Ekonomija

Promet domaćih firmi 7,9, a stranih 1,5 milijardi eura

Ilustracija

Promet preduzeća u Crnoj Gori u prošloj godini iznosio je 9,4 milijarde eura, a stranih filijala 1,55 milijardi eura, piše Pobjeda.

Najveće učešće u prometu su imale srpske, a najveće učešće u ukupnoj ostvarenoj vrijednosti proizvodnje kineske kompanije, utvrdilo je Monstatovo strukturno istraživanje.

Najveći udio u prometu čini trgovina i auto servisi sa četiri milijarde eura.

Na građevinarstvo se odnosi 1,35 milijardi, a na prerađivačku industriju 827,9 miliona eura.

Promet, kako su objasnili statističari, obuhvata obračunate prihode od prodaje robe i usluga bez PDV-a.

Bruto vrijednost proizvodnje u prošloj godini iznosila je 5,55 milijardi eura, a najveći udio od 1,18 milijardi eura ima građevinarstvo, trgovina i popravka vozila 1,08 milijardi i prerađivačka industrija 582 miliona eura.

Bruto vrijednost proizvodnje predstavlja tržišnu vrijednost svih proizvedenih roba i usluga.

Bruto dodata vrijednost, koja je iznosila dvije milijarde eura, predstavlja razliku između bruto vrijednosti proizvodnje i međufazne potrošnje.

Međufazna potrošnja, odnosno vrijednost proizvoda i usluga koji se transformišu, koriste ili troše u procesu proizvodnje, iznosila je 3,35 milijardi eura.

Monstatovi podaci pokazuju da strana preduzeća sa dva odsto učestvuju u ukupnom broju aktivnih preduzeća koja su podnijela finansijske izvještaje, dok je njihovo učešće u ukupnoj dodatoj vrijednosti 17,4 odsto.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je 464 poslovna subjekta koja čine 93 odsto ukupne vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Strane filijale su ostvarile promet od 1,55 milijardi eura. Najveće učešće u prometu su ostvarila srpska preduzeća (291,9 miliona eura), hrvatska (231 milion) i austrijska (214 miliona).

Vrijednost proizvodnje stranih filijala je iznosila 905,8 miliona eura, a najveći udio imale su kineske firme (150,1 milion), srpske (130,4 miliona) i hrvatske (91,7 miliona).

Najveće učešće u ukupnoj vrijednosti proizvodnje imale su kineske firme (16,6 odsto), koje u ukupnom broju obuhvaćenih preduzeća iznose 0,9 odsto. S druge strane, 28,9 odsto obuhvaćenih srpskih firmi učestvuje sa 14,4 odsto u ukupnoj vrijednosti proizvodnje preduzeća u stranom vlasništvu.

Iz EU je 34,9 odsto preduzeća u stranom vlasništvu, a učestvuju sa 54,5 odsto u vrijednosti prometa stranih firmi i sa 46,6 odsto u vrijednosti proizvodnje stranih kompanija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
TonyZ
Gost
TonyZ

Dokaz da para ima, vrte se, obrću. Ako je ovo zvanično, koliko je onda na ovo još nezvanično, odnosno na crno. Dakle, kljuc je poreska uprava, koja mora efikasnim mjerama naplatiti porez.

Send this to a friend