Ekonomija

Put balkanskih spomenika promovisan na međunarodnom sajmu u Beogradu

Izuzetno nam je drago što smo međunarodni sajam turizma u Beogradu iskoristili da zvanično oblilježimo pokretanje nove zajedničke regionalne rute kulturološkog turizma pod nazivom Put balkanskih spomenika, kazala je danas Snježana Derviškadić vođa projektnog tima za razvoj i promociju turizma pri Savjetu za regionalnu saradnju RCC.

“Put Balkanskih spomenika nastoji oživjeti umjetnost, dizajn i arhitekturu spomenika posvećenih Drugom svjetskom ratu nastalih širom Zapadnog Balkana u periodu između 1950-ih i 1990-ih godina i ponuditi novi turistički proizvod kako stranim, tako i turistima iz regiona koji su u potrazi za jedinstvenim kulturološkim doživljajem”, pojasnila je.

Međunarodni sajam turizma najveći je sajam ove vrste u Jugoistočnoj Evropi na kome se okuplja oko 900 izlagača iz 50 ekonomija, kao i 65.000 posjetilaca od kojih je oko 12.000 predstavnika firmi i 1.000 predstavnika medija.

Osim pokretanja rute Put Balkanskih spomenika na međunarodnom sajmu turizma, Savjet za regionalnu saradnju je od 20. do 23. februara domaćin štanda Zapadni Balkan – Powered by RCC na kome desetak operatera iz regiona promoviše i prodaje svoje najbolje ture kulturološkog i avanturističkog turizma koje obuhvataju različite dijelove Balkana, od Bosne i Hercegovine, preko Crne Gre i Srbije do Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Promociju Zapadnog Balkana na međunarodnom sajmu turizma omogućio je projekat razvoja i promocije turizma koji Sprovodi Savjet za regionalnu saradnju, a finansira Evropska unija, a koji radi na razvoju i promociji novih zajedničkih regionalnih ruta i proizvoda kulturološkog i avanturističkog turizma, te na povećanju prihoda od turizma i zapošljavanja u ovom sektoru.

Send this to a friend