Ekonomija

Prva istražna bušotina nafte 22 kilometra od crnogorske obale

ilustracija

Prva istražna bušotina za naftu i gas biće izbušena van teritorijalnih voda Crne Gore, na oko 22 kilometra od obale, saopšteno je Dnevnim novinama u Upravi za ugljovodonike.

Rezultati prvih istražnih bušotina planiranih za iduću godinu, kako su kazali u Upravi, daće odgovor na pitanje da li na predmetnim blokovima postoje rezerve nafte i gasa, te da li će potencijalno nađene rezerve biti takve i tolike da se mogu komercijalno proizvoditi.

“Tek nakon što se utvrdi postojanje struktura i one budu izbušene, moći će se dati odgovor na pitanje da li u podmorju Crne Gore, tačnije u izabranim strukturama, postoje rezerve nafte i gasa. Iako su geofizička istraživanja izvršena u skladu sa najsavremenijim metodama, o ugljovodoničnom potencijalu crnogorskog podmorja na predmetnim blokovima ne možemo govoriti samo na osnovu prikupljenih podataka”, rekli su u Upravi.

U skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika na blokovima četiri, pet, devet i deset, koji je potpisan sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, tokom novembra i decembra prošle godine izvršeno je 3D geofizičko snimanje predmetnih blokova, ukupne površine 1.228 kilometara kvadratnih.

“Cilj geofizičkih snimanja je prikupljanje podataka o strukturi podmorja na definisanim blokovima. Kada govorimo o blokovima četiri, pet, devet i deset, prikupljeni i obrađeni podaci su u funkciji određivanja tačnih lokacija za bušenje istražnih bušotina koje su u skladu sa Ugovorom, sastavni dio obaveznog radnog programa koji grupa Eni-Novatek mora da izvede u okviru prve faze istraživanja, a koja traje četiri godine”, precizirali su u Upravi.

Kada je riječ o blokovima 30 i 26, na kojima koncesiju za istraživanje ima grčka kompanija Energean, u februaru ove godine završeno je 3D geofizičko istraživanje.

“Prikupljeni podaci su u fazi obrade i za očekivati je da će biti kompletirani do kraja godine”, istakli su predstavnici Uprave.

Oni su ranije Dnevnim novinama kazali i da će, shodno rezultatima nedavno završenih istraživanja u crnogorskom podmorju, cijenama nafte na tržištu i interesovanjem naftnih kompanija, raspisati i treći tender za dodjelu ugovora za istraživanje i proizvodnju.

8

avatar
1000
6
2
0
 
8
ramboToniKontrašBakacrnogorac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rambo
Gost
rambo

bice onda SEIK MILE DJUKANOVIC

Kontraš
Gost
Kontraš

“Prva istražna bušotina za naftu i gas biće izbušena van teritorijalnih voda Crne Gore…”? Pa kakve koristi će imati Crna Gora ako nađu naftu van naših teritorijalnih voda? Kakve koncesije možemo imati, ako je nađu u međunarodnim vodama?

Toni
Gost
Toni

12 nautičkih milja je 22,2 kilometra. Eto, uštinusmo ih za 200 metara 🙂

Baka
Gost
Baka

Koncesije….Znaci nama opet nista?

crnogorac
Gost
crnogorac

Trebali ste napisati 22.000 metara od obale, izgleda dalje. Mada, svejedno je.

budala
Gost
budala

E blago nama s njima
Mi stari cemo i pomrijet, ali unuci nece znati sta je cisto more
Nema druge privrede? Samo da je para sa sto manje zulja

Ćotek
Gost
Ćotek

Ili će izbori ili zgleda da će je naći, ovaj put stvarno!!! 😍😍😍😍

Simo
Gost
Simo

Kada su strane naftne kompanije u pitanju njih uopšte ne interesuju izbori već samo nafta i profit.

Send this to a friend