Ekonomija

Proizvođači isplaćeni, cijena duvana veća 20 centi

Novi duvanski kombinat Podgorica NDKP isplatio je proizvođače duvana za otkupljeni duvan iz prošlogodišnje proizvodnje, saopštio je Pobjedi predsjednik podgoričkog Udruženja proizvođača duvana Hamdija Ljujković.

On je istakao da je otkupna cijena duvana za prošlogodišnju proizvodnju uvećana za po 20 centi po kilogramu.

“Prva rata proizvođačima duvana isplaćena je krajem prošle godine, dok je druga plaćena odmah nakon novogodišnjih i božićnih praznika”, kazao je Ljujković.

Naveo je da je otkup počeo početkom decembra i završen za dvadesetak dana, nakon čega je bila i isplaćena prva rata.

“Prošle godine proizvedeno je 35 tona duvana, a očekujemo da će se, s obzirom na redovnost isplate i povećanje otkupnih cijena u poslednje tri godine, omasoviti i proizvodnja”, rekao je Ljujković, podsjećajući da se nekada proizvodilo i 500 tona duvana godišnje.

Kazao je da je cilj Udruženja, Ministarstva poljoprivrede i Novog duvanskog da se poveća proizvodnja.

“Očekujem da će se proizvodnja duplirati ove godine”, saopštio je Ljujković.

Prva klasa duvana “berlej“ je plaćana 2,2 eura za kilogram, dok je prva klasa ,,hercegovca“ otkupljivana za 2,45 eura. Otkupne cijene i svih ostalih nižih klasa duvana povećane su za po 20 centi za kilogram, u odnosu na prošlu godinu.

Ljujković je podsjetio da je Novi duvanski već prethodne dvije godine povećao otkupnu cijenu za po 15 centi, tako da je za tri godine, otkupna cijena duvana povećana 50 centi.

On je izuzetno zadovoljan kvalitetom duvana iz prošlogodišnje proizvodnje.

“Uslovi za proizvodnju lani su bili optimalni, tako da je duvan izuzetno kvalitetan, što potvrđuje da nam je pri otkupu skoro sve plaćeno kao prva klasa, a nešto malo duvana bilo je svrstano u drugu klasu”, izjavio je Ljujković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rale
Gost
Rale

Da niste pobrkali to sa paradajzom 2 eura po kg jer duvan se prodaje po 15-20 € na pijaci

Send this to a friend