Ekonomija

Radulović: Čist i zdrav Mediteran je preduslov za održiv razvoj regiona

Čist, zdrav i produktivan Mediteran predstavlja preduslov za održiv razvoj našeg regiona, zbog čega je neophodno razumijevanje morskih i obalnih ekosistema, jačanje naučnih istraživanja mora, povezivanje politike i nauke, kao i primjena novih tehnologija, poručio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. 

Radulović se na konferenciji posvećenoj monitoringu i zaštiti mora od zagađenja posebno osvrnuo na sprovođenje mjera definisanih u Nacionalnoj strategiji integralnog upravljanja obalnim područjem i akcionom planu za zaštitu mora od zagađenja

“Efikasno djelovanje na suzbijanje emisije i uticaja otpada koji dospijeva u more je od ključnog značaja za napore Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji, posebno imajući u vidu tekuće pregovore za Poglavlje 27- Životna sredina i klimatske promjene“, zaključio je Radulović.

Zamjenica koordinatora Mediteranskog akcionog plana UN-a za životnu sredinu Tatjana Hema navela je da je od izrade Nacionalne strategije održivog razvoja Crna Gore gradila svoje tehničke i ljudske kapacitete, uz nastavak pružanja doprinosa regionalnim koordinisanim naporima.

“Ovi napori će uz konkretne aktivnosti koje će biti pokrenute u okviru PROGRAMA MED dodatno uticati na smanjenje zagađenja, kao i cjelovitu i integrisanu procjenu morskog područja u Crnoj Gori”, kazala je Hema.

Kako je najavila, Crna Gora biće domaćin narednog sastanka Mediteranske komisije za održivi razvoj, koji se održava u Budvi, u junu ove godine, što će biti odlična prilika za ostvarivanje napretka na polju integrisanja nacionalnih i regionalnih napora ka implementaciji Agende UN-a za održivi razvoj do 2030. godine-

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Davor
Gost
Davor

A sto ce ljudi koji rade na Mediteran, i zive od glibavijeh rabota…..?

Nadežda..P.
Gost
Nadežda..P.

Nakon akcije koju je g.Ministar osmislio u TV red bi bio da nas malko iskulira.

Send this to a friend