Ekonomija

Profesor Vasiljević: Korporativne slobode privlače investitore

Sa sastanka u PKCG

Svaka država koja želi da učini ekonomiju efikasnijom i privuče investitore mora da omogući korporativne slobode u upravljanju, ocijenio je profesor Mirko Vasiljević, bivši dekan Pravnog fakuleteta u Beogradu.

On se, tokom izlaganja u okviru treće godišnje sesije na temu “Primjena Zakona o privrednim društvima – izazovi i dileme”, posebno fokusirao na aspekte korporativnog upravljanja, što je oblast u kojoj vidi nedostatke crnogorskog zakona.

“Crnogorski zakon predstavlja dobar iskorak u odnosu na prethodni. Ipak, pojedini aspekti mogu biti unaprijeđeni, kako bi se korporativno upravljanje učinilo efikasnijim” rekao je Vasiljević, koji je i nekadašnji predsjednik Spoljnotrgovinske arbitraže pri Privrednoj komori Jugoslavije, autor više od 20 knjiga i pisac brojnih zakona i propisa iz oblasti privrednog i kompanijskog prava.

Ističe i da treba osloboditi od viška formalizma položaj društava sa ograničenom odgovornošću, jer je riječ o najzastupljenijem obliku privrednih društava.

“Nefleksibilan sistem korporativnog upravljanja “blokira život” ovim društvima”, kazao je Vasiljević i ukazao da Zakon nije adekvatno uredio pitanje interkompanijskih pravnih sporova, te da sloboda ugovorne volje mora da postoji i u tom pitanju.

Predsjednik Privredne komore PKCG Vlastimir Golubović je ocijenio da benefite modernog Zakona o privrednim društvima treba da osjeti svaki privrednik, svaki preduzetnik, i cio naš ekonomski sistem po dubini.

“Zadatak države i Komore, kao nezavisne institucije privrede, ambijent koji osigurava sigurnost kapitala i garantuje konkurentnost u sređenom i modernom pravnom okviru za kompanijsko i preduzetničko djelovanje”, rekao je Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG koja je jedan od organizatora sesije, najavio je da će svaka primjedba i sugestija biti predmet detaljne analize u Komori, nakon čega ćemo Ministarstvu i Vladi dostaviti naše nalaze i partnerski nastaviti da djelujemo ka unapređenju zakonskih rješenja.

Predstavnik Udruženja pravnika Branislav Radulović smatra da je organizacijom sesije nastavljena uspješna saradnja i partnerstvo dvije asocijacije sa vrlo dugim tradicijama koje sežu od 1928.
odnosno 1933. godine.

“Zakon o privrednim društvima je donijet u julu 2020. godine i uređuje na potpuno novi način registraciju, organizaciju, upravljanje, restrukturiranje, prestanak i druga pitanja od značaja za
privredna društva, preduzetnike i djelove stranih društava”, naglasio je Radulović.

Send this to a friend