Ekonomija

Pivu Čista desetka oznaka Viši kvalitet

Pšenično pivo pod nazivom „Čista desetka“ novi je, osmi po redu, proizvod iz Crne Gore, čiji je poseban i specifičan kvalitet potvrđen registracijom jedne od oznaka kvaliteta, saopšteno je danas iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Za pivo koje proizvodi firma „MONTECCO INC“ iz Danilovgrada u pivari „Akademija piva“ stacioniranoj u Podgorici, nakon sprovedenog postupka registracije u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, stečeno je pravo na korišćenje oznake – “Viši kvalitet”.

Registracija ove oznake nosi i jednu specifičnost jer je riječ o prvoj koju je pokrenuo jedan proizvođač za svoj proizvod, za razliku od prethodnih registracija oznaka koje su pokretale grupe (udruženja) proizvođača za šeme kvaliteta koje su kolektivnog karaktera (oznaka porijekla i geografska oznaka), pojašnjavaju u saopštenju.

“Podsjećamo da Zakon o šemama kvaliteta propisuje način i postupak utvrđivanja šest šema (oblika) kvaliteta. Oznaka porijekla, geografska oznaka i oznaka garantovano tradicionalnih specijaliteta su kolektivne oznake i mogu ih ostvariti samo udruženja proizvođača, odnosno prerađivača koje proizvode ili prerađuju poljoprivredne ili prehrambene proizvode, dokazano tradicionalnog, autentičnog ili geografski prepoznatog proizvoda”, dodaje se u saopštenju.

Tu mogućnost su u prethodnom periodu iskoristila udruženja proizvođača Njeguškog pršuta, Crnogorskog pršuta, Crnogorskog goveđeg pršuta, Crnogorske stelje, Pljevaljskog sira, Kolašinskog sira i Durmitorskog skorupa. Riječ je o šemama kvaliteta čije su procedure registracije usaglašene sa procedurama na nivou EU i ove šeme su pod posebnom pravnom zaštitom i ujedno su prava intelektualne svojine.

“Kod oznaka: „Viši kvalitet“, „Planinski proizvod“ i „Sa moje farme“ pored kolektivnog pristupa registraciji predviđen je i individualni pristup. Odnosno zahtjev za registraciju, pored udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda može podnijeti i fizičko lice, privredno društvo ili preduzetnik. Samim tim, ove oznake daju šansu proizvođačima da istaknu specifičan kvalitet svog proizvoda, koji ga izdvaja od drugih iz iste kategorije, i time postanu prepoznatljiviji i konkuretniji na tržištu. Mogućnost individualnog pokretanja procedura registracije oznaka kvaliteta, koje može pokrenuti fizičko lice, privredno društvo ili preduzetnik iz sektora poljoprivrede trebalo bi da bude motivacija istim da se uključe i istaknu posebnost i specifičnost svojih proizvoda. Registrovanjem neke od ovih oznaka proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na malom crnogorskom, posebno turističkom, tržištu mogu imati značajne koristi”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Specifičnost proizvoda pšeničnog pivo pod nazivom „Čista desetka“ se ogleda u količini pšeničnog slada koji se, uz ječmeni slad, hmelj i specifične vrste kvasca, koristi u tehnološkom procesu proizvodnje, kao i ukusu banane i mirisu karanfilića.

“Objava nove registrovane oznake kvaliteta i podsjećanje na značaj označavanja proizvoda oznakama kvaliteta, posebno kada je riječ o malim crnogorskim proizvođačima, prilika je da pozovemo proizvođače i udruženja proizvođača drugih proizvoda koji su prepoznati da imaju veliki potencijal za registraciju neke od oznaka kvaliteta (med, maslinovo ulje i drugi…) da intenziviraju aktivnosti koje imaju kroz komunikaciju sa Ministarstvom, u cilju uspješne realizacije procesa registracije”, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako je procedura registracije proizvoda zahtjevna, višedecenijsko iskustvo mnogih zemalja Evropske unije u ovoj oblasti, pokazuje opravdanost napora proizvođača. U vremenu kada potrošači postaju sve zahtjevniji i informisaniji, a tržište globalizovano i „tijesno“ za sve, a posebno, male proizvođače, proizvodi koji nose jasnu oznaku kvaliteta imaju veće šanse.

“Crna Gora je posljednjih godina napravila značajne iskorake u oblasti politike kvaliteta. U tom pravcu, važna preporuka i za udruženja proizvođača koji su u prethodnom periodu ostvarili pravo na korišćenje neke od oznaka, je da se fokusiraju na dalje korake u procesu kontrole i sertifikacije, kako bi se na tržištu našao jasno označen proizvod, ali i na proces samokontrole proizvodnje, kako bi proizvod, prema propisanim zahtjevima, bio stalno ujednačenog kvaliteta”, zaključuju u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Blagota Č.
Gost
Blagota Č.

Oktobarfest je moj izbor….
I crna pica😉

Pjer
Gost
Pjer

Mene Dekan najmilije
Nikad ama bas nikad ne propustim da svratim u Akademiju Piva PG
Samo me cudi da tih piva nema po kafanama i kaficima sirom Crne Gore.
35 godina svijet obilazim i mogu slobodno reci daje pivo iz navedene akademije vise nego odlicni

Elysium
Gost
Elysium

A sta znam, ove kraft pivare, svaka sarza drugacijeg ukusa, ne mogu se pofatat sa nekim standardima ocigledno…

Nikola
Gost
Nikola

Nista nije primac niksickom pivu i to zidari najjace pivo

Animus
Gost
Animus

Bilo nekad…kraft piva su kvalitetnija

Send this to a friend