Ekonomija

Prva dionica auto-puta gotova do idućeg juna

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković najavio je da će prvi kilometri auto-puta Bar -Boljare biti završeni do juna iduće godine.

Završetak radova na prvoj dionici od Smokovca do Mateševa ranije je odložen za 30. septembar ove godine. Međutim, kako je Nurković ukazao, dosadašnji tempo realizacije pokazuje da radovi ne mogu biti gotovi do tog roka.

“Imajući u vidu stepen završenosti radova na terenu, a prema stavu nadzornog organa, vjerujemo da se ipak radi samo o dodatnim mjesecima za završetak radova i da će prvi kilometri auto-puta u Crnoj Gori biti završeni sredinom maja 2021. godine, odnosno u junu naredne godine. Očekujemo do juna naredne godine da sve bude završeno i stavljeno u funkciju”, odgovorio je Nurković na pitanje poslanika DF-a Miluna Zogovića.

Ministar je istakao i da je neosporna činjenica da se troškovi auto-puta svako malo uvećavaju za stotine miliona eura.

Prvobitna cijena je definisana u iznosu od 809,57 miliona, dok dodatni radovi na prioritetnoj dionici koštaju 58,4 miliona eura. Od toga, skoro devet miliona se odnosilo na privremeno napajanje strujom, 30,4 miliona na izgradnju prve faze petlje Smokovac, odnosno 14,2 miliona na izgradnju sistema za vodosnabdijevanje.

Polaganje kabla za trajno napajanje električnom energijom duž trase košta 4,8 miliona eura.

Nurković je kazao i da se intenzivno radi na obezbjeđivanju radova na drugoj dionici od Mateševa do Andrijevice.

“Radimo idejni projekat za tu dionicu i studiju zaštite životne sredine. Oba projekta se finansiraju iz donatorskih sredstava Evropske komisije i očekujem brz završetak tih poslova”, rekao je Nurković, dodajući da je prioritet Vlade nastavak izgradnje auto-puta.

Radove na prioritetnoj dionici izvodi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Ministar je naglasio da većina građana podržava izgradnju projekta vijeka, čija je realizacija počela prije pet godina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

A šta će vam auto put ka Srbiji?

Paša
Gost
Paša

Ada jadan vi ste zlatni kako se radi po srbiji. Ovde se kasni 3 godine u ravnici

lludak
Gost
lludak

samo jos kazite godinu

Oj ha
Gost
Oj ha

Radi se o velikom i grandioznom projektu za jednu mali drzavu kakva je CG. Kašnjenje ne predstavlja problem, samo neka se uradi kvalitetno, obzirom da je mnogo mostova, tunela i vijadukta i ako se sada ne uradi kako treba moze kasnije praviti problem. Takođe trenutna situacija oko virusa i ekonomska situacija usloznjava svu ovu pricu. I dobro je de se… Više »

SrbskiPaštrović
Gost
SrbskiPaštrović

Auto put ce imati seriju poput mnogih cg serija kija će se zvati: Auto put je izgradjen do pola a kad ce se zavrsiti ne znamo.
Poput Đekna još nije umrla a kada će ne znamo.

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

prije je kralj Nikola napravio onaj put krampom i lopatom nego vi masinama i sa 20 hilj ljudi.. 10 godina..

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

To si tako ponosno izjavljivao isto do kraja 19. Pa onda ce bit do septembra 20te pa sad sav bitan i nasmijan najavljujes maj 2021 odnosno septembar vjerovatno.. mozda!!!?

boris
Gost
boris

hahahaahaha e tuge od drzave. sad ce ove litije pa cemo ga zavrsiti mi sa bracom Srbima!!!

Esef
Gost
Esef

Radim u firmu gdje je zaposljeno preko 40 000 radnika i kasnjenja se desavaju u vecini projekata , najvaznije je da se uradi kvalitetno da Ne Mora posle 1-2 godine da se popravlja i Ovo je veliki projekat tako opravdano kasnjenje 😊😊

Doktor
Gost
Doktor

Sramota šta se radi, niko ne odgovara za ovo. Nesposobni su na mnogim funkcijama, samo su postavljeni partiski, a narod plaća.

Sestra
Gost
Sestra

Ako ti misliš da si sposoban napiši što tio misliš da treba da se čini. Lako je lajat za karavanom.

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

A šta će se šnjim, kad se tamo praviti neće

Černogorec
Gost
Černogorec

Hahah, pa koji put probijate rokove?

drmr83
Gost
drmr83

svake godine sledece godine…

Bnjj
Gost
Bnjj

Kašnjenje od preko 2 god a pitanje je da li će i tada biti završen. Najgore je što ne nastavljate do Boljara, nego nam trošite ljude koji odlaze i vrijeme

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Koliko puta bi do sada da ce radovi biti zavrseni za godinu? Da se vratim unazad po portalu i postavim linkove sa obecanim promasajima? 40km autoputa se radi 5 godina, 8km po godini? Komedija

Učo
Gost
Učo

Nije pe nego će se raditi 6 i više….

0000
Gost
0000

Da ne citam izjavu ovog sumara zna li iko ko odje placa penale. Mada bice da cemo mi platit “Kinezima” domacim ili njihovim nije bitno. A ostatak puta NIKAD a mozda ni tad.

Sup
Gost
Sup

Ako bude jos kasnjenja znaci da ce se zavrsiti grace period za kredit prije nego auto put pocne da ispacuje sam sebe.

Send this to a friend