Ekonomija

Radnici Simon vojaža u pomoć pozvali međunarodne institucije

Foto: Dan (Arhivska fotografija)

Radnici preduzeća za prevoz putnika „Simon vojaž”, koji više od dvadeset dana štrajkuju u krugu autobuske stanice u Beranama zbog neizmirenih plata i doprinosa, pozvali su juče međunarodne institucije u Crnoj Gori da sagledaju njihov slučaj. Oni su kazali da im se za sve vrijeme štrajka niko od nadležnih iz domaćih institucija nije obratio, iako su se, kako tvrde, našli u krajnje nezavidnom materijalnom položaju.

“Predočili smo da su naše porodice dovedene do ruba propasti i da su pogažena naša radnička prava. Nadali smo se da će to institucije sistema imati u vidu, ali za sve vrijeme štrajka niko nam se nije ni javio, a kamoli da nas posjeti. U takvoj situaciji prosto ne znamo šta dalje da radimo i kako da preživimo. Zato smo prinuđeni da pozovemo predstavnike međunarodnih institucija u Crnoj Gori da se bar oni uvjere da smo obespravljeni i poniženi i da nemamo rješenje za dalju egzistenciju. Tim prije, jer i neka inostrana preduzeća imaju udjela u kapitalu naše firme”, poručili su radnici.

Oni su podsjetili da im je vlasnik preduzeća Mehmed Adrović saopštio da nije u mogućnosti da im isplati zaostala potraživanja.

“Nama se u prosjeku duguje preko 20 plata, a doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nam nijesu uplaćivani skoro dvije godine. Tu su i neisplaćene dnevnice, regresi i još štošta drugo. Nadali smo se da će se na korektan način sve to sagledati i da će razumjeti naše probleme. Umjesto toga on nam je kazao da nije u stanju da nam isplati zarađeno i da ga prosto naši zahtjevi ne interesuje. Šta reći poslije ovoga bez skandal”, naglasio je predstavnik radnika Nenad Radičević.

Sa druge strane, Adrović je nedavno izjavio da se preduzeće našlo samo u trenutnoj krizi i kome se ne sviđa može da ide.

Radnici ističu da su ih ovakve izjave duboko uvrijedile i da će svojim životima braniti svoja prava.

“Opravdano sumnjamo da se u našem preduzeću pribjegavalo nesavjesnom poslovanju i pranju novca. Zato smo pozivali nadležne s lužbe da zavire u dokumentaciju koja prati rad preduzeća i sagledaju određene transakcije, jer poslije svega ova firma, zbog nečijeg javašluka i neodgovornosti ide ka stečaju, iako se zna da je ona nekad bila pravi gigant na sjeveru Crne Gore. I umjesto da se vlasnik pozamisli pred ovom činjenicom on se na grub način inati sa nama. Poručujemo mu da mu to što je zamislio neće sigurno proći”, naglasili su radnici.

Stečaj jedini spas

Radici su ponovo pozvali nadležne državne institucije da uvedu stečaj u njihovu firmu. Istakli su da je to jedini način da se sačuva raspoloživa imovina preduzeća i da se, nakon uvođenja stečaja, od njene prodaje naplate potraživanja zaposlenih.

Vlasnici su počeli da rasprodaju raspoloživu imovinu, kako bi preduzeće osavili bez igdje ičega.

“Njihova očita namjera je da na taj način prigrabe sve što se može prigrabiti i ostave radnike i druge povjerioce na cjedili, bez mogućnosti da naplate svoja potraživanja. Zato od Vlade Crne Gore i drugih nadležnih institucija tražimo da se pod hitno uvedu stečaj i stopiraju dalju prodaju i devastaciju imovine preduzeća”, poručuje Nenad Radičević.

U pomoć pozvali međunarodne institucije

“Prinuđeni smo da pozovemo predstavnike međunarodnih institucija u Crnoj Gori da se bar oni uvjere da smo obespravljeni i poniženi i da nemamo rješenje za dalju egzistenciju”, naglašavaju radnici.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikopolje
Gost
Nikopolje

Kao u normalni svijet, proda se firma isplate se dugovanja i ako sto ostane vrati se vlasniku I to treba da odrade institucije kojima je to poso. Ne smiju se stimulisati nesposobni ovo je kapitalizam, gospodo ako se nema milosti za radnika nesmije ga biti ni za nesposobne kapitaliste

Baki
Gost
Baki

Posle dva mjeseca se reaguje a ne posle 20!!!!!

Sova
Gost
Sova

Radnici, koliko ja znam, imaju mogućnost da pokrenu stečaj. Oni su navikli da im drugi rješavaju probleme, pa čekaju i ovo da riješi neko drugi.

gagi
Gost
gagi

A gospodo sto vam ne pomogne gradonacelnik Berana Scekic,nema kad vodeci brigu o litijama i ucestvujuci u farbanju trobojki po Beranskom okrugu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Treba ovo pokazati turistima, kad dođu u Cg

Mrgud
Gost
Mrgud

Vi ko i radnici Vektre čekali dvije godine. Sad kukaj.

Vendeta
Gost
Vendeta

Simon vojaž zvučno ime uliva sigurnost blagostanje autentično za Berane

Joo
Gost
Joo

Opet isto pitanje…..umesto da strajkuju ili prizivaju pomoc od onih koji ni u jednom smislu nisu nadlezni…..dali je iko od tih radnika ili svi grupno PODNEO TUZBU protiv te kompanije…..jer ako nisu onda niko nikako ne moze da im pomogne jer se radi o privatnon a ne drzavnoj firmi…….

boris
Gost
boris

ajde ne glumi pamet. dje zivis ti???

Send this to a friend