Ekonomija

PzP: Reformska politika prema penzionerima

Sastanak potpredsjednica Pokreta za promjene Branke Bošnjak i predsjednice Udruženja penzionera sa najmanjim primanjima, Anželike Lakićević, obilježilo je međusobno razumijevanje i uzajamna podrška stremljenjima ka boljem društvenom i materijalnom položaju penzionera, kao jedne od najranjivijih društvenih grupa u Crnoj Gori. One su se saglasile da se ova populacija nalazi u nezavidnom položaju i da se programom Evropa sad, nažalost, nedovoljno povelo računa o penzionerima, a da su globalna nepovoljna kretanja i inflacija dovele do dodatnog urušavanja njihovog statusa, te je ogroman broj njih gurnut u zonu siromaštva, posebno oni sa najmanjim primanjima koje zastupa Lakićević.

Bošnjak je upoznala Lakićević sa, kako je istakla, superiornim ekonomskim programom Pokreta za promjene, Prvo Crna Gora – Reforme za spas zemlje, koji je zapazio brojne goruće teme koje se tiču pripadnika treće dobi, ali i ponudio konkretne mjere za njihovo rješavanje.

“Između ostalog, naglašena je potreba donošenja adekvatnih zakonskih rješenja kojima bi se usklađivanje penzija vezivalo za rast prosječne zarade, i garantovalo da prosječna penzija ne može biti niža od 70 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, što bi dovelo do značajnog povećanja visine penzija”, navode iz PzP-a.

Takođe, ukazano je na obavezu zakonskog regulisanja pitanja tzv. srazmjernih penzija, odnosno ostvarivanje prava na penzijski dodatak do iznosa najniže penziju za ovu kategoriju crnogorskih penzionera čiji zbir ukupnih primanja ne dostiže nivo najniže penzije u Crnoj Gori.

“Zbog konstantnog ignorisanja ovog problema svjedoci smo diskriminacije jednog broja naših građana koji su pravo na male iznose penzija ostvarili i po osnovu staža u republikama bivše SFRJ. Nažalost, korisnici srazmjernih penzija su, uglavnom, bili izostavljani i kada se vršila isplata jednokratne pomoći penzionerima Crne Gore, kao da nijesu dio našeg društva, što je nedopustivo zaključile su sagovornice”, navodi PzP.

Pored statusa korisnika srazmjerne, Bošnjak je istakla, da je potrebno redefinisati i status korisnika najniže penzije.

“Naime, i pored činjenice da se od 2020. godine ulagao veliki napor da se poveća iznos najniže penzije, pravio se očigledan nesklad, jer se nije vodilo računa o činjenici da se u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja pravo na penziju stiče na osnovu različitog staža osiguranja u rasponu od 15 do preko 40 godina, i po tom osnovu, različitog ulaganja u Fond”, navodi PzP.

Stoga je, kako je istakla Bošnjak, u buduće, neophodno definisati najniže iznose penzija u nekoliko grupa, zavisno od ostvarenog staža osiguranja (garantovati različite iznose najniže penzije za 15 godina, za 20, za 25, za 30, za 35 i za 40 i više godina staža), kako bismo uvažili različit doprinos i rad onih građana koji su i pored punog radnog vijeka, zbog niskih plata, ostvarili pravo na penziju koja ih svrstava u grupu najnižih penzija. Gospođa Lakićević, je saglasila da bi se ovom inicijativom smanjio uočeni nesklad.

Razgovarajući o materijalnom položaju svih penzionera, Bošnjak i Lakićević su se složile sa potrebom njegovog daljeg unapređenja, kroz kontinuirano uvećanje penzija, isplatu raznih vrsta pomoći i uvođenje obavezne jednokratne isplate regresa za penzionere.

Istaknut je i značaj organizacije odmora i oporavka penzionera, uz zahtjev da odmarališta u Ulcinju i na Žabljaku budu besplatna za penzionere sa najnižim penzijama. Takođe, razgovarano je i o drugim aktivnostima, posebno onim u dijelu zdravstvene zaštite, kako bi se svukupan status i kvalitet života naših penzionera, doveo na nivo koji su svojim pregalaštvom zaslužili.

Sastanak je zaključen uz iskazivanje obostranog uvjerenja da će realizacija ciljeva organizacija koje predstavljaju doprinijeti unapređenju položaja pripadnika treće dobi, koji su svoje živote i radni vijek utkali u društvo u kome sada živimo i doprinijeli sveukupnom razvoju Crne Gore.

Send this to a friend