Ekonomija

Prosječna zarada u junu iznosila 527 eura

Ilustracija

Prosječna bruto zarada u junu u Crnoj Gori iznosila je 787 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 527 eura. To znači da je prosječna neto zarada u junu ove godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježila rast od 1,7 odsto, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u junu 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 2,1 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u junu u odnosu na maj zabilježile rast od 0,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile rast od 1,6 odsto.

“Povećanje prosječne zarade uslovio je jednokratan povraćaj odnosno isplata iznosa za koji je zarada bila umanjena u 2018. godini, a shodno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, pojasnili su u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Državna uprava i odbrana (6,1 odsto), Obrazovanje (4,9odsto), Građevinarstvo (2,3odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (dva odsto), Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,6 odsto), Saobraćaj i skladištenje (jedan odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (0,9odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,9 odsto), Usluge smještaja i ishrane (0,9 odsto), Trgovina na veliko i trgovina na malo (0,8 odsto), Poslovanje sa nekretninama (0,6odsto), Vađenje ruda i kamena (0,3 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u junu u odnosu na maj zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: ostale uslužne djelatnosti (4,2 odsto), Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (3,9 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (2,2 odsto), Informisanje i komunikacije (1,1 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (jedan odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,3 odsto) i
Prerađivačka industrija (0,2 odsto).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Nagrdi vas DPS, do pre par godina bili ste ispred Srbije po platama, za 100 € ste imali veće plate, sada ste ispod Srbije za 100 €.

Rukometas
Gost
Rukometas

I tada je bio DPS, mi ne pamtimo druge.

SUZI
Gost
SUZI

Da mi je da zivim u ovim njihovim izvjestajima.

Pjer
Gost
Pjer

Vecini
Nedostizna cifra

Mokoko
Gost
Mokoko

Dobar novcanik
Da se poželi

Окле
Gost
Окле

😂😂😂😂😂, а како неће кад је она из Плантажа имала 7-8 хиљада, па бе лако ипеглат оне плате од 300€. Минималац је једина референца по којој се једна држава мјери, а ЦГ је ту најгора у Европи.

Brbt
Gost
Brbt

Ko ih je dobio svaka mu cast😂😂😂

Bnjj
Gost
Bnjj

Srećni su i oni koji imaju 400e. Što ne objavite kolika je medijalna plata

Bnjj
Gost
Bnjj

Jeli ovo neka sprdnja

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Taj prosek ide ovako,uzmeš Brajovićevu poslaničku platu 1250eura i platu moje žene 250eura to sabereš pa podeliš sa 2 i eto ti proseka od 700 eura….divota.

D 49 mil maraka
Gost
D 49 mil maraka

Ja kupio forda na kredit.

Božidar
Gost
Božidar

Za dva mjeseca možda šta bi znaćilo oko 260 eura mjesečno ako imaš sreću da radiš.

hawara
Gost
hawara

527 cega: pezosa, jena ili dinara…?

Cro cop
Gost
Cro cop

Nikad nama bolje bilo nije očigledno, i podaci govore evo.

Vaskezz dii
Gost
Vaskezz dii

Ovo se neko s nama malo sali, na ovu muku ovakav podatak.. E viva Montenegro u sunovrat

Pomorac
Gost
Pomorac

Realna prosjecna plata mnogo manja. Na mali broj stanovnika one ogromne plate izvuku prosjek. Uz Moldaviju vjerovatno najmanje plate u Evropi. Objavite komentar

Dejan
Gost
Dejan

A ovi sto ne rade sto 40 % i vise nezaposleni sta je sa njima kolika je njima plata. Ja imam 41 godinu od ove drzave ni penija nisam dobio mucio se po njemackoj i po inostrastvu da bih imao u cg da zivim i hranim se. Pa vise imaju koristi od mene koji ja donosim pare u cg nego… Više »

Butik
Gost
Butik

Nama malim privatnicima su mjesečni bilansi
Minimum 2000 € – 3000€ pa i više u MINUSU
Pred bankrotom smo???

Lesinari
Gost
Lesinari

Bas cudno

Send this to a friend