Ekonomija

Prve naftne bušotine narednog februara

Početkom februara planirano je da počne bušenje na dvije lokacije u crnogorskom podmorju, koje istražuju kompanije Eni i Novatek i Energan, kazao je direktor Uprave za ugljovodonike, Vladan Dubljević.

On je na skupu Privredne komore Crne Gore i Strukovne komore mašinskih inženjera pri Inženjerskoj komori, kazao da će jedna bušotina tražiti naftu na dubini od 6,5 kilometara, a druga gas na 1,5 kilometara.

“Da li ćemo imati naftu i gas znaćemo sredinom naredne godine. Uprava iščekuje rezultate snimanja koji će utvrditi mjesto bušenja, a naredne sedmice doći će brod koji će raditi sofisticirana geofizička istraživanja”, dodao je.

Dubljević smatra da Crna Gora treba da ima proizvodnju i nafte i gasa, jer je međunarodna agencija Mackenzie Boothe našu zemlju svrstala među 20 najperspektivnijih vjerovatnih novih nalazišta ugljovodonika.

“Naftne kompanije koje se bave istraživanjem mnogo rizikuju, ali zato ostvaruju i veće rezultate nego one koje bave trgovinom ugljovodonicima. Eni i Novatek su, za potrebe seizmičkih istraživanja crnogorskog podmorja, tokom novembra i decembra prošle izdvojili 2,1 milion eura samo za gorivo”, precizirao je on.

On smatra da je veoma bitno da države mudro upravljaju ugljovodonicima, jer je riječ o resursu koji se troši, a koji će još dugo biti nezamjenljiv, bez obzira na alternativne izvore energije koji su sve zastupljeniji.

Potpredsjednik PKCG, Danilo Gvozdenović, istakao je kvalitetnu saradnju sa Inženjerskom komorom i najavio da će partnerstvo tih asocijacija biti još intenzivnije.

Predsjednik Inženjerske komore, Srđan Laković, ocijenio je da stručni skup sa osvrtom u prošlost i pogledom u budućnost “doprinosi prepoznavanju pravaca djelovanja u toj oblasti”.

Takođe je istakao spremnost tog esnafskog udruženja da doprinese kreiranju kvalitetnih zakonskih rješenja, naglašavajući potrebu implementacije međunarodnih standarda u domaću legislativu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Prelijepa vijest, bićemo svi prepuni i prebogati i imaćemo po desetak žena svaki.

777
Gost
777

Ako ikad ista bude od ovoga, opet ce dobar dio zarade ako je bude bilo ici u poznate dzepove.

Mrgud
Gost
Mrgud

Kupujem kamilu pod hitno.

Bosko
Gost
Bosko

I to je kraj turizmu

DiplElIng
Gost
DiplElIng

Kasnimo previse, svaka drzava treba da iskoristi svoja nalazista, ali nafta je na zalasku i mi kao ekoloska drzava treba da se okrecemo obnovljivim izvorima i el autima i el energiji

Milenko
Gost
Milenko

Nisi ti nikakav inzinjer. Da jesi znao bi vaznost nafte i znao bi da obnovljiva energija nema gdje da se skladisti sa savremenim baterijama premalog kapaciteta. Lazni inzinjeru

Iko
Gost
Iko

Ne koristi se nafta samo za auta, hiljade stvari se prave od nafte! A gas je ekolosko gorivo.

Ne znam
Gost
Ne znam

Eto de,Crna Gora ka Monako.

sasapg
Gost
sasapg

Ako drzava ima zaradu na izvadjenu naftu i gas, ali makar 50%, isplati se. u suprotnom strane firme ce uzimati milijarde, a nama ce ostajati milioni. Drugim rijecima, to je zadnji resurs koji imamo , a da ga za kratko vrijeme valorizujemo i poboljsamo znacajnofinansije naroda i drzave.zadnji voz drugari, pamet u glavu.

Iko
Gost
Iko

Drzava uzima 65% zarade od nafte!

18+
Gost
18+

Sad ce poplava komentara: Sto ce nama nafta mi smo turisticka destinacija.
Isti ti mastaju da zive zivot seika u UAE, a isti ti takodje nece da rade bilo kakav posao vezan za turizam.

Send this to a friend