Ekonomija

Prvi čovjek nadzora na izgradnji auto-puta: Crnogorski stručnjaci rade na visokom nivou

Vincent Grange

Najzahtjevnija dionica auto-puta Bar-Boljare biće, prema najavama, završena sljedeće godine. Šef nadzora radova na auto-putu Vincent Grange, u razgovoru za CdM kaže da je jedna od posebnosti ovog projekta da svi uključeni subjekti blisko sarađuju na redovnim konstruktivnim sastancima.

“Ovo je od najveće važnosti za ove “megaprojekte” gdje jedan problem može dovesti do višestrukih posljedica koje pak mogu dovesti do još većih poremećaja. Na dionici Smokavac – Mateševo redovno imamo više od 100 aktivnih gradilišta. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je većina ovih radova blisko međusobno povezana, očigledno je da nastojanje da ne dođe do promjene krajnjeg roka predstavlja pravi svakodnevni izazov. Zahvaljujući razvijenim procedurama i analizama, ipak je moguće imati odgovarajuću procjenu stvarnog napretka radova i procijenjenog vremena za završetak”, ocijenio je on.

Odgovarajući na pitanje koliko stručnjaka je angažovano u njegovom timu, koliko lokalaca, te koliko je zadovoljan crnogorskim osobljem u tom pogledu, sagovornik CdM-a kaže da ih ima 50.

“Naš tim je sastavljen od oko 50 ljudi, uključujući 30 lokalnih službenika. Bilo nam je drago što smo na početku projekta odabrali veći dio našeg lokalnog tima, jer je najveći dio crnogorskih stručnjaka na visokom nivou do sada uključen u projekat autoputa Smokovac – Mateševo i sada je teško pronaći stručnjaka na tržištu. Zadovoljstvo nam je da radimo sa stručnim ljudima i lako možemo da održimo dobar radni i timski duh unutar naše kosmopolitske grupe. Organizujemo obuke posvećene višestrukim specifičnostima projekta. Svi mi stičemo iskustvo iz ove bogate razmjene znanja i različitih praksi”, jasan je on.

Grange objašnjava da je zadatk nadzornog organa, odnosno inženjera po FIDIC terminologiji, da obavlja stručni građevinski nadzor nad procesom realizacije određenog infrastrukturnog projekta. U konkretnom slučaju, na realizaciji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, inženjer upravlja implementacijom Ugovora o projektovanju i izgradnji potpisanog između Investitora (Vlada Crne Gore koju predstavlja Ministarstvo saobraćaja i pomorstva) i izvođača radova (kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), Kina) u cilju osiguranja kvaliteta, kontrole troškova i vremenskih rokova realizacije. Kako objašnjava, ovaj zadatak uključuje brojne aktivnosti od kojih možemo spomenuti: nadzor nad izvođenjem radova, odobravanje svih materijala i opreme, pregled i odobravanje različite tehničke dokumentacije, kontrola zaštite na radu i sigurnosti na gradilištu i praćenje mjera uvedenih radi smanjenja uticaja projekta na životnu sredinu, analiza napretka realizacije radova, izdavanje i ovjeravanje privremenih situacija za plaćanje izvođaču radova i itd.

Prvi čovjek nadzora kaže da se za projekat dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, Ingerop (francuski konsultant) udružio sa Geodatom (italijanski konsultantom).

“U regionu Balkana Ingerop je bio inženjer za “Novi most Evropa” koji povezuje Bugarsku i Rumuniju preko Dunava. Ovaj most dužine 1,7 kilometara nosi i željezničku prugu i autoput. Projekat je uključivao i druge infrastrukturne projekte u Bugarskoj: autoputeve, željeznice, petlje, teretne i putničke stanice. Za 2019. godinu Ingeropov promet će premašiti 250 miliona eura zahvaljujući projektima koji su u toku u oko 40 različitih zemalja, posebno zahvaljujući važnom projektu metroa u Francuskoj (projekat Grand Paris), te projektima u Africi (Abidžan), Južnoj Americi (Peru, Lima) i u Kanadi, željeznici velike brzine u Velikoj Britaniji (HS2 projekat), nekoliko putnih projekata u Africi (Francuska, Senegal, Obala Slonovače, …)”, tvrdi Grange.

Govoreći o ovom projektu, Grange tvrdi da je Ingerop već bio uključen u veće projekte u smislu prometa ili dužine puteva, ali ovaj je jedinstven ako uporedimo iznos investicije sa BDP-om zemlje.

