Ekonomija

Promocija saradnje Crne Gore, Andore, Lihtenštajna, Monaka i San Marina

Predsjednici privrednih komora Crne Gore, Andore, Lihtenštajna, Monaka i San Marina potpisali su danas na Ekonomskom forumu održanom u okviru Igara malih zemalja Evrope u Budvi, Sporazum evropskih privrednih komora malih zemalja u cilju promocije investicione, trgovinske i kulturne saradnje.

U radu foruma učestvovali su i princ Albert II od Monaka, ministri u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić i Darko Radunović, ministar unutrašnjih poslova Monaka Patrice Cellario i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović, kao i predstavnici renomiranih crnogorskih kompanija. Skupom je moderirao potpredsjednik Privredne komore Ivan Saveljić.

Razmotrena su pitanja koja se odnose na unapređenje saradnje i povezivanje privrednih društava, transfer tehnologija, obrazovanje, zajedničke projekte i druge oblike uspostavljanja biznis veza.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović izrazio je uvjerenje da će Forum uspostaviti temelj za razvoj snažnijih ekonomskih veza između malih zemalja.

On je podsjetio da udruživanje privrede i sporta daje odlične rezultate, jer ih povezuje stalna želja za napredovanjem, rastom i uspjehom.

“Istorijski kontinuitet pokazuje snagu malih zemalja i odlučnost da sačuvaju svoj identitet. Veličina države može da odredi stepen privrednog razvoja, ali u današnjim globalnim trendovima, to ne mora da bude pravilo. Ekspanzija ekonomije usluga, koja je obilježila kraj 20. i početak 21. vijeka, omogućila je većini naših država da postanu održivi i prosperitetni privredni sistemi”, rekao je Golubović.

Ocijenio je da je Crnoj Gori izuzetno korisno iskustvo malih zemalja koje su, uz turizam i sektor usluga kao glavne pokretače rasta, uspjele da se razviju u najbogatije ekonomije svijeta.

“Posebnu pažnju zaslužuje turizam kao naša zajednička konkurentska prednost, najbrže rastući sektor, koji otvara najviše mogućnosti za investicije u Crnoj Gori”, naglasio je on.

Golubović je rekao da je u ovom sektoru tokom 2018. godine Crnu Goru posjetilo 2,2 miliona turista turista, a ostvaren je prihod veći od milijardu eura.

Govorio je o projektima koje u turizmu realizuju poznati svjetski hotelski brendovi i dodao da postajemo atraktivna destinacija za ulaganje u izgradnju marina

“Prerastamo u vodeću kruzing destinaciju s impozantnim kapacitetima luka, od kojih je Kotor rangiran kao drugo top kruzing odredište na svijetu”, kazao je predsjednik Komore.

Mogućnosti za saradnju u oblasti turizma pruža i sjever Crne Gore, pa iskustva Andore, zemlje prepoznatljive po razvijenom zimskom i planinskom turizmu, mogu biti dobar primjer kako da se i ovaj segment dodatno ojača.

“Crna Gora, zahvaljujući klimi i položaju, ima odlične uslove da postane prepoznatljivo odredište sportske turističke ponude. Sinergija turizma i sporta bi trebala biti kvalitetnije iskorišćena kako bismo ublažili sezonalnost, kao jedan od ključnih izazova našeg turizma. Važan dio turističkog imidža mediteranskih destinacija, poput Monaka ili San Marina, su atraktivni sportski sadržaji i manifestacije, što je pristup koji treba primijeniti u Crnoj Gori”, smatra Golubović.

On ocjenjuje da prostor za saradnju postoji i u oblasti finansijskih usluga, te da iskustva Monaka, Lihtenštajna i Luksemburga u pružanju ovih vrsta usluga, mogu pomoći Crnoj Gori da izgradi ambijent, koji će da obezbijedi mnogo veću atraktivnost finansijskog sektora.

Crnoj Gori je interesantno i iskustvo malih zemalja koje su unaprijedile proizvodnju hrane sinergijom, poljoprivrede i informacionih tehnologija, odnosno upotrebom digitalnih rješenja u agraru.

“Ulaganjem u preradu, sisteme za navodnjavanje, adekvatnu opremu i mehanizaciju Crna Gora se razvija u značajnog proizvođača kvalitetne hrane, pri čemu partnerska uloga zemalja učesnica Foruma u prenosu tehnologija može podići efikasnost naše proizvodnje”, saopštio je čelnik crnogorske Komore.

