Ekonomija

Proizvođači da iskoriste mogućnosti bespovratne podrške investicijama

Očekivano veliko interesovanje proizvođača bilo je i na današnjim prezentacijama Agrobudžeta za 2019. godinu u Golubovcima i Tuzima, gdje su predstavnici Ministarstva upoznali prisutne sa mjerama podrške koje mogu iskoristiti u ovoj godini.

“Prezentacija je bila prilika da se u neposrednoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji poljoprivredni proizvođači sa ovih područja pravovremeno informišu, da im se pojasne mogućnosti, pravila i procedure za dobijanje podrške, riješe nedoumice, ali i da se razumiju njihove poruke, kako bi na najbolji način iskoristili značajna opredijeljena sredstva”, soapšteno je iz Ministarstva.

Kako su dodali, proizvođače su najviše zanimale mjere podrške iz biljne oblasti.

“Informisani su o direktnim plaćanjima u biljnoj proizvodnji, kroz koje se opredjeljuje podrška u iznosu od 180 eura po hektaru obradive površine, a za korisnike mlađe od 40 godina i dodatno plaćanje od 10 eura po hektaru. Proizvođači su pozvani da iskoriste mogućnosti podrške i kroz brojne druge mjere – mjere ruralnog razvoja čiji je cilj modernizacija i unapređivanje proizvodnje i jačanje njihove konkuretnosti. To su mjere bespovratne podrške investicijama u sektorima vinogradarstva i vinarstva voćarstva, povrtarskoj proizvodnji, proizvodnji ljekovitog i aromatičnog bilja i druge”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kada je riječ o stočarskoj proizvodnji, i ove godine nastavlja se sa premijama po grlu u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu.

“Posebno su pojašnjene izmjene u odnosu na prošlu godinu, u pogledu kriterijuma kvaliteta sirovog mlijeka i povećanje podrške za mlijeko koje odgovara EU kriterijumima”, ističu u Ministarstvu.

Držaoce životinja zanimalo je na koji način mogu ostvariti podršku za nabavku priplodnog podmlatka i premije za preradu mlijeka na gazdinstvu.

Takođe, sugerisano im je da prate objavu javnih poziva i da evidentiraju podatke o proizvodnom potencijalu svog domaćinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava i pratećim registrima Ministarstva, jer je to jedan od osnovnih uslova za ostvarivanje prava na podršku.

Na prezentaciji je bilo riječi o realizaciji javnih poziva kroz IPARD program i tom prilikom je istaknuta potreba dalje edukacije proizvođača u cilju uspješnijeg apliciranja za značajnu podršku iz pretpristupnih fondova, koje je Crna Gora obezbijedila.

Predstavnici Ministarstva istakli su važnost udruživanja proizvođača, radi objedinjavanja ponude, smanjenja troškova proizvodnje i zajedničkog nastupa na tržištu, koji je uz kvalitet proizvoda, važan elemenat tržišne uspješnosti i konkurentnosti.

Send this to a friend