Ekonomija

Purišić objasnio: Da radimo malo duže, kako bi penzija bila veća

Foto: PR Centar

Sindikalne centrale će pokrenuti peticiju za raspisivanje državnog referenduma, ako se ne usvoji zajednički prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), a ukoliko crnogorski parlament ne podrži tu inicijativu, krenuće u proteste ili generalni štrajk.

To je saopšteno na Javnoj raspravi o izmjenama i dopunama Zakona PIO, koju su organizovali Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) i Savez sindikata Crne Gore (SSCG).

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković, kazao je da, u radu Radne grupe za izradu Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO, nisu uvaženi predlozi i sugestije predstavnika sindikata.

„Da li je normalno da u Crnoj Gori, gdje imamo desetine hiljada nezaposlenih mladih ljudi, ne otvaramo nova radna mjesta i ne omogućavamo dostojanstven odlazak u penziju? Mi tražimo da ta granica bude 65 godina za muškarce, a 62 za žene. Neodrživo je da osobe rade sa 67 godina, posebno kod poslova sa beneficiranim stažom“, ocijenio je Keković.

Prema njegovim riječima, oko dvije trećine stanovnika u Crnoj Gori prima penziju do 300 eura.

„Poreska uprava ima podatke o tome za koliko lica je u toku godine uplaćen doprinos. Ako je MONSTAT rekao da je u toku godine radilo 175 hiljada lica, a Poreska uprava nam je dala podatak od 125 hiljada lica, znači da za 50 hiljada legalno zaposlenih lica nisu uplaćeni doprinosi“, naveo je Keković.

On je poručio da je krajnji trenutak da se počnu oslobađati radna mjesta i da se vrati starosna granica, kako bi se penzioni sistem učinio održivim i pravednim.

„Ukoliko ne naiđemo na razumijevanja predlagača ovog Nacrta, što je očekivano, pokrenućemo peticije za potpisivanje predloga za raspisivanje državnog referenduma, na kome bi se građani izjasnili“, pojasnio je Keković.

Prema njegovim riječima, ukoliko Skupština odluči da ne potpiše odluku o referendumu, sindikalne centrale su odlučne da krenu u proteste ili generalni štrajk.

„U ovom trenutku smo bliži generalnom štrajku, zato što zakon o štajku daje pravo da svaki zaposleni u Crnoj Gori ima pravo da se pridruži štrajku, bez posljedica, a nije obavezan da dolazi na posao u vrijeme štrajka“, pojasnio je Keković.

Ministar rada i socialnog staranja, Kemal Purišić, najavio je da će se produžiti rok za javnu raspravu o zakonu do 19. septembra, kao i da će biti održan sastanak u centralama oba reprezentativna sindikata.

Purišić je kazao da se, u proces izrade Zakona, mora uključiti i faza konsultacije sa Evropskom komisijom, ali da, kako je pojasnio, postoji mogućnost izmjene teksta tog akta sve dok se ne završi proces konsultacija.

“Sve dok traje taj poces, postoji mogućnost da se nešto promijeni. Vlada Crne Gore je predvidjela da se ovaj Zakon donese do kraja tekuće godine i odredila njegove ciljeve, a to je da se poveća održivost penzionog fonda, da se poveća pravednost penzionog sistema kao takvog, kao i da se popravi adekvatnost penzija”, poručio je Purišić.

Intencija Vlade je, kako je ocijenio, da se poveća stopa aktivnosti stanovništva, koja je niža od prosjeka Evropske unije.

“To znači da se malo duže radi, kako bi penzija mogla da bude veća, kao i da se spriječi rano napuštanje tržišta”, pojasnio je Purišić.

Generalni direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu, Jovo Pajović, podsjetio je da je Nacrt o zakonu PIO dat na javnu raspravu 23. jula, uz detaljno obrazloženje i ciljeve.

“U izradi Nacrta pošli smo od strateških dokumenata, u kojima su zacrtani ciljevi kojih smo se pridržavali, a u skladu sa njima, predviđene su četiri osnovne zakonske mjere”, pojasnio je Pajović.

Prema njegovim riječima, prve tri zakonske mjere imaju za cilj stabilnost, održivost i pravednost penzijskog sistema, a jedna je, kako je kazao, usmjerena ka adekvatnom uvećanju penzijskih naknada.

“Prve tri mjere odnose se na postepeno ukidanje svih posebnih uslova penzionisanja, do 31. decembra 2020. godine. Od 1. januara 2021. godine, svi osiguranici će pod istim uslovima ostvarivati pravo na starosnu penziju”, ocijenio je Pajović.