Prema njegovim riječima, saradnja u oblasti inovacija, razmjena dobre prakse i stručnih znanja je ulaganje u budućnost ekonomskih odnosa malih zemalja. Pozvao je učesnike Foruma na bližu saradnju u razvoju modernih naučno-tehnoloških parkova, kao i u energetici gdje se očekuju veliki benefiti od puštanja u rad podmorskog kabla između naše zemlje i Italije, što će povezati energetska tržišta jugoistočne, centralne i zapadne Evrope.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić naglasila je da Crna Gora svim investitorima pruža bezbjednost i dijeli najviše standarde i vrijednosti demokratskih država, sa kojima želimo aktivniju investicionu saradnju.

Ona je predstavila makroekonomske pokazatelje naše države, te da su u prvom kvartalu ove godine parametri bolji nego u istom periodu prošle godine.

“Ovako uspješnom i konkretnom rastu značajno doprinosi članstvo u NATO-u i sve veća kompatibilnost i harmonizacija sa unutrašnjim sistemom Evropske unije”, kazala je Sekulić.

U Crnoj Gori posluju investitori iz preko 110 država, u oblasti turizma su prisutni najprestižniji svjetski turistički brendovi, a imamo i najveću stopu stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u regionu.

Govorila je o rezultatima u turizmu, izgradnji energetske i saobraćajne infrastrukture, te predstavila programe ekonomskog državljanstva i za unapređenje konkurentnosti privrede, što će sve doprinijeti razvoju Crne Gore kao investicione destinacije.

“Od 1. januara 2019. zainteresovani strani investitori mogu dobiti crnogorsko državljanstvo, ulaganjem u razvojne projekte. Ova odluka je donijeta sa ciljem privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, kao i brži razvoj manje razvijenih opština Crne Gore”, rekla je Sekulić.

Ministarka ekonomije je kazala da Vlada Crne Gore, kroz svoj kontinuirani rad, naš investicioni prostor čini sve više konkurentnim.

“Stabilan poreski sistem, sa najpovoljnijom stopom poreza na dobit od devet odsto, kratke adminitrativne procedure koje su prednost malih ekonomskih sistema, stabilan politički sistem, čine da se investitori u našoj zemlji osjećaju bezbjedno i sigurno”, kazala je Dragica Sekulić.

Ocijenila je da je Ekonomski forum, prilika za razmjenu iskustava, ali i osnov za dalju ekonomsku saradnju.

Princ Albert II od Monaka čestitao je Crnoj Gori na kvalitetnoj organizaciji Igara malih zemalja, a Privrednoj komori na održavanju prvog Ekonomskog foruma. Ocijenio je da će ovi skupovi doprinijeti jačanju saradnje među malim zemljama.

Podsjetio je da je 1951. godine u Baden Badenu donijeta odluka o formiranju Igara malih zemalja, a da su prvi put organizovane 1954. godine.

Prema njegovim riječima, Monako će organizovati Igre malih zemalja 2027. godine, kada će takođe biti upriličen ekonomski forum.

“Igre nam omogućavaju da ojačamo veze između naših država i baštinimo zajedničke vrijednosti, ali takođe da produktivnim dijalogom radimo na prevazilaženju međusobnih razlika”, kazao je princ Albert.

Uvjeren je da je saradnja između malih zemalja neophodna.

“Imamo zajedničke, jedinstvene karakteristike koje neki vide kao prepreke, a mi kao prednosti koje privlače pažnju na međunarodnom nivou. Moramo da obezbijedimo optimizaciju naših resursa. Investicije, turizam, preduzetništvo, bankarstvo, trgovina, inovacije, ekologija, oblasti su u kojima su naše zemlje za primjer. Prosperitet crpimo iz direktnog kontakta i sinergije sa našim stanovništvom”, kazao je princ Albert II.

On je istakao istorijski značaj i utemeljenje državnosti malih zemalja.

“Naše zemlje spaja bogata kulturna baština, zajednička posvećenost demokratiji i progresu. Možemo da naučimo dosta jedni od drugih. Očekujem da će Ekonomski forum biti uvod u kontinuirane razgovore sa ciljem jačanja saradnje među malim državama”, kazao je on.

Tokom Foruma su prezentovane ekonomije država učesnica i održan je okrugli sto predsjednika I predstavnika privrednih komora malih zemalja.

Nakon skupa je potpisan Sporazum o otklanjanju dvostrukog oporezivanja između naše zemlje i Monaka.

S.Đ.     

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Da li su bili prestavnici Luksemburga ????

word
Gost
word

Moze li se dje bez vlastimira poc?

MonteLider
Gost
MonteLider

Konačno u društvu jednakih!

Bole
Gost
Bole

Какве велесиле!

Danilo
Gost
Danilo

Fali Kosovo, jeli tako Bole?

Andjela
Gost
Andjela

Gubitnici nijesmo a i nemamo pretenzije na tudje teritorije. 🇲🇪

Send this to a friend