Ekonomija

Prosječan račun za struju u avgustu 39,74 eura

Elektroprivreda Crne Gore

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 39,74 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Domaćinstva u Pljevljima bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 23,33 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Ulcinju  gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od 74,85 eura.

Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 2,08 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,69 odsto kupaca.

“Domaćinstva su u avgustu 2018. godine potrošila 123.732.747 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 13,2 odsto više u odnosu na julsku potrošnju, odnosno 0,04% više u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom avgusta 2017. godine”, dodaju oni.

Avgustovske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće čak 57 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 198.543 kupaca.

“EPCG je pokrenula akciju PODIJELIMO TERET 6, za sva domaćinstva koja imaju dug po osnovu utrošene električne energije, bez obzira na visinu duga, kao i sva domaćinstva kojima ističu postojeći ugovori sklopljeni u akciji Podijelimo teret 4 prije dvije godine”, navode iz ovog preduzeća.

Sva zainteresovana domaćinstva akciji se mogu priključiti tokom septembra, oktobra i novembra. Uslov za potpisivanje Sporazuma o izmirenju duga je da su plaćena tri posljednja računa.

Prilikom potpisivanja Sporazuma, nema nikakvog učešća, a postojeći dug domaćinstva mogu otplaćivati na sljedeći način:

  • Ukoliko je dug manji od 440 eura, iznos duga dijeli se sa 20 eura i na taj način dobija broj rata
  • Ukoliko je dug već od 440 eura, dug se otplaćuje u 22 mjesečne rate u fiksnom iznosu od 20 eura

“Od trenutka potpisivanja Sporazuma, prestaje dalji obračun zatezne kamate. Da bi Sporazum ostao na snazi, svakog mjeseca mora se redovno plaćati i tekući račun. Akciji se mogu priključiti i domaćinstva koja su isključena sa distributivne mreže, kao i domaćinstva koja žele da reprogramiraju već potpisane klasične protokole”, objašnjavaju iz EPCG.

 

Send this to a friend