Za ispunjenje uslova za sticanje prava na penziju, kako je kazao, uzima se u obzir staž osiguranja, dok će se, kako je pojasnio, za određivanje visine penzije uzimati u obzir i penzijski staž.

“Za prijevremenu penziju od 62 godine života, potrebno je 15 godina staža osiguranja. Za starosnu penziju od 67 godina, koja će biti tek kada istekne prelazni period u Crnoj Gori, a to je 2041. godine za ženu, a 2025. godine za muškarca, uslov je takođe 15 godina staža osiguranja”, naveo je Pajović.

Izmjenama Zakona se, kako je pojasnio, predviđaju uslovi starosne granice za ostvarenje starosne penzije, uz 40 godina staža osiguranja.

„Ta starosna granica će biti u prvoj godini primjene Zakona, a to je 2019. godina, 61. godinu života, sljedeće godine 62, a 2023. godine ona će doći na 65 godina i 40 godina staža osiguranja, s tim što se ta granica smanjuje za lica koja rade na beneficiranim radnim mjestima, srazmjerno vremenu provedenom na radu”, precizirao je Pajović.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da Zakon o PIO predstavlja sistemski zakon, koji se tiče svih sadašnjih i budućih penzionera, kao i svih građana Crne Gore.

On je podsjetio da su predstavnici obje sindikalne centrale, koji su učestvovali u radu Radne grupe za izradu Nacrta izmjena i dopuna Zakona PIO, bili protiv predloženih rješenja.

“Sindikat je tražio da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života”, poručio je Zarubica.

On je naveo da se uslovi rada u Crnoj Gori ne mogu porediti sa evropskim standardima, a da je stopa nezaposlenosti i dalje visoka.

“Pored toga, poslodavci traže produktivnost, a normalno je da ne može jednako biti produktivan zaposleni sa više od 60 godina, kao mlađi zaposleni”, pojasnio je Zarubica.

Kako je kazao, jedan od predloga sindikata je da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno, kako je naveo, osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina.

“Zalažemo se da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, što znači da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade”, ocijenio je Zarubica.

Sindikalne centrale se, kako je rekao, zalažu da zaposleni, koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, omogući prijevremeno penzionisanje pod posebnim uslovima.

“Dvije sindikalne centrale su predvidjele, ukoliko naiđemo na zid, da ćemo se boriti svim sredstvima da ostvarimo naša prava, jer su svi argumenti na našoj strani. Pozivamo sve građane i čitavu javnost na jedinstvo, kako bi zajedno ispratili akciju sindikata”, poručio je Zarubica.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija, Nina Vujošević, kazala je da su reforme Zakona PIO važne za stabilnost i održivost javnih finansija, ekonomskog rasta, kao i, kako je dodala, za sprovođenje procesa fiskalne konsolidacije u Crnoj Gori.

“Očekujemo da će reforme doprinijeti većoj adekvatnosti kod obračuna penzija, povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, sprječavanju prijevremenog napuštanja tržišta rada, kao i smanjenju deficita fonda PIO”, ocijenila je Vujošević.

Predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore, Svetlana Vuksanović, poručila je da se, u cilju što kvalitetnijeg zakonskog rješenja, mora sagledati realno stanje u ekonomiji i društvu.

“Kroz dijalog i razmjenu mišljenja moramo doći do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja, poštujući argumentovanost prijedloga sa svih strana”, kazala je Vuksanović.

Član Izvršnog odbora Sindikata lučkih radnika Luka Bar, Nedžad Pinčić, kazao je da je svaka reforma Zakona PIO u Crnoj Gori išla na štetu radnika.

“Poslodavci ne uplaćuju svojim zaposlenima penzijsko. Ušteda nije kod radnika koji prima platu od 400 eura, već kod direktora koji imaju po šest hiljada eura”, ocijenio je Pinčić.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije, Momir Joksimović, poručio je da su prihvatljivi zahtjevi sindikata, ali da bi iznos za obračun penzije od 20 godina, trebalo smanjiti na 15 godina.

„Imamo najlošiju situaciju sa zakonom PIO u Evropi. Najveća nepravda i diskriminacija je urađena u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja“, ocijenio je Joksimović.

Predsjednik Sindikata ZIKS-a i sekretar uprave i pravosuđa, Predrag Spasojević, kazao je da je situacija u Radnoj grupi bila ponižavajuća za predstavnike sindikata, zbog toga što, kako je pojasnio, nijedan njihov prijedlog nije bio uvažen.