“Ovaj projekat je najveći u Crnoj Gori, a ujedno je i prvi ugovor sa paušalnim iznosom (FIDIC Žuta knjiga) ikada pokrenut u zemlji. Ako uzmemo u obzir sve to, ovo je prvo iskustvo CRBC-a i Ingerop-a u Crnoj Gori, imamo dobru sliku o izazovu koji treba savladati. Uzimajući u obzir globalne poteškoće misije, možemo potvrditi da smo postigli današnji rezultat zahvaljujući punoj uključenosti svih pojedinaca koje su angažovale različite strane u projektu”, ističe on za CdM.

Napominje da, uopšteno govoreći, izvođač radova, kompanija CRBC radi sa relevantnom kontrolom kvaliteta. Dobar kvalitet betonskog oblika mosta Moračica ilustruje tehničke mogućnosti ove kompanije.

“Ovo za nas nije bilo iznenađenje, pošto je Ingerop proširio iskustvo rada sa azijskim akterima. Ingerop ima podružnicu u Japanu preko koje smo uključeni u nekoliko projekata koje finansira JICA (Japanska agencija za međunarodnu saradnju) u Aziji i Africi. Na primjer, u martu 2019. godine počeli smo fazu izgradnje luke za žitarice u Abidžanu, gdje ćemo nadzirati radove koje izvodi japanski izvođač. Ingerop takođe ima iskustva u radu sa različitim kineskim izvođačima u Alžiru (autoput Istok-Zapad), Bangladešu (most Šah Amanat) i Tanzaniji. Takođe smo radili u Koreji sa lokalnim konsultantima i kompanijama izvođačima radova, između ostalog, na mostu Song Su. Možemo zaključiti tako što ćemo spomenuti tekuće projekte u Indiji (glavni projekt 2 kablovska mosta i tunela) ili radove koji su izvedeni u Kazahstanu s indijskim izvođačem (luka Aktau)”, zaključio je Grange.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PERA LOZAC
Gost
PERA LOZAC

Kakvi su strucnjaci ne bih se ja tek tako vozio tim auto putem.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Samo naprijed…Auto-Put je Vrhunski proizvod za cg…Spojit śjever s Jug…Sve sto se proizvodi se proda…Svi koji rade na Jug..Mogu poslije posla bit na svoja imanja na śjever…

Miki
Gost
Miki

Svi ste vi potkuljeni i nesposobni.

Nikoleta
Gost
Nikoleta

Evo na zavod kazu nemaju zidara molera armiraca sve su ih izgleda Kinezi pokupili

Mark
Gost
Mark

POD MOJIM IMENOM I MOJOM E-MAIL ADRESOM NEKO OD ZAPOSLENIH NA PORTALU CDM OSTAVLJA KOMENTARE.
TO JE NEZAKONITO PREUZIMANJE LICNIH PODATAKA.DA UPOZNAM GRADJANE SA CIM SE MOGU SUOCITI OSTAVLJAJUCI KOMENTAR.PRIJAVICU SLUCAJ U POLICIJI SEKTORU ZA VISOKO-TEHNOLOSKI KRIMINAL.

EX -YU
Gost
EX -YU

Ako igdje strucnjaka ima to je u CG,ali ne u oblasti u kojoj se spominju u ovom tekstu već u manipulacijama ,lažima,pljački naroda…..to su cg stručnjaci,lažete narod na svakom ćošku šta dalje o vama privatni!!!!!!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije vam dozvoljeno da glasate za ovaj komentar

rokenrola
Gost
rokenrola

S obzirom da je najskuplji autoput na planeti, trebalo bi da je dobro uradjen, a to sto su zaboravili vodu, struju i 2 petlje to nema veze… to ne treba

Bnjj
Gost
Bnjj

O završetku i rokovima drugih deonica ni rijeci

Dukljanoid
Gost
Dukljanoid

Mogu misliti te strucnjake

Skydog
Gost
Skydog

ne mozes zamisliti jer su odlicni strucnjaci, vecina ih je provjerena u praksi na radu u Rusiji i Ukrajini

Sempre
Gost
Sempre

Put kroz kanjon morace projektant dozivotno na robiju i danas ljudi ginu tuda

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Kriv je projektant što se vozi neprilagođeno uslovima puta?

Spearhawk
Gost
Spearhawk

Kriv je taj put, sto me svako malo neko prestigne u krivinu, sto zaspu za volanom i voze pjani. Svake sezone vozim turiste kroz kanjon Morace oko 100 ak puta i 70 – 80 km na sat i nikakvih problema.

Jovanka
Gost
Jovanka

Cus crnogorski strucnjaci. Maxe.

H Novi
Gost
H Novi

A ne, srbijanci su ti stručnaci.

Jovanka
Gost
Jovanka

Ahahaha tooop

Send this to a friend