i predali Srbiji. Narode u pamet se. 🇲🇪

Budvanin
Gost
Budvanin

hahahaha

Kozak
Gost
Kozak

Oce li ovo srbiji da nas predaju jos plovidba i luka bar i zbogom.diko

Bd Bd
Gost
Bd Bd

Prodaju, ne predaju. Citaj….

Bu2nin
Gost
Bu2nin

Jedino to ostalom sve je DPS prodao i unistio.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ova vlada kada je u pitanju prodaja akcija CGES samo nastavlja ono što je radila prethodna vlada na čelu sa dps.Ako je to bilo dobro u vrijeme prethodne vlasti,a očito da jeste jer to niko kritikovao nije,u čemu je sada problem da to isto ali u manjoj mjeri radi i ova vlada.

CorsoCorso
Gost
CorsoCorso

Vlada nije prodala akcije vec manjinski akcionari. Ova trgovina nema veze sa vladom. Informisi se.

Zakon
Gost
Zakon

Elektro-energetski sistem se ne može kupiti jer zakonski naša država mora da ima 51% udjela u EPCG i CGES, odnosno većinski paket kako bi se izbjegao svaki mogući monopol ili zloupotreba. Dakle, mogu se kupovati akcije tih preduzeća ali ne i većinski paket.

Emil
Gost
Emil

A. Vidis li da ovi mijenjaju zakone preko noći i kako odgovara njihovim interesima. Kao da im je problem promijeniti zakon

Dzeronimo
Gost
Dzeronimo

Kako je krenulo, bicemo podstanari u sopstvenoj drzavi…..

Nick
Gost
Nick

A do sad nisi bio podstanar? Čija je bila EPCG do skoro? Jesmo li zaboravili što su nam napravili Italijani kojima se sudi? Prošla Vlada je prodala više od 5 posto CGES-a Srbiji pa se tad patriotski ćutalo. No izgleda tebi smeta kad Srbija kupuje.

Send this to a friend