“Svaki četvrti građanin neće dočekati penziju, ukoliko se usvoje ove reforme. Podržavamo sve aktivnosti saveza sindikata i uključićemo se maksimalno u organzaciju generalnog štrajka”, poručio je Spasojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad Dušanov
Gost
Nenad Dušanov

Je li moguća ovakva demagogija? Sram da te bude Purišiću. Kaže: “Da radimo malo duže, kako bi penzija bila veća” Zašto ne kažeš ništa robo da kad budemo radili duže da ćemo penziju uživati kraće? Ko mi danas u Crnoj Gori može garantovati da ću uopšte primati penziju s obzirom na broj zaposlenih i broj penzionera? Koji su to fondovi… Više »

Dado
Gost
Dado

E vala si mu sve reka .Iz punija usta sve tacno i kako treba no ne znam oce li razumjet…

Furious Ann
Gost
Furious Ann

Kad je tako, ministre, perjanico, Vi krenite od sebe, tj., iskreno se nadam da ćete raditi do 85. da bi Vam penzija bila 300 EUR, jer je mom ocu,a i hiljadama drugih, 212 EUR, za 40 godina radnog staža…jeste da niko ne zna Vašu biografiju i Vaše fantastične reference koje su Vas preporučile za funkciju ministra osim da ste koalicioni… Više »

Cake
Gost
Cake

Radniku bruto plata na ruke.Sam će on štedjet ili uplaćivat dje oće u CG ili Evropu pio i zdravstveno,neće plaćat drugim fondovima i ugasit će se.Tada će ga najmanje interesovat Ministar i ovaj bivši iz matične evidencije Pia CG.

Nik
Gost
Nik

Slazem se sa ovim – neka nam daju bruto na ruke pa cemo sami odlucivati. Ovako pare idu negdje (npr. za zdravstvo) a za sve tegobe moras kod privatnika poci.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Obično od ministara slušamo lažna obećanja ali ovaj put su zaista u pravu. Što duže radimo veća će nam penzija bit. Treba uvesti zakon da se radi do 80 godina i onda će nam penzija bit onako taman za hljeba i mlijeka i režije i poneki lijek. Naravno malo ko će je dočekat pa će to biti dobro i za… Više »

Savo
Gost
Savo

1 . Ustanoviti minimalni dohodak ( npr za trgovinu 400 eura, za banlarstvo 600, za rudarstvo 800, itd itd) 2. Zabraniti uplate “na ruke” ( tako će cjela plata ići preko banaka i radnici biti sigurniji) Danas poslodavci uplate minimum za penzije pa kada ljudi odu u penzije nemaju ni za ljekove. Treba to spriječiti i odrediti kolika je minimalna… Više »

konik
Gost
konik

e milo milo vidis li ko ti drzavom poslove vodi

Bokeljka
Gost
Bokeljka

Ovo je tragi komedija.Zamisljam sebe u 65.toj god.Idem na posao,corava,gobava,istrosena i gluva.Alu bas me briga.Jos ako mi je toplo,kuci ne trosim stryju,lijepo se odmorim,ispricam i dodjem kuci…Kad tamo….Ceka me cerka i snaja bez posla.Kekovicu i ti mlatis praznu slamu.Ali tebi je super.

Enigma
Gost
Enigma

Da se razumijemo u penziju se ide da bi se zaposlili u neki Securiti ili Taxi udruzenje pa da se prima i plata i penzija ….u 67 god u penziju i TAČKA !!!!

Dusanka
Gost
Dusanka

Zašto neko radi kad ode u penziju!? Da bi preživio!!! A ne zato sto mu se radi u Security ili Taxi službu!

tomas
Gost
tomas

ili se salis-ili grama mozga nemas

Muka mi je
Gost
Muka mi je

Nedostaje Kusevlija pa da cirkus bude potpun

Dado
Gost
Dado

Resenje za penziju dobicete kad na vrbu rodi grozdje.Ne mogu da vjerujem pa jesmo li mi to postali nebeski narod.A sta ce te s ovom mrcnom omladinom koja je na birou rada k ona prehodna generacija pa rekoste zrtve tranzicije majke zene koje su bile na birou po 20 i vise g kukala vam kuka E sad vam malo pa… Više »

Redvard
Gost
Redvard

Nesretnici jeste li ikada pomislili da dokapitalizujete fond i pocnete da se ponasate trzisno,pa vam nece trebati novozaposleni da im opteretite plate i da maltretirate privatnike sa porezima i zarezima da bi ste uopste i mogli da isplacujete penzije.U praksi i teoriji nijedan zaposleni ne treba da bi se fond odrzavao i isplacivale penzije ali onda bi morali da pocnete… Više »

