Ekonomija

Produžen rok za rezultate istraživanja nafte i gasa, država slabo kontroliše proces

Ilustracija

Iako je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić u martu ove godine, kada je počelo prvo istražno bušenje italijansko-ruskog konzorcijuma Eni-Novatek u crnogorskom podmorju, tvrdio da “će to trajati četiri do šest mjeseci”, u odgovoru na pitanja CdM-a kada se očekuje završetak ovog posla, u Ministarstvu kapitalnih investicija su naveli da je rok do kraja godine.

“Bušotina je stigla do izolator stijene gdje je spuštena kolona. Vrši se testiranje sigurnosne opreme, kalibracija senzora i nadamo se da ćemo uskoro krenuti sa bušenjem rezervoara. Završetak prvog istražnog bušenja se očekuje do kraja godine”, ističu u MKI.

I dok prva istražna bušotina još nije završena, o drugoj, koja je definisana Obaveznim radnim programom po osnovu Ugovora o koncesiji sa kompanijama Eni i Novatek, za sada nema ni naznaka.

“Datum početka istražnog bušenja na drugoj bušotini zavisi od završetka svih operacija na trenutnoj bušotini te precizan datum još uvijek nije poznat”, naveli su u resornom ministarstvu.

Na pitanje da li se na platformi Topaz Driller nalazi neko od predstavnika države, u ministarstvu su odgovorili da će, čim se započne sa bušenjem rezervoara, ili preciznije, čim započne karotazno snimanje rezervoara koje će precizno pokazati koji fluid se nalazi u bušotini, kao i jezgrovanje, predstavnici Uprave za ugljovodonike biti prisutni na platformi i vršiti stručni nadzor.

“U prethodnom periodu na platformi su boravili predstavnici Uprave za ugljovodonike u smjenama od po 14 dana, a osim toga obavljane su i dnevne posjete. Radi se o inženjeru za naftu i gas i geološkom inženjeru. Napominjemo i da će dva geologa uskoro ući u sedmodnevni karantin i boraviti na platformi tokom operacija elektro-kartože i jezgrovanja”, istakli su u ministarstvu.

Iz odgovora se može zaključiti da ovaj, za državu izuzetno važan proces, koji zahtijeva usko stručan nadzor, prate dva inženjera, a nejasno je da li su, od marta do danas, bili svega 28 dana na platformi.

U Ministarstvu su istakli da država operacije prati preko Uprave za ugljovodonike koja je u posjedu InterAct software-a koji omogućava praćenje u realnom vremenu.

“Takođe, država je uključena i preko radne grupe koje je osnovalo Ministarstvo kapitalnih investicija za koordinaciju i nadzor nad operacijom bušenja i preko radne grupe osnovane od strane Ministarstva ekologije prostornog planiranja i urbanizma za praćenje zaštite životne sredine na projektu bušenja kao i preko nadležne inspekcije”, naveli su iz tog resora.

Koja je inspekcija nadležna, ima li stručnih kapaciteta za vršenje ovog nadzora, da li je kontolisala bušotinu i kakvi su inspekcijski nalazi, u Ministrastvu nijesu precizirali.

Na pitanje koji je status koncesionog ugovora sa kompanijom Energean i da li se može očekivati bušenje na blokovima 26 i 30 koji su predmet ugovora sa ovom kompanijom, u Ministarstvu kažu da je kompanija Energean dužna da do 15. januara obavijesti Upravu za ugljovodonike o nastavku svojih operacija. Takođe, kompanija ima rok do 15. marta da predstavi Vladi partnera za nastavak operacija, ili u krajnjem slučaju da se obrate Vladi i Skupštini Crne Gore kako bi im odobrili da samostalno započnu projekat bušenja što podrazumijeva da mogu samostalno da snose troškove i rizike.

Miraš Dušević

8

avatar
1000
7
1
0
 
8
RukfašLudi milojkoRumijaHeinekenCgcg
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rukfaš
Gost
Rukfaš

Dali je neko pitao ovog apostola šta misli o “Maršalovom.planu”?

Ludi milojko
Gost
Ludi milojko

Kada su ga pitali za auto put reče do kraja novembra a oni i dalje prčkaju i ima još posla. Za bušotinun takođe reče ,,znaće se do kraja godine” a sad cvrc,ćuti.
Još nije a kad će neznamo 😁

Rumija
Gost
Rumija

Nije im ni vazno jer padaju! A i vrijeme je…

Heineken
Gost
Heineken

Ne kontrolišu zato što ne znaju a nafte ima dosta mislite li da slučajno buše tu

Klavijaturista
Gost
Klavijaturista

Nemaju kad od crkvi..

Parilo
Gost
Parilo

Cirkus od tzv.drzave.

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ne kontrolišu ono što bi mogao biti spas za ovu napaćenu zemlju?

Cgcg
Gost
Cgcg

I jes i nije spas. U slučaju da bude nafte i država bude imala velike prihode, a ne budemo znali da uložimo taj novac u prave projekte i razvoj države ništa nijesmo uradili.

Send this to a friend