Savo
Gost
Savo

A kako se to fond održava tržišno, ako se ništa ne uplaćuje u njega? Ima li neki primjer u zemljama EU ili na američkom kontinentu? Koliko je meni poznato u svim zemljama za penziju se uplaćuje , a od visine uplata zavisi vam penzija. U socijalnim zemljama ako je nekome penzija manja od socijalnog minimuma onda mu se isplaćuje taj… Više »

Nin@
Gost
Nin@

Bas cemo docekat i zaradit penziju kod privatnika ! Koji ce to privatnik da te drzi do 65 god!? Boze sacuvaj…

amo
Gost
amo

Ovi iz vlade bi najsretniji bili kad niko nebi penziju docekao,a kamoli uzivao.Zato su sebi i devetom koljenu obezbijedili da se ne sekiraju dok su zivi.

Djuro
Gost
Djuro

E bas tako

BudoMNE
Gost
BudoMNE

E moj Kemo, ojadiste ovu drzavu i ovaj narod, zahvaljujući političkim dilovima…a ne znaš jado-jesi li poša’ ili doša’…ali zato ti i tvoji pajtosi ste zaśeli u fotelje i doveli sve što ste svojih imali…tužno… Kamo sreće da DPS osvoji apsolutnu vlast da se ti tboji vratite odakle ste došli a neki, akk bog da, prijd toga svrate i u… Više »

Perko
Gost
Perko

Admineee
Dje mi je komentar?
Ne valja a?
Svaka ti čast!!!
Cenzura a?
Može ti se!!!
Samo mi napiši dje pogriješih i uvjeri me molim te da nije ono na šta mislim?!

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Sram Vas bilo. Moje komentare neobjavljujete a objavljujete svakake bljuvotine .

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ko ce vracati drzavne dugove ,ako penzioneri dugo zive

Zzzzz
Gost
Zzzzz

Dabogda on radio dok neumre i tada nemoga penziju ostvariti

Niksicani
Gost
Niksicani

Mislim da ovo moze biti podstrek za novo okupljanje kod Zute grede… nas narod plane kad mu se najmanje covjek nada.

Vlado Dapčević
Gost
Vlado Dapčević

Ne zna se je li crnji ovaj ministar ili vođe tzv. sindikata… Podržavam predlog druga Genijusa. I da se sa 150 u penziju ide mi ne bismo na ulice izašli. Zato udrite kad vas je zapalo!

Genijus
Gost
Genijus

Evo da ja dam ministru Purisicu jos bolju ideju o dnjegove:
– da se radi do 130 godine, a onda penzija 10.000 EUR-a mjesecno uz bonus od 5.000 za svaku godinu koju penzioner prezivi preko 150-te !!!
Moze li postenije od toga gruze Purisicu?

555
Gost
555

Znaci li to da ce vojska, policija i vatrogasci raditi do 65 godine zivota. Bas ce biti od koristi narodu u tim godinama.

Izgubljen
Gost
Izgubljen

Ne bas do 65 ali do 60 sigurno.
Muka nasa.

Mili
Gost
Mili

Kenani i Kemali ojadiše o u lijepu zemlju

ND
Gost
ND

Purišić bez stida. Zakon od nas pravi robove.

Vladimir
Gost
Vladimir

Samo napred g-din Purisicu. Stoka i ne zasluzuje bolje.

LSCG
Gost
LSCG

Inace je zavrsio fakultet prije tri godine u Peci. Strucnjak. Jeli zavrsio stan u Pg i doveo 15 rodjaka

Masa
Gost
Masa

Je li moguće?

Purasevic
Gost
Purasevic

To se vidi po elokvenciji :)))))

Duda
Gost
Duda

Srdja i dusko i strajk
Nebuloza.
Srdja stari udbaš a Duško stražar iz nikšića

Rambo
Gost
Rambo

Bogamicete slagat opet za strajk.prihvaticete vi sve sto oni predloze kao vazda.kakav crni sindikat.

Purasevic
Gost
Purasevic

Snaga sindikata nije u vodjama, nego u članstvu koje svaki put treba vući za rukav i moliti da izadje i da se izbori za svoje interese. Tužan smo mi narod koji se zavali u svoje prsle krevete i čeka da im sve neko drugi završi da se ne bi slučajno kome zamjerili iz DRPS-a.

Send this to a friend